Olcsó kertépítés házilag

Olcsó kertépítés házilag? Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ. Olvassa el!

Attól, hogy mennyi pénzünk, illetve attól, hogy mennyi időnk, energiánk van a kertépítésre.

Sokan szeretnék saját ötletek alapján, maguk kialakítani a kertjüket, hogy spóroljanak a kertépítő cégek költségein. De vajon tényleg jobb megoldás a házilagos kivitelezés? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Kinek érdemes belevágni, illetve kinek nem? A házilagos kertépítés legnagyobb vonzereje természetesen az, hogy kevesebbe kerül, mint ha egy szakemberre bíznánk a feladatot. Ha van némi ügyességünk, kreativitásunk, ötletünk és időnk, akkor sok mindent meg tudunk oldani magunk is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a házilag kertépítésnek is vannak komoly buktatói is.

5 tényező, amit feltétlenül gondoljunk át, mielőtt nekiállnánk!

  1. Rengeteg időt és energiát igényel, ami nem mindenkinek áll rendelkezésre.
  2. Nem biztos, hogy rendelkezünk a megfelelő szerszámokkal, gépekkel és anyagokkal, amikre szükség lehet.
  3. Nem biztos, hogy tudjuk, hogyan kell megtervezni és kivitelezni a kertet úgy, hogy harmonikus, esztétikus és funkcionális legyen.
  4. Nem biztos, hogy ismerjük a növények igényeit, gondozását és betegségeit.
  5. Nem biztos, baleset nélkül megússzuk a házilagos kertépítést.

Kinek és mikor éri meg a házilagos kertépítés?

Ha van elég időnk és kedvünk hozzá, ha van némi tapasztalatunk és tudásunk a kertépítés területén, ha rendelkezünk a szükséges eszközökkel és anyagokkal vagy ha meg tudjuk szerezni őket potom pénzért, vagy ingyen. És persze akkor is, ha nem túl bonyolult vagy nagyszabású a projekt.

A házilagos kertépítés lehet olcsó, de soha nem egyszerű. Érdemes alaposan mérlegelni az előnyöket és hátrányokat, mielőtt belevágunk. Ha úgy döntünk, hogy magunk csináljuk meg a kertünket, akkor legyünk felkészültek az esetleges nehézségekre és problémákra. Ha pedig úgy döntünk, hogy inkább egy szakemberre bízzuk a feladatot, akkor válasszunk egy megbízható és tapasztalt kertépítő céget.

Az olcsó kertépítés házilag is lehetséges

Mindeközben viszont fontos ügyelni arra is, hogy ne dobjuk ki a pénzt az ablakon: Kerüljük a szarvashibákat, ne kelljen tapasztalatlanságunkból fakadóan többet költeni az anyagdíjra, mint ami szükséges! A kertépítés költségeit több tényező is befolyásolja, mint például a kert mérete, a növények és anyagok ára, a munkaerő igénye és a szükséges eszközök.

Az alábbi 10 pont hasznos segítségül szolgálhat mindenki számára, aki a kertépítés házilag való kivitelezése során a lehető legtöbbet szeretne kihozni, méghozzá a lehető legkevesebből:

1. A talajminőség vizsgálata legyen a legelső dolgunk!

A kertben a talajjavítás egy fontos és hasznos tevékenység, amely segít a növények egészséges növekedésében és a termőképesség növelésében. A talajjavítás házilag is elvégezhető, ha rendelkezünk a megfelelő eszközökkel és anyagokkal. A talajjavítás házilag nem bonyolult feladat, de sok előnye van. Segít abban, hogy élővé tegyük a talajt, és elősegítsük a benne lévő mikroorganizmusok működését. A mikroorganizmusok átalakítják a tápanyagokat olyan formába, amelyet fel tudnak venni a növények gyökerei.

Talaj előkészítéseVizsgáljuk meg a talaj minőségét, és annak megfelelően válasszuk ki udvarunk leendő növényeit, alakítsuk ki a kerttervet! Ismerjük meg a talajunk tulajdonságait, például a szerkezetét, a kémhatását, a tápanyagtartalmát és a vízmegtartó képességét. Ehhez végezhetünk egyszerű vizsgálatokat, mint például a gyúrópróba vagy a pH-mérés.

Attól függően, hogy a kert talaja inkább homokos, vagy inkább agyagos, különböző növények kiválasztása optimális leendő kertünkhöz. Ha szükséges, végezzünk talajjavítást! Tegyük ideálissá a talajt a növényeink számára, amennyire lehetséges. Ehhez használhatunk különböző talajjavító anyagokat, mint például szerves trágya, komposzt, humusz, tőzeg, mész vagy homok. A talajjavító anyagokat jól keverjük el a talajjal, és ügyeljünk arra, hogy ne legyenek túl sokan vagy túl kevesen.

2. Az olcsó kertépítés házilagos sikerének kulcsa, hogy kellőképpen utánanézünk a dolgoknak

Nézzünk utána, olvassunk megbízható írásokat az internetes szakirodalomban arra vonatkozólag, amit tervezünk! Beszéljük meg elképzeléseinket, ötletekeinket tapasztaltabb kertbarátokkal – biztosan találunk ilyen személyt a családban, a szomszédságban, vagy akár egy internetes fórumon.

3. Vegyük komolyan a kerttervezés feladatát!

Nagy Akarattya kertépítészetA megfelelő kertterv elkészítése a sikeres kertépítés egyik alapköve. Hogyha magunk akarunk tervezni valami bonyolultabbat, vizsgáltassuk meg a kerttervünket szakemberrel is – összességében így is jóval olcsóbban jövünk ki, mintha vele terveztetnénk meg a kertet, viszont rengeteg felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat az által, hogy egy szakember véleményét és ötleteit is kikérjük, beépítjük a kerttervünkbe.

Gondoljunk a karbantartásra is! Egy szinte végeláthatatlan üde, zöld pázsit tagadhatatlanul elvarázsolja az embert – viszont rendszeresen nyírni is kell rajta a füvet ahhoz, hogy szépségét megőrizze! Ez nem gond, hogyha szeretünk füvet nyírni, és megfelelő fizikummal is rendelkezünk hozzá – ellenkező esetben viszont fel kell valakit bérelnünk e feladatra.

Olcsó kertépítésKerttervezési költségvetésünk megalkotásakor vegyük tehát figyelembe a leendő kert karbantartási szükségleteit is – kérjük ki a szakember véleményét ez ügyben is, mikor a kerttervünkről konzultálunk vele!

Válasszunk olyan növényeket, amelyek jól alkalmazkodnak az éghajlathoz, a talajhoz, és kevés gondozást igényelnek. Így spórolhatunk az öntözésen, a műtrágyázáson és a növényvédelmen. Kerüljük a ritka vagy túl érzékeny növényeket, amelyek könnyen kipusztulhatnak.

A kertterv alapján osszuk fel szakaszosan a teljes kertépítés megvalósulását, mind időben, mind pénzben – legyen arra vonatkozó elképzelésünk, maximum mennyit szánunk az olcsó házi kertépítés egyes szakaszaira!

Ne változtassuk meg gyakran az elképzeléseinket! Ha folyton új ötletekkel állunk elő, és nem tartjuk a tervet, akkor könnyen túlköltekezhetünk. Legyünk nagyon alaposak és körültekintőek a tervezésnél, és csak akkor változtassunk valamin, ha nagyon indokolt.

4. Ne vegyünk meg mindent egyszerre – időzítsük a beszerzést és béreljünk!

Vegyük meg a házilagos kertépítéshez szükséges dolgokat akkor, amikor szezonjuk van! Ne szerezzünk be mindent rögtön egy multi polcairól, mert azok sem árban, sem pedig minőségben nem biztos, hogy megérik a pénzüket. Például egy ötlete: ősz közepétől tavaszig olcsóbban juthatunk hozzá az öntözéstechnikai anyagokhoz, október-november környékén pedig töredékéért vásárolhatunk szabadgyökeres földlabdás növényeket, mintha szezonon kívül vennénk meg a konténeres növényanyagot.

Kölcsönözzünk vagy béreljünk olyan eszközöket, amelyekre csak egyszer van szükségünk, mint például egy lapvibrátos, kapáló- vagy gyepfelszedő gép. Így nem kell feleslegesen pénzt kiadni rájuk, és nem okoz majd gondot a tárolásuk.

5. Használjuk ki az ingyenes lehetőségeket!

Éljünk azokkal a lehetőségekkel, amik nem kerülnek semennyi pénzbe sem! A lakóhelyünk környékéről könnyen lehet, hogy tudunk szerezni mulcsnak, komposztnak valót. Nézzünk körbe a környéken évelő növények után, és hozzunk el belőle, ha szabad, telepítsük be a kertünkbe és szaporítsuk! Erdő közelében élők például könnyűszerrel szerezhetnek be borostyánt a környékről (interneten utána lehet olvasni a szaporítás módjának). Használjuk ki az ismerőseinkkel való növénycsere lehetőségét is a házilagos kertépítés során! Tetemes összegeket spórolhatunk így meg.

Jótanácsok és ötletek mellett kérjünk segítséget a kivitelezéshez is – családtagjainktól és barátainktól! Így nem kell munkaerőt fizetnünk, és még szórakoztatóbb is lehet a projekt.

Dolgozzunk azzal, amink van! Építsük be a már meglévő dolgokat leendő kertünkbe, amennyiben ez lehetséges: Fák, cserjék, szalonnasütő, egyéb udvari objektumok. Ne dobjunk ki mindent, nézzük meg, gondoljuk át, mi az, ami menthető, amiből kis munkával, pár jó ötlettel és kreativitással még valami szépet varázsolhatunk!

6. Kezdjük kicsiben!

Kertépítés kicsiben kezdve

Ne vásároljunk túl sok növényt. Ha túlzsúfoljuk az udvart növényekkel, akkor nemcsak drágább lesz a kertépítés, de a növények sem fognak jól fejlődni, mert versenyezniük kell a fényért, a vízért és a tápanyagért. Inkább válasszunk kevesebb növényt, amelyek jól harmonizálnak egymással.

Vásároljuk inkább a kisebb növényeket, amennyiben azok lényegesen olcsóbbak annál, mint amibe a kifejlettebb példányok kerülnek.
Beletelik ugyan néhány évbe, mire a kisebb növények felcseperednek, de ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor idővel ezek is szép, érett növényekké növik ki magukat!

7. Komposztáljunk!

A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.

A kertben való komposztálás egy egyszerű és környezetbarát módja annak, hogy a konyhai és kerti hulladékot értékes tápanyaggá alakítsuk át. A komposztálás során a szerves anyagok lebomlanak mikroorganizmusok és rovarok hatására, és humusz keletkezik, amely javítja a talaj szerkezetét, vízmegtartó képességét és termékenységét. A komposztáláshoz nem kell sok berendezés vagy hely, csak egy megfelelő komposztáló edény vagy egy kijelölt terület a kertben. A komposztálóba kerülhetnek például zöldség- és gyümölcshéjak, tojáshéj, fűnyesedék, levelek, gallyak, szalma, papír és karton. Fontos azonban, hogy a komposztba ne kerüljenek hús- és tejtermékek, olajos vagy fűszeres ételek, beteg vagy gyomnövények, műanyagok vagy fémek.

A komposztálás előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a hulladék mennyiségét és a szemétlerakók terhelését, spórolhatunk a műtrágyán és a talajjavítókon, és segítünk fenntartani a talaj élővilágát és egészségét.

8. Használjuk okosan a vizet!

Öntözőrendszer telepítésHa minél olcsóbban szeretnénk kijönni a kertépítésből, némileg spórolhatunk a karbantartási költségeken azzal, hogyha olyan növényeket választunk, amik viszonylag jól tűrik a szárazságot. Persze öntözési költségeink akkor is lesznek, hogyha SZÁRAZSÁGTŰRŐ növényeket telepítünk a kertbe, de legalább csak minimális mértékben.

Ha nem rendelkezünk ásott- vagy fúrt kúttal, érdemes utánajárni az un. szürkevíz hasznosítási eljárás kialakítási költségeinek is. Igenis lehet környezettudatosan is kertet építeni!

9. Tudjuk, mikor kell szakemberhez fordulni!

Szivattyú gépészetAz olcsó kertépítés házilag történő kivitelezésével lényeges pénzösszegeket spórolhatunk meg akkor, ha mondjuk kisebb, régi bokrok kiirtásáról, virágok kiszedéséről, vagy a földmunka elvégzéséről (pl. a kert felásása) van szó.
Ellenben például egy 20 méteres fa kivágása, vagy egy automata öntözőrendszer összeszerelése, vagy egy kútgépészet telepítése esetében már nem érdemes a házilagos kivitelezéssel próbálkoznunk. Összességében ugyanis többet bukhatunk rajta anyagilag, mintha már első alkalommal szakemberhez fordulnánk. Egy kellően felkészült és lelkiismeretes kertépítővel, akár 45%-os megtakarítás is elérhető a kertépítés során!

10. Legyünk türelmesek!

Legyünk vele tisztában, és ne is frusztráljuk magunkat emiatt: A növényeink nem nőnek ki máról holnapra, nem lesznek kifejlettek az első két-három évben (cserjék és fák esetén ez az idő hosszabb). Inkább élvezzük a folyamat szépségét – na és persze a pénzt, amit megtakarítottunk!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu