Hívását hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása áprilisban

Április hónapban elvégezhetjük azokat a gyepszőnyeg felújító munkálatokat, melyek eredménye egész évben látható lesz majd. Egészséges, dús és zöld pázsit.

A pázsit nem megfelelő minőségű fűvel rendelkező részeit 10 – 15 cm mélyen feláshatjuk és helyükre gyepszőnyeget fektethetünk le. Ügyeljünk arra, hogy ezeket a területeket átrostált földdel töltsük fel, majd tömörítsük meg alaposan! Így elejét vehetjük a nemkívánatos mélyedések kialakulásának.

A gyepszőnyeg telepítéséről és megelőző munkálatairól számos írást találhatunk az oldalon, de a konkrét műveletek lépéseiről ezen az oldalon találhatunk részletes információkat.
Ha fűmaggal kívánjuk javítani (felülvetni) a hibás vagy ritka részeket, érdemes várni, míg a nappali hőmérséklet átlagosan (de tartósan!) 15 °C fölé emelkedik. A tavaszi fűmag vetés kevésbé szerencsés, mint a füvesítés ősszel. Ennek alapvetően kettő oka is van. A talajhőmérséklet márciusban és áprilisban, de gyakran még májusban sem éri el a magok csírázásához szükséges szintet. A másik, hogy tavasszal a gyomok erőteljesebben fejlődnek, mint az őszi időszakban. Alapvetően e kettő tényező miatt ajánlott inkább az őszi magvetés hazánkban.

Tehát ha a pázsit javítása a terv tavasszal, akkor arra az április hónap rendkívül ideális. Kisebb kertekben a hiányos vagy gyomos részek gyepszőnyeggel történő pótlását javasoljuk. Ha a gyep egységesen rossz állapotú, akkor javasolt a terület fűmagos felülvetése.

Mindkettő esetben számoljunk a „nedvesen tartással”. A fűmagoknak kb. 3-4 héten keresztül folyamatos nedvesség kell, a friss gyepszőnyeg-részeknek úgy 1-2 hét. Mindkettő esetben a napi 2-3-szori könnyed öntözés elengedhetetlen a siker érdekében.

A gyepszőnyeg takarosan tartásához elegendő a rendszeres – általában heti egyszeri – fűnyírás. Ne állítsuk viszont a fűnyíró pengéjét túl alacsony szintre. A minimális vágási magasság legalább 4 -5 cm legyen! Nem győzzük hangsúlyozni, hogy alkalmanként a fűszál teljes hosszának csak az 1/3-át szabad eltávolítani. Szintén ne felejtsük el, hogy csak száraz gyepre toljuk ki a fűnyírót. Illetve legalább ilyenkor szezon elején éleztessük meg a fűnyíró kését, vagy cseréljük ki újra! Akinek benzinmotoros gép van, az olajcserére és a levegőszűrő tisztítására is nagyon ügyeljen!

Hogyha megfelelőek a körülmények és a pázsit szemmel láthatóan növekedésnek indult, ebben az időszakban gyepszellőztethetünk és gyeptrágyázhatunk is, ha még nem tettük volna meg. Fontos, hogy a fűszálak szárazok legyenek a trágyázáskor, majd, ha 3-4 napon belül nem esik eső, akkor öntözzük meg a pázsitot. Ha minőségi Compo műtrágyát használunk, biztosan nem áll majd fenn a perzselés veszélye. Minden esetben javasolt alaposan megvizsgálni a gyeptrágya összetételét még a vásárlást megelőzően. Tavasszal a nitrogénben- és foszforban gazdag műtrágyák használata javasolt. Számos díszes csomagolású termékkel találkozhatunk a boltokban, melyek ugyan kinézetre rendkívül szimpatikusak lehetnek, minőségben azonban mégsem hozzák ugyanazt, mint drágább társaik. Sajnos itt is igaz a mondás: „Csodák nincsenek!”. A PalkovitsKert hosszú évek óta elkötelezett használója a Compo, Scotts és Substral termékeknek. Itt az ár egyenesen arányos a minőséggel.

Áprilisban használhatunk már különböző szelektív gyomirtó szereket is, mégis tanácsosabb várni velük májusig, amikor már sokkal intenzívebben növekszik a pázsit a kertünkben. A kisebb mennyiségű kétszikű gyomok ellen elegendő, ha gyomirtós – dikamba hatóanyagú – gyeptrágyát használunk. Amennyiben komolyabb szelektálásra lenne szükség, hívjunk szakembert!

Áprilisban a kemény fagyoktól már nem kell tartani, így az automata öntözőrendszereket akár üzembe is helyezhetjük. Ha esetleg még lenne 1-2 éjszakai fagy, ne aggódjunk, mert a földalatti 25-30 cm mélyen lévő csőhálózat ilyen rövid idő alatt nem tud károsodni. Április hónapban általában még nem kell rendszeresen öntözni, kivéve, ha fűmaggal felülvetettük az egész gyepfelületet.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Gyepápolás júniusban
Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban
A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása áprilisban
Április hónapban elvégezhetjük azokat a gyepszőnyeg felújító munkálatokat, melyek eredménye egész évben látható lesz majd. Egészséges, dús és ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu