Növények nyári ültetése

Hazánkban bő 20 évvel ezelőtt a maihoz képest jóval szegényesebb volt a kertépítési kultúra. Vajon lehetséges a növények nyári ültetése nálunk is?

Növények nyári ültetése – korábban

Jóformán senki sem rendelkezett például automata öntözőrendszerrel, ami pedig az eredményes nyári kertépítés és füvesítés kiemelkedően hasznos, sőt egyenesen nélkülözhetetlen eszköze. Másrészt pedig, a különböző növényfajták tekintetében sem volt olyan bőséges a választék, mint napjainkban. Az emberek között jóformán ismeretlen volt a kertkultúra fogalma. Kínálat híján kereslet sem volt új, egzotikusabb növények iránt. Az emberek elsősorban szomszédjaiktól és közeli barátaiktól tettek szert egy-egy olyan nekik tetsző növényre, amely addig még nem pompázott kertjükben. A növények szabadgyökeres átültetésére pedig tényleg az ősz a megfelelő időpont! Ez egyike azon kevés kerti műveleteknek, amelyeket mind a mai napig valóban nem tanácsos a nagy nyári melegben végezni.

Nyári növényültetés – napjainkban

A kertészetekben, kerti árudában manapság már olyan egységekben vásárolhatók a növények, hogy nagyságrenddel kisebb megrázkódtatás számukra a kertbe telepítés. Így a nyári kertépítésnek ez az akadálya is a múlté! Ma már minden kertkedvelő számára egyformán adottak a nyári melegben való kertépítéshez szükséges technikai feltételek és a megfelelően előkészített kerti növény választék is.

Ültetésnél csak azt kell szem előtt tartani, hogy a meleg évszakban földlabdás, szabadgyökeres növények telepítése helyett konténeres növényeket ültessünk. Ültetésnél fontos az ültető-gödör fokozott beiszapolása a konténeres növény földbe helyezése előtt, és természetesen fontos a fokozott öntözés. A meleg miatt minél többször, kisebb mennyiségű vízzel kell locsolni. Nem jó stratégia a naponta egyszeri, alapos „eláztatás”! A begyökeresedési időszak talajminőség függvénye. Kettő héttől kezdve, akár hat-nyolc hétig is eltarthat.

A rendszeresen öntözött talaj könnyen megszikkad, ezért időnként érdemes fellazítani, ezzel is elősegítve a víz megfelelő mélységbe jutását. Szintén javasolt az időszakos gyomtalanítás a friss ültetések közvetlen környékén. Erre a célra saraboló kapát használjunk, mert azzal kevésbé sérthetjük meg a növény friss hajszálgyökereit!

Amit nem ültethetünk el nyáron

A hagymás virág ültetésével várni kell őszig. Ilyenek pl. a tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, nőszirom, vagy csillagvirág. De ilyen a hóvirág is.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu