Szürkevíz

Mi a szürkevíz?

A szürkevíz olyan háztartási szennyvíz, amely nem tartalmaz székletet, vizeletet vagy ipari szennyeződéseket. Forrásai lehetnek a mosogatók, a mosógépek, a zuhanyzók és a kádak.

A szürkevíz hasznosítása

A szürkevíz hasznos lehet a kertben, ha megfelelően kezelik és alkalmazzák. Egy jól kivitelezett Hunter automata rendszerrel kombinálva kényelmesen és környezettudatosan locsolhatjuk pázsitunkat és növényeinket.

Előnyei közé tartozik, hogy

 • csökkenti az ivóvíz-fogyasztást,
 • javítja a talaj nedvességtartalmát
 • és tápanyagokat biztosít a növényeknek a kertöntözés során.

A szürkevíz hátrányai közé tartozik, hogy tartalmazhat baktériumokat, vegyszereket és szappanokat, amelyek károsíthatják a növényeket és az emberi egészséget.

Használatának biztonságos módjai közé tartozik, hogy alacsony nyomáson permetezik a talajra, elkerülve a levelek és a gyümölcsök érintését, valamint hogy rendszeresen tisztítják és karbantartják a szűrőket és a csöveket. Jogi szabályozása országonként változik, ezért érdemes tájékozódni a helyi előírásokról, mielőtt belevágunk.

A szürkevíz kialakításának feltételei

A szürkevíz kialakításának feltételei függenek a rendszer típusától, a víz minőségétől és a felhasználási céljától. Általánosságban elmondható, hogy a komplett rendszernek meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • A szürkevíz rendszernek engedélyeztetve kell lennie az illetékes hatósággal, és meg kell felelnie az építési és egészségügyi előírásoknak.
 • Biztosítania kell a víz tisztítását és fertőtlenítését, hogy megelőzze a kórokozók és a szennyeződések terjedését.
 • Rendelkeznie kell megfelelő tárolókapacitással és elosztórendszerrel, hogy biztosítsa a víz egyenletes és hatékony felhasználását.
 • Meg kell akadályoznia a víz visszaáramlását az ivóvízhálózatba vagy a csatornába.
 • A szürkevíz nem károsíthatja az épület alapját és szerkezetét, valamint el kell kerülnie a talaj túlnedvesedését vagy sótartalmának növekedését.
 • A rendszer használójának be kell tartania a karbantartási és működtetési utasításokat, valamint figyelemmel kell kísérnie a víz minőségét és mennyiségét.

A szürkevíz hasznosító rendszerünk kialakításának költsége

Függ

 • a rendszer méretétől,
 • komplexitásától,
 • anyagaitól
 • és telepítési módjától.

A költségek magukban foglalhatják az engedélyeztetési, tervezési, építési, szerelési, üzembe helyezési és karbantartási díjakat. Egy átlagos családi ház esetében egy egyszerű szürkevíz rendszer kialakítása is milliós tétel, míg egy fejlettebb rendszer akár 2-4 millió forintba is kerülhet. A szürkevíz rendszer megtérülése függ attól, hogy mennyi vizet takarít meg vele, és hogy mennyibe kerülne az alternatív vízellátás vagy szennyvízelvezetés.

Olvasson bele egy felsőörsi kertépítésünk részleteibe, ahol a teljes kertöntözést szürkevíz felhasználásával oldottuk meg!

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu