A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása márciusban

Amint az időjárási feltételek lehetővé teszik, kertünkben növekedni kezd a pázsit. Ragadjunk gereblyét, és némileg tisztítsuk meg a gyep felületét!

Újraéled a pázsit márciusban

Mindeközben legyünk óvatosak, ne gereblyézzünk olyan erővel, ami már károsítja a gyepszőnyeg épségét. Gyakori kérdés a laikusok részérő, hogy mikor kell először füvet nyírni. A válasz rendkívül egyszerű. Amikor a gyepszőnyeg szemmel láthatóan növekedésnek indul. Bár a március hónap rendkívül szeszélyes tud lenni, általában már ebben a hónapban elkezdődnek a pázsit karbantartásával és felújításával kapcsolatos munkálatok.

Szervizeljük le a gépeket és szerezzünk be mindent!

Eszköz- és gépparkunk szervízlése is ilyenkor esedékes – még a szezon megkezdése előtt. Benzines gépeknél az olajcsere és szűrők tisztítása legalább annyira fontos, mint a fűnyíró késének élezése vagy akár cseréje.
A szezon során felhasználásra kerülő műtrágyákat, tápokat, vegyszereket érdemes egyszerre megvásárolni. Így amikor egy munkálat esedékessé válik, nem kell majd szaladgálnunk a hiányzó dolgok után és minden beavatkozást időben el tudunk végezni.

A legelső fűnyírást egy kellemes, száraz tavaszi napon megejtve biztosan jól fogjuk érezni magunkat. Ezzel az első könnyed fűnyírással elintézhetjük azokat a felületi egyenetlenségeket, amelyeket a kemény téllel járó fagyos időszakok eredményeképpen tapasztalhatunk. Azonban ne felejtsük el ellenőrizni, hogy a fűnyíró pengéje kellőképpen magas pozícióban legyen – nem szeretnénk már az első nyírás során túl sok füvet lenyisszantani. Valószínűleg márciusban egy vagy két fűnyírásnál többre nem lesz szükség.

Pázsitbetegségek kezelése kora tavasszal

A március remek hónap arra, hogy megszemléljük a pázsitunkat, nincs-e jele valamilyen betegségnek vagy mohosodásnak. Számos kerttulajdonos rémálma válik ilyenkor valóra, amikor a tavalyi gyönyörű gyepszőnyeg látványa helyett egy foltokban kidöglött, alig-alig éledező fűfelületet látványa tárul elénk az utolsó hóolvadást követően. A gyepbetegségek legnagyobb részét gombák okozzák, ezért nevezzük ezeket gombabetegségeknek. A téli időszak után leggyakrabban megjelenő gombabetegség a hópenész. Általában olyan helyeken jelenik meg a kertben, ahol túl sok hó volt hosszabb ideig. (Pl. járdákról elszórt hó a gyepterület szélén, vagy ahol a gyerekek hóembert építettek). A jó hír, hogy a hópenész kezelése könnyű és viszonylag hamar regenerálódik utána a gyep. Az ilyen ronda foltokra alkalmazzunk „Switch 62,5 WG” gombaölőt a használati útmutató szerinti mennyiségben. Fontos, hogy a permetezés ideje alatt a hőmérsékletnek 13 ºC felett kell lenni!
A szezon további részében is számíthatunk sajnos hasonló bosszúságokra, ha

  • rendszertelen vagy szakszerűtlen lenne a gyep ápolása
  • vagy a szélsőséges időjárás okozta hőingadozások miatt.

Ez utóbbi probléma okozza talán a legjelentősebb károkat a gyepen. A hőingadozás, amely mellé még csapadék is társul. Megelőzésre 1-2 havi rendszerességgel „Amistar/Score/Topas” vegyszert használjunk, „Wuxal Super” lombtrágyával keverve! Ezeknek a „koktéloknak” ugyan borsos ára lesz egy egész szezonra vetítve, de nélkülük a tökéletes pázsit csupán álom marad.

Óvjuk a pázsitot a mohától is!

Akármilyen mohairtószert is használunk, tegyünk róla, hogy legyen elég ideje teljesen kifejtenie a hatását, mielőtt szétkotornánk a gereblyézéssel a mohát és spóráit! A gyeptégla mohásodása ellen a legegyszerűbben a vas-szulfát tartamú minőségi Compo gyeptrágyákkal védekezhetünk. A „Compo Moha Nein Danke” terméket ajánljuk jó szívvel minden kerttulajdonosnak.
Érdemes pár mondatban arra is kitérni, hogy a mohagátló gyeptrágyák magas vastartalma miatt, a táp kijuttatása után ügyeljünk a burkolatok – elsősorban térkő területek – letakarítására. Ellenkező esetben barnás-vöröses foltokkal találkozhatunk a járdákon vagy gépkocsibeállókon.

A pázsit lazítását az un. gyepszellőztetést csak a hónap végén vagy április elején célszerű elvégezni. A gyepszellőztetés után már kifejezetten ajánlott a magas nitrogén tartalmú gyepműtrágyák használata!

Ha kíváncsi milyen teendők várnak Önre a következő hónapban, olvassa át az áprilisi gyepápolás feladatait!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu