Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása márciusban

Amint az időjárási feltételek lehetővé teszik, kertünkben növekedni kezd a pázsit. Ragadjunk gereblyét, és némileg tisztítsuk meg a gyep felületét!

Újraéled a pázsit márciusban

Mindeközben legyünk óvatosak, ne gereblyézzünk olyan erővel, ami már károsítja a gyepszőnyeg épségét. Gyakori kérdés a laikusok részérő, hogy mikor kell először füvet nyírni. A válasz rendkívül egyszerű. Amikor a gyepszőnyeg szemmel láthatóan növekedésnek indul. Bár a március hónap rendkívül szeszélyes tud lenni, általában már ebben a hónapban elkezdődnek a pázsit karbantartásával és felújításával kapcsolatos munkálatok.

Szervizeljük le a gépeket és szerezzünk be mindent!

Eszköz- és gépparkunk szervízlése is ilyenkor esedékes – még a szezon megkezdése előtt. Benzines gépeknél az olajcsere és szűrők tisztítása legalább annyira fontos, mint a fűnyíró késének élezése vagy akár cseréje.
A szezon során felhasználásra kerülő műtrágyákat, tápokat, vegyszereket érdemes egyszerre megvásárolni. Így amikor egy munkálat esedékessé válik, nem kell majd szaladgálnunk a hiányzó dolgok után és minden beavatkozást időben el tudunk végezni.

A legelső fűnyírást egy kellemes, száraz tavaszi napon megejtve biztosan jól fogjuk érezni magunkat. Ezzel az első könnyed fűnyírással elintézhetjük azokat a felületi egyenetlenségeket, amelyeket a kemény téllel járó fagyos időszakok eredményeképpen tapasztalhatunk. Azonban ne felejtsük el ellenőrizni, hogy a fűnyíró pengéje kellőképpen magas pozícióban legyen – nem szeretnénk már az első nyírás során túl sok füvet lenyisszantani. Valószínűleg márciusban egy vagy két fűnyírásnál többre nem lesz szükség.

Pázsitbetegségek kezelése kora tavasszal

A március remek hónap arra, hogy megszemléljük a pázsitunkat, nincs-e jele valamilyen betegségnek vagy mohosodásnak. Számos kerttulajdonos rémálma válik ilyenkor valóra, amikor a tavalyi gyönyörű gyepszőnyeg látványa helyett egy foltokban kidöglött, alig-alig éledező fűfelületet látványa tárul elénk az utolsó hóolvadást követően. A gyepbetegségek legnagyobb részét gombák okozzák, ezért nevezzük ezeket gombabetegségeknek. A téli időszak után leggyakrabban megjelenő gombabetegség a hópenész. Általában olyan helyeken jelenik meg a kertben, ahol túl sok hó volt hosszabb ideig. (Pl. járdákról elszórt hó a gyepterület szélén, vagy ahol a gyerekek hóembert építettek). A jó hír, hogy a hópenész kezelése könnyű és viszonylag hamar regenerálódik utána a gyep. Az ilyen ronda foltokra alkalmazzunk „Dithane M-45” gombaölőt a használati útmutató szerinti mennyiségben. Fontos, hogy a permetezés ideje alatt a hőmérsékletnek 14 ºC felett kell lenni!
A szezon további részében is számíthatunk sajnos hasonló bosszúságokra, ha

  • rendszertelen vagy szakszerűtlen lenne a gyep ápolása
  • vagy a szélsőséges időjárás okozta hőingadozások miatt.

Ez utóbbi probléma okozza talán a legjelentősebb károkat a gyepen. A hőingadozás, amely mellé még csapadék is társul. Megelőzésre minimum havi rendszerességgel „Bumper 25EC” és „Amistar” vegyszereket használjunk, „Wuxal Super” lombtrágyával keverve! Ezeknek „koktéloknak” ugyan borsos ára lesz egy egész szezonra vetítve, de nélkülük a tökéletes pázsit csupán álom marad.

Óvjuk a pázsitot a mohától is!

Akármilyen mohairtószert is használunk, tegyünk róla, hogy legyen elég ideje teljesen kifejtenie a hatását, mielőtt szétkotornánk a gereblyézéssel a mohát és spóráit! A gyeptégla mohásodása ellen a legegyszerűbben a vas-szulfát tartamú minőségi Compo gyeptrágyákkal védekezhetünk. A „Compo Moha Nein Danke” terméket ajánljuk jó szívvel minden kerttulajdonosnak.
Érdemes pár mondatban arra is kitérni, hogy a mohagátló gyeptrágyák magas vastartalma miatt, a táp kijuttatása után ügyeljünk a burkolatok – elsősorban térkő területek – letakarítására. Ellenkező esetben barnás-vöröses foltokkal találkozhatunk a járdákon vagy gépkocsibeállókon.

A pázsit lazítását az un. gyepszellőztetést csak a hónap végén vagy április elején célszerű elvégezni. A gyepszellőztetés után már kifejezetten ajánlott a magas nitrogén tartalmú gyepműtrágyák használata!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg ápolása áprilisban kiemelten fontos. Elvégezhetjük azokat a pázsit felújító munkálatokat, melyek eredménye egész évben látható lesz ...

Elindult a 2021 évi gyepszőnyeg kitermelés Gyálon

2021. április 06-án – egyelőre csak korlátozott keretek között, de – újra megkezdődik a prémium gyepszőnyeg kitermelés Gyálon. ...

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása márciusban

Amint az időjárási feltételek lehetővé teszik, kertünkben növekedni kezd a pázsit. Ragadjunk gereblyét, és némileg tisztítsuk meg a ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2021

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2021

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu