Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Térkövezés – a térkő lerakásának menete

A térburkolás történhet betonozással, aszfaltozással, díszkavics szétterítésével, vagy térkő lerakásával. A térkövezés nem hobbikertészeknek való munka!

A térkövezés, mint hobbikertészmunka?

Manapság a térkő számít a legesztétikusabb és legszebb megoldásnak – sokan a térburkolás alatt magát a térkövezést értik. Számos internetes platformon találkozom olyan írásokkal és videókkal, melyben arra buzdítják a kerttulajdonosokat, hogy nyugodtan fogjanak bele a térkövezésbe. Jómagam ennek az ellenkezőjét tanácsolom Önnek!

A térkő lerakásának menete

Egy átlagosnak mondható családi ház udvarán a járda, terasz, és kocsibeálló, akár 100-150 m² burkolatot is kitehet. Ekkora térkövezés egy összeszokott 3-4 fős csapatnak kb. 1-2 hétbe telik. Természetesen feltételezve, hogy a megfelelő eszközpark rendelkezésre áll.

Az alábbi rövid leírással a térkő lerakásához a „viakolorozásra” nyújtunk egy kis rálátást.

A térkő kiválasztásánál esztétikai szempontok mellett leginkább a térburkolaton várható terhelést kell figyelembe venni (gépjármű forgalom, a jármű tömege). Ne tervezzük alul a burkolatot!

A térkövezéshez szükséges tükör kiszedése kézi, illetve gépi erővel történik – a terheléstől és a térkő típusától függő mélységig. Egyéb esetben a térburkolat már az első tél után biztosan megsüllyed.

A térburkolás tükrének kiszedése és a szintek kijelölése után a térburkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen és lapvibrátorral tömörítjük a rétegeket.

A durva murvára finom murva vagy finom sóder réteg kerül. A finom tükör kihúzása után kezdődhet a térkő lerakása, a tulajdonképpeni térkövezés, a már korábban a Megrendelő által kiválasztott rakásminta szerint.

A térburkolat és a szegélyek találkozásánál célszerszámmal (esetleg gyorsvágóval) méretre vágjuk a térkő elemeket. A térkövezésnél ügyeljünk a síkok szintekhez igazítására, és arra, hogy a térburkolat a háztól elfele vezesse a vizet.

A térkövezés végső szakaszában finom homokkal kisöpörjük a térburkolat réseit, és újra tömörítünk.
A térkő résekbe szórt homok néhol jobban tömörödhet. Ezeken a helyeken a térkövek közti homokot szükség esetén 3-4 nap után pótoljuk.

 

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu