Gyepszőnyeg vásárlás és telepítés – GY.I.K.

A gyepszőnyeg telepítése előtt felmerülő leggyakoribb kérdéseket szedtük össze. Feltétlenül olvassa el, mielőtt füvesítésbe kezdene, vagy vásárolna!

Az alábbiakban részletes szakmai tanácsadást próbálunk nyújtani Önnek a füvesítés mikéntjéről, a pázsit lerakásának és karbantartásának fontos részleteiről.

 

Leszállítva a raklapon
Rakni, rakni, rakni!
A beöntözött készgyep

 

Melyik jobb a számomra: gyepszőnyeg vagy gyeptégla?

Gyepszőnyeg vásárlás és telepítésTermészetesen a gyepszőnyeg. A „gyeptégla” kifejezést, csak Önök miatt használjuk a weboldalon.

A PalkovitsKert kizárólag a TPI szabványoknak megfelelő gyepszőnyeget alkalmaz, mely biztosíték a minőségre: a nem 40×250 cm-es méretű változatok a Nemzetközi Gyeptéglagyártók Szövetségének meghatározása szerint nem szabványosak! Cégünk nem is használ ilyeneket. A szabványos gyeptégla, azaz gyepszőnyeg tekercs méret tehát 40X250 cm, tömege pedig átlagosan 20 kg. Ez némi gyakorlattal elég jól kezelhető a gyepszőnyegezés során.Olvasson bővebben a különbségekről!

Alkalmas-e az árnyékos hely a gyepszőnyeg számára?

Általában a gyepszőnyeg könnyebben, gyorsabban fejlődik napos helyen, mint árnyékban. Azonban segíthetjük a növekedést, ha az árnyékosabb szakaszokon magasabbra állítjuk a fűnyíró kését. Ez segíti a füvet, mert nagyobb levélfelülettel több napfényhez juthat. Ugyanakkor az árnyékos területeken mérsékeljük a pázsit öntözését, és használjunk időszakosan Compo „MOHA NEIN DANKE” gyeptrágyát!

Szükséges-e a gyepszőnyeg alatt termőföldet használni?

Csak akkor kell termőföldet használni, ha amúgy rossz minőségű a talaj, vagy ha szinteznünk kell a területet. A gyepszőnyeg gyökerei a talaj felső 10-15 cm-ében élnek majd. Ezért ebben a rétegben minden esetben fontos a megfelelő talajminőség biztosítása. Amennyiben azonban a talaj túl kötöttnek bizonyul, minden esetben javasolt a lazítás, drasztikusabb estben a felső 15-20 cm földréteg cseréje!

Rárakhatom-e a régi pázsitra?

Ez több okból kifolyólag is rossz ötlet. Először is: A talaj a régi pázsitunk alatt túlságosan tömör lehet. Ez nehezíti a tekercsek legyökeresedését. Másodszor: Azért sem tanácsos, hiszen a megmaradó gaz átnő majd a gyepen, ami lényegében felülírja a telepítéssel megcélzott szándékainkat. Harmadjára pedig: A régi fű egy olyan réteget alkot, melyen az új gyeptégla gyökerei nem tudnak megkapaszkodni.

Mennyi ideig maradhat a gyepszőnyeg feltekert állapotban?

Lehetőleg azonnal kezdjük meg a telepítést! Minél előbb megkezdjük, annál jobb eredményeket érhetünk el. Ha nem tudjuk elkerülni a késést, gurítsuk ki a tekercseket egy sík területen és tartsuk őket nedvesen, míg el nem kezdhetjük a gyepszőnyeg lerakását. De ekkor is egy-két napon belül meg kell oldani a feladatot, ellenkező esetben a gyepszőnyeg befülled, majd rothadásnak indul.
A folyamat könnyen észrevehető, mert a tekercsek bűzös szaga már messziről érezhető.

Hogyan telepítsem házilag a gyepszőnyegemet?

Gyeptégla telepítés házilag” cikkünkben részletesen leírjuk a menetét. Annak biztosítása érdekében, hogy az új pázsit telepítésének eredménye olyan legyen, mint ahogy azt Ön megálmodta, a gyepszőnyeg lerakásakor az ott leírt lépéséket kell majd végrehajtania. Mindazonáltal javasoljuk, hogy nagyobb léptékű telepítés esetén forduljon szakemberhez! Hiszen olyan munkafolyamatról van szó, mely igazából tapasztalatot és szakértelmet kíván. A kockázat pedig azért túlzott, mert az alapanyag nagy mennyiségéből adódóan nem kis befektetés.

Mikor léphetek biztonsággal az új pázsitomra?

Legalább 2-3 hetet igényel, amíg a gyep gyökeret ereszt. Persze abban az esetben, ha az előírt sűrűségű öntözés után még a 3. hetet követően is túl nedvesnek érződik a fű, vagy nagyon süpped, akkor célszerű tovább várni még a terheléssel.
A legyökeresedési idő azonban csökkenthető 10-20%-kal is, ha Compo „START” gyeptrágyát szórunk a termőföldre a gyepesítést megelőzően. Természetesen e nélkül is sikeres lehet a folyamat, de a gyeptrágya használatával jelentős időt spórolhatunk meg, illetve bebiztosíthatjuk a későbbi sikert.

Valóban szükséges a folyamatos műtrágyázás?

Igen! Mint minden növény, a gyepszőnyeg is eredményesebben fejlődik, ha gondozzák, illetve trágyázzák. Célszerű a gyeptelepítés előtt foszfor tartalmú Compo gyeptrágya bedolgozása a talajba. A későbbiekben is fontos a rendszeres gyeptrágyázás! Az online gyepszőnyeg rendelés kitöltésekor Önnek lehetősége van a telepítéshez és a későbbi fenntartáshoz szükséges gyeptrágya megrendelésére is!

Az év mely szakasza a legideálisabb gyepszőnyeg telepítésre?

A gyepszőnyeg telepítés, lerakás azon néhány kerti tevékenység egyike, melyet évszaktól függetlenül, bármilyen időben végezhetünk. A feltételek ideálisak például, ha másnap csendes eső várható. Extrém hidegben, vagy melegben nem ajánlott munkához látni. Vagyis ha nyáron telepítünk füvet, fokozottan oda kell figyelnünk az öntözésre. Ellenben ha télen telepítünk gyepszőnyeget, nem kell tartanunk a kiszáradástól – a gyökerek viszont sokkal lassabban nőnek le, ezért többet kell várnunk a használatba vétel előtt.

A PalkovitsKert vállalja a gyepszőnyeg telepítését is?

A pázsit lerakása fizikailag rendkívül megterhelő, a talaj előkészítése és az összességében akár több tonnát is kitevő gyepszőnyeg-tekercsek mozgatása korántsem tartozik a könnyed hétvégi hobbikertész munkák közé. Ha megkímélné magát ezektől a fáradalmaktól, szakembereink vállalják a gyepszőnyeg telepítését, a füvesítés teljes kivitelezését, akár minden előmunkálattal együtt is! Lesse meg akciós gyepszőnyeg telepítés ajánlatunkat!

Hogyan rendelhetek, és milyen feltételekkel?

Online gyepszőnyegrendelő oldalunkon minden olyan tudnivalót megtalál, mely szükséges lehet ahhoz, hogy rendelését fogadni tudjuk. Ott informálódhat az árakról és a szállításról is. Egyéb felmerülő kérdések estén pedig állok rendelkezésre a +36 20 256 0079-es telefonszámon!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu