Füvesítés nyáron – a nyári füvesítés korlátai

A kertépítés legnagyobb kertfelületet érintő művelete a füvesítés. Lehetséges-e a füvesítés nyáron? Fűmaggal vagy inkább gyepszőnyeggel próbálkozzunk?

A kertépítés legnagyobb földfelületet érintő művelete a füvesítés. A gyepszőnyeg minősége nem csak azért érdekes, mert a mérete miatt ez a legszembetűnőbb része a kertnek, hanem azért is, mert a mérete függvényében a hibák kijavítása (esetleg a teljes csere) igen kellemetlen mértékű kiadást eredményezne. A fű a kert lelke, a minőségén múlik, hogy szívesen tartózkodunk-e ott, rajta játszanak a gyermekek, a pázsitra terített takarón piknikezhetünk, itt helyezzük el a napozóágyakat, de egy meleg nyári estén itt elheverve bámulhatjuk a csillagokat is. A gyepszőnyeg elengedhetetlen, és mindannyian tudjuk, hogy nem csak a létrehozása, a fajta kiválasztása, de az ápolás is nagy gondosságot kíván.

Gyakori azonban, hogy a kert füvesítése sok gonddal, nem várt kiadással, bosszúsággal, kudarcélménnyel jár. A vállalkozók, akikkel elvégeztetjük ezt a jelentőségteljes munkát nem mindig világosítanak fel arról, hogy a döntéseink milyen felelősséggel járnak a gyepesítés során.

A magvetéses füvesítésről általánosságban

A gyepszőnyeg drágább megoldás, ezért sokan inkább a magvetés mellett döntenek. Aki ezt az utat választja, tudnia kell, hogy a fűmag vetésének ideje a (kora) tavaszi időszak, a nyári melegben már nem érdemes próbálkozni vele. Nagy hőségben képtelenség a talajt olyan nedvesen tartani, hogy a csírák a nekik megfelelő klímában fejlődjenek, a fiatal és zsenge fűszálak pedig nem képesek megtartani a nedvességüket két locsolás között. Ha nincs olyan nagyon meleg, akkor is károsíthatja a fiatal növényeket a nap erős sugárzása. A füvesítés nyáron magvetéssel, mindig komoly kockázatokkal jár.

A fűmag vetési ideje a március (fontos, hogy fagymentes legyen már az idő), de legkésőbb május elején a földbe kell kerülniük a magoknak. Ez után már fenyeget a fentebb leírt kiégésveszély. A következő lehetőségünk a fűvetésre a szeptember. A vetés előtt a talajt ne felejtsük el előkészíteni, vagyis lazítsuk ki, majd tövestől távolítsuk el a gyomokat. A füvesíteni kívánt talajt fertőtlenítsük, trágyázzuk, majd tömörítsük. A magvetés után, takarásnak, tápláló közegnek szórjunk ki tőzeget, és 10 napon át, napi több alkalommal locsoljuk be. A locsolást nem kell túlzásba vinni, hiszen nem akarjuk a területet eliszaposítani, csak nedvesen akarjuk tartani a csírák számára. Ha szeles az idő, akár napi 6-7 locsolásra is szükség lehet.

Lehetséges-e a füvesítés nyáron? Fűmaggal vagy inkább gyepszőnyeggel próbálkozzunk?

Ha a füvesítés munkálataival belecsúsztunk a nyárba, vagy szeretnénk kevesebb munkát és kockázatot vállalni, válasszuk a gyeptéglát vagy a gyepszőnyeg-telepítéses füvesítést. A gyeptégla vagy gyepszőnyeg kifejlett növényekből áll, amelyek gyökérzetét föld veszi körül. Így a szállítás és lefektetés során kisebb az esély annak károsodására. A kifejlett gyökérzettel rendelkező és teljes méretű fűszálak a nedvességet és a tápanyagokat is hatékonyabban tárolják. Ennek köszönhetően a két locsolás közötti időszakot nagy melegben is könnyebben átvészelik.

A gyeptégla vagy gyepszőnyeg lerakása esetén a talaj előkészítését (felületmarás a gazok és a korábbi fű maradványainak eltávolítása végett, trágyázás, fertőtlenítés, lazítás, egyengetés) általában a szolgáltató elvégzi. A gyepszőnyeg telepítéséhez már az 5 °C feletti hőmérséklet is megfelel. Ideális, ha a telepítést követő napon esik az eső, hiszen ez elősegíti a gyepszőnyeg és a talaj integrációját. Persze kevés csapadék esetén is nagy valószínűséggel megered a gyepszőnyeg. Eltérés abban mutatkozhat, hogy kevés csapadék mellett legyökerezés akár 2 hónapra is elnyúlhat, addig azonban nem szabad a telepített részre rálépni.

Nyári füvesítésnél is fontos a fajtaválasztás

A fűfajtákat tekintve mag és gyeptégla/szőnyeg formájában is több fajtából választhatunk. A pázsit fajtájának kiválasztása során vegyük figyelembe a talaj és klíma jellemzőit, az öntözés kivitelezésének lehetőségeit, a felhasználás célját. Például mennyire fontos hogy kopásálló legyen, vagy éppen selymes és bársonyos érzést nyújtson. Ha az esztétikai jellemzőket nézzük, jó tudni, hogy ma már kapni vadvirágokkal kevert fűmagot is.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Befejeztük gyepszőnyeg kitermelésünket a 2023-as évre

2023. november 30-tól – a hazai időjárási viszonyok miatt – leállítjuk a prémium gyepszőnyeg kitermelést Gyálon. Nyitás: 2024. ...

Itt a víztelenítés ideje – kerti öntözőrendszer téliesítés ősszel

Lassan vége az ősznek és jön a tél. Elérkezett az ideje a kerti öntözők víztelenítésének. Lássuk mit is ...

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben

A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu