A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg ápolása áprilisban kiemelten fontos. Elvégezhetjük azokat a pázsit felújító munkálatokat, melyek eredménye egész évben látható lesz majd.

A gyepszőnyeg telepítéséről és megelőző munkálatairól számos írást találhatunk az oldalon, de a konkrét műveletek lépéseiről ezen az oldalon találhatunk részletes információkat.

Pázsitfelújító munkálatok tavasszal

A pázsit nem megfelelő minőségű fűvel rendelkező részeit 10 – 15 cm mélyen feláshatjuk és helyükre gyepszőnyeget fektethetünk le. Ügyeljünk arra, hogy ezeket a területeket átrostált földdel töltsük fel, majd tömörítsük meg alaposan! Így elejét vehetjük a nemkívánatos mélyedések kialakulásának.
Ha fűmaggal kívánjuk javítani (felülvetni) a hibás vagy ritka részeket, érdemes várni, míg a nappali hőmérséklet átlagosan (de tartósan!) 15 °C fölé emelkedik. A tavaszi fűmag vetés kevésbé szerencsés, mint a füvesítés ősszel. Ennek alapvetően kettő oka is van. A talajhőmérséklet márciusban és áprilisban, de gyakran még májusban sem éri el a magok csírázásához szükséges szintet. A másik, hogy tavasszal a gyomok erőteljesebben fejlődnek, mint az őszi időszakban. Alapvetően e kettő tényező miatt ajánlott inkább az őszi magvetés hazánkban.

Tehát ha a pázsit javítása a terv tavasszal, akkor arra az április hónap rendkívül ideális. Kisebb kertekben a hiányos vagy gyomos részek gyepszőnyeggel történő pótlását javasoljuk. Ha a gyep egységesen rossz állapotú, akkor javasolt a terület fűmagos felülvetése.

Mindkettő esetben számoljunk a „nedvesen tartással”. A fűmagoknak kb. 3-4 héten keresztül folyamatos nedvesség kell, a friss gyepszőnyeg-részeknek úgy 1-2 hét. Mindkettő esetben a napi 2-3-szori könnyed öntözés elengedhetetlen a siker érdekében.

A gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg takarosan tartásához elegendő a rendszeres – általában heti egyszeri – fűnyírás. Ne állítsuk viszont a fűnyíró pengéjét túl alacsony szintre. A minimális vágási magasság legalább 4 -5 cm legyen! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy alkalmanként a fűszál teljes hosszának csak az 1/3-át szabad eltávolítani. Szintén ne felejtsük el, hogy csak száraz gyepre toljuk ki a fűnyírót. Illetve legalább ilyenkor szezon elején éleztessük meg a fűnyíró kését, vagy cseréljük ki újra! Akinek benzinmotoros gép van, az olajcserére és a levegőszűrő tisztítására is nagyon ügyeljen!

Gyepszellőztetés és gyeptrágyázás tavasszal

Hogyha megfelelőek a körülmények és a pázsit szemmel láthatóan növekedésnek indult, ebben az időszakban gyepszellőztethetünk és gyeptrágyázhatunk is, ha még nem tettük volna meg. Fontos, hogy a fűszálak szárazok legyenek a trágyázáskor, majd, ha 3-4 napon belül nem esik eső, akkor öntözzük meg a pázsitot. Ha minőségi Compo műtrágyát használunk, biztosan nem áll majd fenn a perzselés veszélye. Minden esetben javasolt alaposan megvizsgálni a gyeptrágya összetételét még a vásárlást megelőzően. Tavasszal a nitrogénben- és foszforban gazdag műtrágyák használata javasolt. Számos díszes csomagolású termékkel találkozhatunk a boltokban, melyek ugyan kinézetre rendkívül szimpatikusak lehetnek, minőségben azonban mégsem hozzák ugyanazt, mint drágább társaik. Sajnos itt is igaz a mondás: „Csodák nincsenek!”. A PalkovitsKert hosszú évek óta elkötelezett használója a Compo, Scotts és Substral termékeknek. Itt az ár egyenesen arányos a minőséggel.

Szelektív gyomirtás áprilisban

Áprilisban használhatunk már különböző szelektív gyomirtó szereket is, mégis tanácsosabb várni velük májusig, amikor már sokkal intenzívebben növekszik a pázsit a kertünkben. A kisebb mennyiségű kétszikű gyomok ellen elegendő, ha gyomirtós – dikamba hatóanyagú – gyeptrágyát használunk. Amennyiben komolyabb szelektálásra lenne szükség, hívjunk szakembert!

Indítsuk újra az automata öntözőrendszert!

Áprilisban a kemény fagyoktól már nem kell tartani, így az automata öntözőrendszereket akár üzembe is helyezhetjük. Ha esetleg még lenne 1-2 éjszakai fagy, ne aggódjunk, mert a földalatti 25-30 cm mélyen lévő csőhálózat ilyen rövid idő alatt nem tud károsodni. Április hónapban általában még nem kell rendszeresen öntözni, kivéve, ha fűmaggal felülvetettük az egész gyepfelületet.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu