Kerti tó építése házilag – A tóépítés menete

A kerti tó nagy hatással van környezetre. Minden kertben képes optikai középpontként szerepelni. Hogyan készül a kerti tó? Kizárólag szakértelemmel. A gyermekek számára csalogató lehet a láblógatás a vízbe, a faágak úsztatása a tóban, no meg a halak színpompás látványa. A kerti tó a felnőttekre nyugtató hatással lehet egy hosszú és fárasztó munkanap után. Sőt: a kerti tavak még az energikusabb kerttulajdonosok számára is számos kihívást kínálnak.

A csobogók, patakok, és szökőkutak mozgásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Az állóvíz visszatükrözi a fákat, épületeket, megtöri a fényt, ezzel megváltozik a növények megjelenése is. A tavi növények gyorsan nőnek, hatalmas és színes leveleikkel vonzzák a tekintetet. De mint minden más épített tájképi elem esetében, a túlzásoktól itt is óvakodni kell. A túl sok vízi elem – szökőkút, csobogó, patak, vízesés – halmozásával el is ronthatjuk az összképet, ezért ezeket a tényezőket már a kerti tavak tervezése során figyelembe kell venni!

A házilagos tóépítés menete – tóépítés lépésről-lépésre

Néhány jótanács tehát azoknak, akik házi tóépítésbe vágnának:

A tóépítés szerszámai

Mielőtt nekiesnénk saját tavunk kiásásának, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges szerszám a rendelkezésünkre áll. Tóépítéshez a következő dolgok kellenek: ásó, lapát, tófólia, vizinövények, elektromos bekötési lehetőség, kavicsok, sziklakövek.
Ha dekoratív halastavat akarunk csobogóval, a tóépítéshez szükségünk van még tószivattyúra és szűrőrendszerre is.

Hol legyen a kerti tó?

Nézzünk körül a kertben, keressük meg az ideális helyet a tavunk számára. Egy aranyhalakkal telepített kerti tó dekoratív része lehet a kertnek, központi fekvést érdemel. Ne legyen messze a háztól, legyen könnyen megközelíthető. Tegyük a tavat frekventált helyre! (Gondoljunk közben a szivattyú, és szűrőrendszer elektromos kábelezésére is!) Ne tegyük a kert lejtős végébe! Válasszunk félárnyékos, nagyobb fáktól távolabbi helyet a kerti tó számára!

A kerti tó mérete – mekkora tavat építsünk?

A maximális méretet gyakorlatilag az általunk választott kertrész mérete határozza meg. Mivel a tóépítés nagyrésze fizikai munka, gondoljuk át mire is akarunk vállalkozni!

A tóépítés lépései – a kerti tó kialakítása

A tóépítés legnehezebb munkafázisa a gödör kiásása. Ha köves altalajjal vagy gyökerekkel találkozunk az építés során, távolítsuk el az éles köveket és a fák gyökereit, különben sérülhet a tófólia. Nagyon köves és rögös altalaj esetén nedves homokréteggel tapasszuk be a tó gödrét. A kerti tó méretét mi határozzuk meg – azonban ha halakat is szeretnénk tartani, legyen 120 cm a tó legmélyebb pontja. Helyezzük be a geotextíliát, és győződjünk meg arról, hogy nincsenek kemény, éles kidudorodások. Ezután már jöhet a tófólia!

Telepítsük a szivattyút, szűrőrendszert, vízforgatót

A szivattyú, és egyéb elektromos berendezések beépítésénél kövessük a mellékelt telepítési útmutatókat!

Jöhetnek a kövek, sziklák és a tó növényei

A kerti tóban rendezzünk el mindent ízlésünk szerint, de szem előtt tartva a növények ültetési mélységét és  sűrűségét. Próbáljuk a „természetesség látszatát” kelteni! A kerti tó kialakítását befejezhetjük úgy, hogy körben szilárd burkolatot készítünk vagy a tófólia széleit tőzeg alá rejtjük, és beültetjük.

A tóépítés utolsó fázisa – Vizet neki!

Most, hogy elkészült a kerti tavunk, töltsük fel vízzel. Néhány hét múlva rakjuk bele az aranyhalakat, és élvezzük saját kerti tavunk szépségét!

A kerti tavak ápolása, karbantartása – A tóépítés utáni teendők

A kerti tavak első karbantartását tavasszal kell elvégezni. Az általános munkálatok nem jelentenek nagy megterhelést, ha rendszeresen elvégezzük őket.

A kerti tavak tisztítása házilag

Az alapos kitakarítás lépései:

  • A kerti tavak halait félig tiszta, félig a tóból vett vízzel töltött tartályba tegyük
  • Vegyük ki a vizinövényeket
  • Engedjük le teljesen a vizet
  • Távolítsuk el az iszapot, törmeléket a tómeder aljáról
  • Majd súroljuk át óvatosan a medence szélét egy keményebb kefével
  • Ha a tómeder teljesen kiszáradt, töltsük fel lassan tiszta vízzel
  • Helyezzük közben vissza a vizinövényeket, a vízparti- és úszó növényeket hagyva a végére
  • A tó halait csak később szabad visszatenni, mikor a víz már teljesen kitisztult

A telepített vízinövények gondozása

A telepítés után a legtöbb tavi növénynek nincs igénye a gondozásra. Tavasszal azonban a téli fagykárra ügyelni kell, mert tönkreteheti a vizinövények friss hajtásait és virágait. Fontos az elszáradt levelek eltávolítása, mert a növényi törmelékek jelenléte oxigénhiányhoz vezet, ami káros a halak számára. Ellenőrizzük, hogy a növények megfelelő helyen vannak-e és mennyiségük arányban áll-e a tó méretével.
Tavasszal nem csak a dísznövények kezdenek el fejlődni, hanem a gyomok is. Az egészséges vizinövények elnyomják ugyan a gyomok nagy részét. A békanyál és békalencse túlzott jelenléte esetén gondoskodnunk kell az eltávolításukról.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu