Füvesítés – GY.I.K.

Füvesítés fűmaggal vagy gyepszőnyeg más néven gyeptégla telepítés a jobb? A válasz tényleg nagyon egyszerű. Hogy miért? Azonnal meg fogja érteni Ön is.

Füvesítés – gyepszőnyeg lerakás vagy fűmag ültetése?

Mindenekelőtt a rendelkezésre álló füvesítési lehetőségekről fontos tiszta képet kapnunk – a füvesítés technikai részleteivel csak ez után van értelme foglalkozni. Első lépésben a tájékozódás és a helyes választás a legfontosabbak. Milyen füvesítési lehetőségek vannak, és melyik eljárás mellett érdemes letenni a voksunkat?

A legtöbb füvesítés előtt álló ember számára a legnagyobb dilemma: „Füvesítsek fűmaggal vagy gyepszőnyeget más néven gyeptéglát rakjak le a kertemben?

A füvesítés fontos (ár)tényező a kertépítés során

Füvesítés - Gyakran ismételt kérdésekMiért kell jól dönteni? Mert a döntés meghatározza a kert formáját, karakterét és használhatóságát is az elkövetkezendő 8-12 évre vonatkozólag.

Tisztázzuk magunk számára, hogy mi a gyep jelentősége a kertünkben: Nagy területű díszpázsitot szeretnénk a kertünkben, amitől eláll az ember lélegzete (és ezt karban is tudjuk tartani), vagy nincsenek ilyen nagy igényeink, és pusztán egy olyan füves zöldterületre vágyunk a kertünkben, ahol együtt tudunk játszani a gyerekeinkkel és a kutyával, ahol a barátainkkal pin-pongozhatunk? Utóbbi esetben megfelelhet számunkra a fűmagvetéses füvesítés is, előbbi esetben viszont egy minőségi készgyeppel váltható csak valóra az, amit szeretnénk.
Mindazonáltal ne felejtsük el, hogy a pázsit optikailag nagyon nagy mértékben befolyásolja kertünket. Az utóbbi évek tendenciáját tekintve Magyarországon is egyre nő az igény a hibátlan pázsit iránt.

A gyepszőnyeg és gyeptégla előnyei

 

Észak-Amerika füves területeinek közel 80%-át gyeptéglával rakták le. Magyarországon az elmúlt 10 évben vált egyre népszerűbbé ez a – nyugaton egyáltalán nem új keletű – technológia.
Miért? Mert a gyepszőnyeg lerakása után rögtön egy optikailag kész szemet gyönyörködtető zöldfelületet kapunk. Lényegesen különböznek a készgyeppel lerakott, és a hagyományos módon füvesített területek. Ezen utóbbiaknál számolnunk kell a magasabb telepítési rizikóval.
Több időbe telik, míg a fűmagokból, egy megfelelő, és terhelhető összefüggő szép zöld pázsit lesz.
A „hagyományos” füvesítés ugyan alacsonyabb telepítési költséggel jár, mint a gyeptégla lerakása, de a következő kockázatokkal számolni kell:

  • szélsőséges időjárási tényezők (hőmérséklet, csapadék, napfény)
  • hosszabb létesítési idő (akár +2 hónap)
  • fűmagkeverék minősége
  • füvesítés utáni intenzív gyomosodás
  • nagyobb kezdeti vízigény magvetést követően
  • nincs azonnal vonzó látvány, mint a készgyep esetében

Az ár-érték arány tehát egyértelmű, a döntés az Ön kezében van. Fűmag ültetése esetén bízhat abban, hogy a kertépítést végző cégek a füvesítést legjobb tudásuk szerint, – a rendelkezésre álló anyagi források maximális kimerítésével – végzik. A szakszerűen történő gyeptégla lerakása esetén a minőségi füvesítés gyakorlatilag garantált! Kíváncsi az árakra? Nézze meg gyeptégla árainkat!

A készgyep nem csak arra jó, hogy családi házak kertjében alkalmazzuk, hanem arra is, hogy nagyon gyorsan sport célú, közterületi, vagy parkfelületeket építsünk.  Kiállítások és találkozók bemutató felületeit is rövid időn belül reprezentatívan zölddé tehetjük. Az előkészített felületen a tekercseket, mint egy szőnyeget, végiggurítjuk. Már kettő hét után összenő az alatta lévő földréteggel, tehát hamar legyökeresedik.

 
 
A leszállított gyep
Friss tekercsek
Elindult a füvesítés

A készgyepet speciális üzemekben, úgynevezett „fűiskolákban” termelik.
1-1.5 éven át nevelik és gondozzák, mire az Ön otthonába kerül!

Gyepszőnyeg vagy fűmag vetése – tehát mondjuk ki az igazságot!

Most már mindenki számára egyértelművé vált, hogy aki anyagilag megengedheti magának, az vásároljon készgyepet a kertjébe. Sem a fűmag ültetése, sem pedig a – manapság már hazánkban is egyre jobban elterjedő – hidrovetés nem nyújtja Önnek az azonnali minőséget vagy biztonságot, mint a gyepszőnyeg lerakása!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu