Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Füvesítés – gyepszőnyeg lerakás vagy fűmag ültetése?

Mindenekelőtt a rendelkezésre álló füvesítési lehetőségekről fontos tiszta képet kapnunk – a füvesítés technikai részleteivel csak ez után van értelme foglalkozni. Első lépésben a tájékozódás és a helyes választás a legfontosabbak: Milyen füvesítési lehetőségek vannak, és melyik eljárás mellett érdemes letenni a voksunkat?

A legtöbb füvesítés előtt álló ember számára a legnagyobb dilemma: “Füvesítsek fűmaggal vagy gyepszőnyeget más néven gyeptéglát rakjak le a kertemben?” Erre a kérdésre a válasz gyakorlatilag nagyon egyszerű. Hogy miért? Azonnal meg fogja érteni Ön is.

A füvesítés fontos (ár)tényező a kertépítés során

Miért kell jól dönteni? Mert a döntés meghatározza a kert formáját, karakterét és használhatóságát is az elkövetkezendő 8-12 évre vonatkozólag.

Tisztázzuk magunk számára, hogy mi a gyep jelentősége a kertünkben: Nagy területű díszpázsitot szeretnénk a kertünkben, amitől eláll az ember lélegzete (és ezt karban is tudjuk tartani), vagy nincsenek ilyen nagy igényeink, és pusztán egy olyan füves zöldterületre vágyunk a kertünkben, ahol együtt tudunk játszani a gyerekeinkkel és a kutyával, ahol a barátainkkal pin-pongozhatunk? Utóbbi esetben megfelelhet számunkra a fűmagvetéses füvesítés is, előbbi esetben viszont egy minőségi készgyeppel váltható csak valóra az, amit szeretnénk.
Mindazonáltal ne felejtsük el, hogy a pázsit optikailag nagyon nagy mértékben befolyásolja kertünket. Az utóbbi évek tendenciáját tekintve Magyarországon is egyre nő az igény a hibátlan pázsit iránt.

 

Füvesítés gyepszőnyeggelÉszak-Amerika füves területeinek közel 80%-át gyeptéglával rakták le. Magyarországon az elmúlt 10 évben vált egyre népszerűbbé ez a – nyugaton egyáltalán nem új keletű – technológia.
Miért? Mert a gyepszőnyeg lerakása után rögtön egy optikailag kész szemet gyönyörködtető zöldfelületet kapunk. Lényegesen különböznek a készgyeppel lerakott, és a hagyományos módon füvesített területek. Ezen utóbbiaknál számolnunk kell a magasabb telepítési rizikóval.
Több időbe telik, míg a fűmagokból, egy megfelelő, és terhelhető összefüggő szép zöld pázsit lesz.
A “hagyományos” füvesítés ugyan alacsonyabb telepítési költséggel jár, mint a gyeptégla lerakása, de a következő kockázatokkal számolni kell:

Gyepszőnyeg vagy fűmag vetése

 • szélsőséges időjárási tényezők (hőmérséklet, csapadék, napfény)
 • hosszabb létesítési idő (akár +2 hónap)
 • fűmagkeverék minősége
 • füvesítés utáni intenzív gyomosodás
 • nagyobb kezdeti vízigény magvetést követően
 • nincs azonnal vonzó látvány, mint a készgyep esetében

Az ár-érték arány tehát egyértelmű, a döntés az Ön kezében van. Fűmag ültetése esetén bízhat abban, hogy a kertépítést végző cégek a füvesítést legjobb tudásuk szerint, – a rendelkezésre álló anyagi források maximális kimerítésével – végzik. A szakszerűen történő gyeptégla lerakása esetén a minőségi füvesítés gyakorlatilag garantált! Kíváncsi az árakra? Nézze meg gyeptégla árainkat!

A készgyep nem csak arra jó, hogy családi házak kertjében alkalmazzuk, hanem arra is, hogy nagyon gyorsan sport célú, közterületi, vagy parkfelületeket építsünk.  Kiállítások és találkozók bemutató felületeit is rövid időn belül reprezentatívan zölddé tehetjük. Az előkészített felületen a tekercseket, mint egy szőnyeget, végiggurítjuk. Már kettő hét után összenő az alatta lévő földréteggel, tehát hamar legyökeresedik.

 
 
A gyep leszállítva
A leszállított gyep
Friss tekercsek
Friss tekercsek
Elindult a füvesítés
Elindult a füvesítés

A készgyepet speciális üzemekben, úgynevezett “fűiskolákban” termelik.
1-1.5 éven át nevelik és gondozzák, mire az Ön otthonába kerül!

Gyepszőnyeg vagy fűmag vetése – tehát mondjuk ki az igazságot!

Most már mindenki számára egyértelművé vált, hogy aki anyagilag megengedheti magának, az vásároljon készgyepet a kertjébe. Sem a fűmag ültetése, sem pedig a – manapság már hazánkban is egyre jobban elterjedő – hidrovetés nem nyújtja Önnek az azonnali minőséget vagy biztonságot, mint a gyepszőnyeg lerakása!

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?

Szavazzon Ön is!
 • Hunter34%
 • Nincsen öntözőm34%
 • Toro22%
 • Rain Bird6%
 • Más márkájú3%

Loading ... Loading ...