Gyepszőnyeg vásárlás és telepítés – GY.I.K.

A gyepszőnyeg telepítése előtt felmerülő leggyakoribb kérdéseket szedtük össze. Feltétlenül olvassa el, mielőtt füvesítésbe kezdene, vagy vásárolna!

Az alábbiakban részletes szakmai tanácsadást próbálunk nyújtani Önnek a füvesítés mikéntjéről, a tökéletes pázsit kiválasztásának és beszerzésének fontos részleteiről.

Melyik jobb a számomra: gyepszőnyeg vagy gyeptégla?

Gyepszőnyeg vásárlás és telepítésTermészetesen a gyepszőnyeg. A „gyeptégla” kifejezést, csak Önök miatt használjuk a weboldalon.

A PalkovitsKert kizárólag a TPI szabványoknak megfelelő gyepszőnyeget alkalmaz, mely biztosíték a minőségre: a nem 40×250 cm-es méretű változatok a Nemzetközi Gyeptéglagyártók Szövetségének meghatározása szerint nem szabványosak! Cégünk nem is használ ilyeneket. A szabványos gyeptégla, azaz gyepszőnyeg tekercs méret tehát 40X250 cm, tömege pedig átlagosan 20 kg. Ez némi gyakorlattal elég jól kezelhető a gyepszőnyegezés során.Olvasson bővebben a különbségekről!

Olcsó- másodosztályú vagy prémium gyepszőnyeget válasszak?

Erre a kérdésre egyértelmű a válasz. A füvesítés fontos ártényező a kertépítés során. De a biztonság kedvéért tegyünk rendet a fejekben.

Manapság már több magyarországi cég forgalmaz gyepszőnyeget. Nem volt ez így 15-20 évvel ezelőtt. De fontosnak tartom megjegyezni, hogy az 5-10%-al az átlag piaci ár alatt értékesített, mondhatni olcsó gyepszőnyeg nem feltétlen követi a TPI (Turf Producers International = Nemzetközi Gyepszőnyeg Gyártók Szövetsége) előírásait a termék előállítására és nevelésére vonatkozóan.

Félmegoldásokat az élet semmilyen területén sem érdemes választani. Ugyanez igaz a füvesítésre is. Ha megtehetjük, hogy készgyepet vásároljunk kertünkbe, akkor csak prémium gyepszőnyegben gondolkodjunk. Ha erre nincsen meg a keret, akkor válasszuk a fűmagvetést. Ez utóbbi ugyan nagyobb kihívást jelenthet, mégis az olcsó- másodosztályú gyepszőnyeg árához képest is töredék költséggel tudjuk kivitelezni.

Mindig egységes a gyepszőnyeg mérete és súlya?

Felszedett gyepA mérete igen. A tekercsek a nemzetközi szabvány szerint kiterítve 40 cm szélesek és 250 cm hosszúak. Az a termék, ami nem ilyen mérettel bír, nem gyepszőnyeg.

A gyepszőnyeg súlyát mindig egyedileg határozzák meg az elszállítás napján.
Általánosságban megadható irányszám 1 tekercs tömegére: 20-27 kg. A komoly különbségeket a roládok éppen aktuális valós nedvességtartalma okozza. A nedvességtartalom mindig az elmúlt napok lehullott csapadékával és/vagy a fenntartó öntözéssel egyenesen arányosan változik.

A gyepszőnyeg vastagsága szabadon választható?

Nem. A gyepszőnyeg vastagsága nem szabadon választható. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fűiskola egységesen kb. 2-2.5 cm földréteggel szedi fel a készgyepet. A gyepszőnyeg vastagságát meghatározó tényezők lehetnek pl. a gyökérzet erőssége, vagy az egyes tekercsek súlya is. A szintek kialakításánál ezzel a 2 cm-es vastagsággal érdemes tervezni.

Sport vagy mediterrán gyepszőnyeget vegyek a kertembe?

Alapos beöntözésHa nagyon le akarnánk egyszerűsíteni a dolgot, akkor mindössze kettő tényezőt érdemes figyelembe venni a kérdés eldöntésekor: egy esztétikait és egy „gyakorlatit”.

Fontos esztétikai különbség a mediterrán és a sport gyepszőnyeg között a fűszálak vastagsága. A mediterrán gyep fűszálai kissé vastagabbak, mint a sporté. (Igazából, ha erre nem hívnánk fel a figyelmet, 10 emberből 9 talán észre sem venné.) Így mivel „az ízlésről nincs mit vitatkozni”, mindenki döntsön saját maga! Vékonyabb vagy vastagabb?

A másik kérdés, mint már említettük: gyakorlati. Van-e automata öntözőrendszer? Ha nincsen, akkor érdemes a mediterrán gyepszőnyeg felé hajlani. Ugyanis a vastagabb fűszálak szakmai jelentőséggel is bírnak. A mediterrán fűmagkeverékben a nádképű csenkeszek aránya viszonylag magas. A nádképű csenkesz – átlagosnál szélesebb levélzetével – a szárazságot is jobban tolerálja.

Alkalmas-e az árnyékos hely a gyepszőnyeg számára?

Általában a gyepszőnyeg könnyebben, gyorsabban fejlődik napos helyen, mint árnyékban. Azonban segíthetjük a növekedést, ha az árnyékosabb szakaszokon magasabbra állítjuk a fűnyíró kését. Ez segíti a füvet, mert nagyobb levélfelülettel több napfényhez juthat. Ugyanakkor az árnyékos területeken mérsékeljük a pázsit öntözését, és használjunk időszakosan Compo „MOHA NEIN DANKE” gyeptrágyát!

Árnyéktűrő gyepszőnyeget is vásárolhatok?

Kimondottan árnyéktűrő gyepszőnyeg a PalkovitsKert kínálatában nincsen. Árnyékosabb területekre mi mediterrán gyepszőnyeget ajánlunk. Tapasztalatunk szerint az árnyékos és extenzív területek jó tolerálja.

Fontos azonban tisztázni, hogy „mély árnyékban” semmilyen gyep nem képes megélni hosszabb ideig. Mély árnyékosnak nevezzük a kert azon részeit ahová naponta maximum csak 1-2 órát éri napfény. A csak szimplán „árnyékos” területeken is minimum napi 3 óra napfénnyel számolunk. A pázsit fejlődésének optimális körülményeit minimum 4 órás benapozáshoz érdemes kötni. Az ilyen területet „félárnyékosnak” nevezzük.

Rárakhatom-e a régi pázsitra?

Ez több okból kifolyólag is rossz ötlet. Először is: A talaj a régi pázsitunk alatt túlságosan tömör lehet. Ez nehezíti a tekercsek legyökeresedését. Másodszor: Azért sem tanácsos, hiszen a megmaradó gaz átnő majd a gyepen, ami lényegében felülírja a telepítéssel megcélzott szándékainkat. Harmadjára pedig: A régi fű egy olyan réteget alkot, melyen az új gyeptégla gyökerei nem tudnak megkapaszkodni.

Szükséges-e a gyepszőnyeg alatt termőföldet használni?

Csak akkor kell termőföldet használni, ha amúgy rossz minőségű a talaj, vagy ha szinteznünk kell a területet. A gyepszőnyeg gyökerei a talaj felső 10-15 cm-ében élnek majd. Ezért ebben a rétegben minden esetben fontos a megfelelő talajminőség biztosítása. Amennyiben azonban a talaj túl kötöttnek bizonyul, minden esetben javasolt a lazítás, drasztikusabb estben a felső 15-20 cm földréteg cseréje! Fontos megjegyeznünk, hogy a „termőföld csere” vagy feltöltés is hordoz veszélyeket magával. Az újonnan megvásárolt „termőföld” amennyiben ismeretlen forrásból származik számos gyommagot vagy akár tarack rizómát is rejthet magában. Ha bizonytalan kérjen segítséget szakembertől és ne vásároljon „olcsón a helyi fuvaroson keresztül”!

Hogyan történik a gyepszőnyeg tárolása?

A készgyepet a fűiskolában egy speciális gép felszedi és tekercseli. Ezután a tekercseket raklapokra helyezik és a megfelelő rögzítés miatt fóliázzák. Ezzel gyakorlatilag elő is készítették a szállításra. A gyepszőnyeg tárolására tartósabban nincsen mód. Minden esetben a felszedés napján el is kell szállítani, majd azonnal megkezdeni a lerakását. Általános szabály, hogy a felszedett gyepszőnyeget 24 órán belül telepíteni is kell új helyére. a nyári időszakban ez akár 10-12 órára is lecsökkenhet.

A huzamosabb ideig tartó tárolás okozta károkért a fűiskolák nem vállalnak felelősséget! Ezért mindig csak annyi friss gyepet érdemes rendelni egy adott napra, amennyit le is tudunk telepíteni még ugyanazon a napon.

Mennyi ideig maradhat a gyepszőnyeg feltekert állapotban?

Lehetőleg azonnal kezdjük meg a telepítést! Minél előbb megkezdjük, annál jobb eredményeket érhetünk el. Ha nem tudjuk elkerülni a késést, gurítsuk ki a tekercseket egy sík területen és tartsuk őket nedvesen, míg el nem kezdhetjük a gyepszőnyeg lerakását. De ekkor is egy-két napon belül meg kell oldani a feladatot, ellenkező esetben a gyepszőnyeg befülled, majd rothadásnak indul.
A folyamat könnyen észrevehető, mert a tekercsek bűzös szaga már messziről érezhető.

Hogyan telepítsem házilag a gyepszőnyegemet?

Gyeptégla telepítés házilag” cikkünkben részletesen leírjuk a menetét. Annak biztosítása érdekében, hogy az új pázsit telepítésének eredménye olyan legyen, mint ahogy azt Ön megálmodta, a gyepszőnyeg lerakásakor az ott leírt lépéséket kell majd végrehajtania. Mindazonáltal javasoljuk, hogy nagyobb léptékű telepítés esetén forduljon szakemberhez! Hiszen olyan munkafolyamatról van szó, mely igazából tapasztalatot és szakértelmet kíván. A kockázat pedig azért túlzott, mert az alapanyag nagy mennyiségéből adódóan nem kis befektetés.

Mikor léphetek biztonsággal az új pázsitomra?

Legalább 2-3 hetet igényel, amíg a gyep gyökeret ereszt. Persze abban az esetben, ha az előírt sűrűségű öntözés után még a 3. hetet követően is túl nedvesnek érződik a fű, vagy nagyon süpped, akkor célszerű tovább várni még a terheléssel egy pár napot.
A legyökeresedési idő azonban csökkenthető 10-20%-kal is, ha Compo „START” gyeptrágyát szórunk a termőföldre a gyepesítést megelőzően. Természetesen e nélkül is sikeres lehet a folyamat, de a gyeptrágya használatával jelentős időt spórolhatunk meg, illetve bebiztosíthatjuk a későbbi sikert.

Valóban szükséges a folyamatos műtrágyázás?

Igen! Mint minden növény, a gyepszőnyeg is eredményesebben fejlődik, ha gondozzák, illetve trágyázzák. Célszerű a gyeptelepítés előtt foszfor tartalmú Compo vagy Substral gyeptrágya bedolgozása a talajba. A későbbiekben is fontos a rendszeres gyeptrágyázás! Az online gyepszőnyeg rendelés kitöltésekor Önnek lehetősége van a telepítéshez és a későbbi fenntartáshoz szükséges gyeptrágya megrendelésére is!

Az év mely szakasza a legideálisabb gyepszőnyeg telepítésre?

Üde, zöld gyepA gyepszőnyeg telepítés, lerakás azon néhány kerti tevékenység egyike, melyet évszaktól függetlenül, bármilyen időben végezhetünk. A gyepszőnyeg hazánkban tavasztól egészen az ősz végéig megvásárolható. A tél elején megjelenő nappali fagyok azonban már technikailag nem teszik letővé a pázsit szakszerű és gazdaságos kitermelését és értékesítését. A fagyott talaj akadályozza a felszedést, a vegetáció fokozatos leállásával a gyep üdezöld színe megfakul. Általánosságban elmondható, hogy a téli hónapok kivételével kapható, így biztonságosan telepíthető is a gyepszőnyeg.

Hobbikertészeknek extrém hidegben, vagy melegben nem ajánlott munkához látni. Vagyis, ha nyáron telepítünk füvet, fokozottan oda kell figyelnünk az öntözésre. Ellenben, ha késő ősszel telepítünk gyepszőnyeget, nem kell tartanunk a kiszáradástól – a gyökerek viszont sokkal lassabban nőnek le, ezért többet kell várnunk a használatba vétel előtt.

A feltételek különösen ideálisak például, ha másnap csendes eső várható és a nappali hőmérséklet 20-25 °C körül mozog.

A PalkovitsKert vállalja a gyepszőnyeg telepítését is?

A pázsit lerakása fizikailag rendkívül megterhelő, a talaj előkészítése és az összességében akár több tonnát is kitevő gyepszőnyeg-tekercsek mozgatása korántsem tartozik a könnyed hétvégi hobbikertész munkák közé. A munkálatokhoz szükséges géppark nélkül a negatív végeredmény sajnos borítékolható. Ha megkímélné magát ezektől a fáradalmaktól, szakembereink vállalják a gyepszőnyeg telepítését, a füvesítés teljes kivitelezését, akár minden előmunkálattal együtt is! Online kalkulátorunk 5 perc alatt kiszámolja Önnek a lerakás teljes díját. Kattintson és lesse meg akciós gyepszőnyeg telepítés ajánlatunkat!

Hogyan rendelhetek, és milyen feltételekkel?

Amennyiben Ön saját erős kivitelezésben gondolkodik akkor is a legjobb helyen jár. Online gyepszőnyegrendelő oldalunkon minden olyan tudnivalót megtalál, mely szükséges lehet ahhoz, hogy rendelését fogadni tudjuk. Ott informálódhat az árakról és a szállításról is. Rendelést kizárólag ezen az online felületen tudunk fogadni! Egyéb felmerülő kérdések estén pedig állok rendelkezésre a +36 20 256 0079-es telefonszámon!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu