Olcsó kertépítés házilag

Olcsó kertépítés házilag? Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ. Olvassa el!

Attól, hogy mennyi pénzünk, illetve attól, hogy mennyi időnk, energiánk van a kertépítésre. Az alábbi cikkben azon kertbarátok számára szeretnénk hasznos tippeket adni, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy mindenre szakembert fogadjanak fel, hanem nagyobbrészt saját energiából, „csináld magad!”-alapon kívánnak nekivágni a kert szebbé tételének.

Az olcsó kertépítés házilag is lehetséges

Mindeközben viszont fontos ügyelni arra is, hogy ne dobjuk ki a pénzt az ablakon: Kerüljük a szarvashibákat, ne kelljen tapasztalatlanságunkból fakadóan többet költeni az anyagdíjra, mint ami szükséges! Az alábbi 10 pont hasznos segítségül szolgálhat mindenki számára, aki a kertépítés házilag való kivitelezése során a lehető legtöbbet szeretne kihozni, méghozzá a lehető legkevesebből:

1. A talajminőség vizsgálata legyen a legelső dolgunk!

Vizsgáljuk meg a talaj minőségét, és annak megfelelően válasszuk ki kertünk leendő növényeit, alakítsuk ki a kerttervet! Attól függően, hogy a kert talaja inkább homokos, vagy inkább agyagos, különböző növények kiválasztása optimális leendő kertünkhöz. Ha szükséges, végezzünk talajjavítást!

2. Az olcsó kertépítés házilagos sikerének kulcsa, hogy kellőképpen utánanézünk a dolgoknak

Nézzünk utána, olvassunk megbízható írásokat az internetes szakirodalomban arra vonatkozólag, amit tervezünk! Beszéljük meg elképzeléseinket tapasztaltabb kertbarátokkal – biztosan találunk ilyen személyt a családban, a szomszédságban, vagy akár egy internetes fórumon.

3. Vegyük komolyan a kerttervezés feladatát!

A megfelelő kertterv elkészítése a sikeres kertépítés egyik alapköve. Hogyha magunk akarunk tervezni valami bonyolultabbat, vizsgáltassuk meg a kerttervünket szakemberrel is – összességében így is jóval olcsóbban jövünk ki, mintha vele terveztetnénk meg a kertet, viszont rengeteg felesleges költségtől kímélhetjük meg magunkat az által, hogy egy szakember véleményét és ötleteit is kikérjük, beépítjük a kerttervünkbe.

Gondoljunk a karbantartásra is! Egy szinte végeláthatatlan üde, zöld pázsit tagadhatatlanul elvarázsolja az embert – viszont rendszeresen nyírni is kell rajta a füvet ahhoz, hogy szépségét megőrizze! Ez nem gond, hogyha szeretünk füvet nyírni, és megfelelő fizikummal is rendelkezünk hozzá – ellenkező esetben viszont fel kell valakit bérelnünk e feladatra.

Kerttervezési költségvetésünk megalkotásakor vegyük tehát figyelembe a leendő kert karbantartási szükségleteit is – kérjük ki a szakember véleményét ez ügyben is, mikor a kerttervünkről konzultálunk vele!

A kertterv alapján osszuk fel szakaszosan a teljes kertépítés megvalósulását, mind időben, mind pénzben – legyen arra vonatkozó elképzelésünk, maximum mennyit szánunk az olcsó házi kertépítés egyes szakaszaira!

4. Ne vegyünk meg mindent egyszerre – időzítsük a beszerzést!

Vegyük meg a házilagos kertépítéshez szükséges dolgokat olcsóbban akkor, amikor szezonjuk van! Ne szerezzünk be mindent rögtön egy multi polcairól, mert azok sem árban, sem pedig minőségben nem biztos, hogy megérik a pénzüket. Például egy ötlete: ősz közepétől tavaszig olcsóbban juthatunk hozzá az öntözéstechnikai anyagokhoz, október-november környékén pedig töredékéért vásárolhatunk szabadgyökeres földlabdás növényeket, mintha szezonon kívül vennénk meg a konténeres növényanyagot.

5. Használjuk ki az ingyenes lehetőségeket!

Éljünk azokkal a lehetőségekkel, amik nem kerülnek semennyi pénzbe sem! A lakóhelyünk környékéről könnyen lehet, hogy tudunk szerezni mulcsnak, komposztnak valót. Nézzünk körbe a környéken évelő növények után, és hozzunk el belőle, ha szabad, telepítsük be a kertünkbe és szaporítsuk! Erdő közelében élők például könnyűszerrel szerezhetnek be borostyánt a környékről (interneten utána lehet olvasni a szaporítás módjának). Használjuk ki az ismerőseinkkel való növénycsere lehetőségét is a házilagos kertépítés során! Tetemes összegeket megspórolhatunk.

Dolgozzunk azzal, amink van! Építsük be a már meglévő dolgokat leendő kertünkbe, amennyiben ez lehetséges: Fák, cserjék, szalonnasütő, egyéb kerti objektumok. Ne dobjunk ki mindent, nézzük meg, gondoljuk át, mi az, ami menthető, amiből kis munkával, pár jó ötlettel és kreativitással még valami szépet varázsolhatunk!

6. Kezdjük kicsiben!

Vásároljuk meg inkább a kisebb növényeket, amennyiben azok lényegesen olcsóbbak annál, mint amibe a kifejlettebb példányok kerülnek.
Beletelik ugyan néhány évbe, mire a kisebb növények felcseperednek, de ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor idővel ezek is szép, érett növényekké növik ki magukat!

7. Komposztáljunk!

A kerti és háztartási szerves hulladékok jelentős része komposztálható, és felhasználható talajjavítás, szervestrágyázás céljából.

8. Használjuk okosan a vizet!

Ha minél olcsóbban szeretnénk kijönni a kertépítésből, némileg spórolhatunk a karbantartási költségeken azzal, hogyha olyan növényeket választunk, amik viszonylag jól tűrik a szárazságot. Persze öntözési költségeink akkor is lesznek, hogyha SZÁRAZSÁGTŰRŐ növényeket telepítünk a kertbe, de legalább csak minimális mértékben.

9. Tudjuk, mikor kell szakemberhez fordulni!

Öntözőrendszer szakembertőlAz olcsó kertépítés házilag történő kivitelezésével lényeges pénzösszegeket spórolhatunk meg akkor, ha mondjuk kisebb, régi bokrok kiirtásáról, virágok kiszedéséről, vagy a földmunka elvégzéséről (pl. a kert felásása) van szó.
Ellenben például egy 20 méteres fa kivágása, vagy egy automata öntözőrendszer összeszerelése és telepítése esetében már nem érdemes a házilagos kivitelezéssel próbálkoznunk. Összességében ugyanis többet bukhatunk rajta anyagilag, mintha már első alkalommal szakemberhez fordulnánk.

10. Legyünk türelmesek!

Legyünk vele tisztában, és ne is frusztráljuk magunkat emiatt: A növényeink nem nőnek ki máról holnapra, nem lesznek kifejlettek az első két-három évben (cserjék és fák esetén ez az idő hosszabb). Inkább élvezzük a folyamat szépségét – na és persze a pénzt, amit megtakarítottunk!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu