Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Kerti tó építése házilag – A tóépítés menete

A kerti tó nagy hatással van környezetre. Minden formájában, minden kertben képes optikai középpontként szerepelni. A gyermekek számára csalogató lehet a láblógatás a vízbe, a faágak úsztatása a tóban, no meg a halak színpompás látványa. A kerti tó a felnőttekre nyugtató hatással lehet egy hosszú és fárasztó munkanap után. Sőt: a kerti tavak még az energikusabb kerttulajdonosok számára is számos kihívást kínálnak.

A csobogók, patakok, és szökőkutak mozgásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Az állóvíz visszatükrözi a fákat, épületeket, megtöri a fényt, ezzel megváltozik a növények megjelenése is. A tavi növények gyorsan nőnek, hatalmas és színes leveleikkel vonzzák a tekintetet. De mint minden más épített tájképi elem esetében, a túlzásoktól itt is óvakodni kell. A túl sok vízi elem – szökőkút, csobogó, patak, vízesés – halmozásával el is ronthatjuk az összképet, ezért ezeket a tényezőket már a kerti tavak tervezése során figyelembe kell venni!Kerti tó építése - PalkovitsKert

A házilagos tóépítés menete – tóépítés lépésről-lépésre

Néhány jótanács tehát azoknak, akik házi tóépítésbe vágnának:

A tóépítés szerszámai

Mielőtt nekiesnénk saját tavunk kiásásának, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges szerszám a rendelkezésünkre áll. Tóépítéshez a következő dolgok kellenek: ásó, lapát, tófólia, vizinövények, elektromos bekötési lehetőség, kavicsok, sziklakövek.
Ha dekoratív halastavat akarunk csobogóval, a tóépítéshez szükségünk van még tószivattyúra és szűrőrendszerre is.

Hol legyen a kerti tó?

Nézzünk körül a kertben, keressük meg az ideális helyet a tavunk számára. Egy aranyhalakkal telepített kerti tó dekoratív része lehet a kertnek, központi fekvést érdemel. Ne legyen messze a háztól, legyen könnyen megközelíthető. Tegyük a tavat frekventált helyre! (Gondoljunk közben a szivattyú, és szűrőrendszer elektromos kábelezésére is!) Ne tegyük a kert lejtős végébe! Válasszunk félárnyékos, nagyobb fáktól távolabbi helyet a kerti tó számára!

A kerti tó mérete – mekkora tavat építsünk?

A maximális méretet gyakorlatilag az általunk választott kertrész mérete határozza meg. Mivel a tóépítés nagyrésze fizikai munka, gondoljuk át mire is akarunk vállalkozni!

A tóépítés lépései – a kerti tó kialakítása

A tóépítés legnehezebb munkafázisa a gödör kiásása. Ha köves altalajjal vagy gyökerekkel találkozunk az építés során, távolítsuk el az éles köveket és a fák gyökereit, különben sérülhet a tófólia. Nagyon köves és rögös altalaj esetén nedves homokréteggel tapasszuk be a tó gödrét. A kerti tó méretét mi határozzuk meg – azonban ha halakat is szeretnénk tartani, legyen 120 cm a tó legmélyebb pontja. Helyezzük be a geotextíliát, és győződjünk meg arról, hogy nincsenek kemény, éles kidudorodások. Ezután már jöhet a tófólia!

Telepítsük a szivattyút, szűrőrendszert, vízforgatót

A szivattyú, és egyéb elektromos berendezések beépítésénél kövessük a mellékelt telepítési útmutatókat!

Jöhetnek a kövek, sziklák és a tó növényei

Kerti tó - csobogóA kerti tóban rendezzünk el mindent ízlésünk szerint, de szem előtt tartva a növények ültetési mélységét és  sűrűségét. Próbáljuk a “természetesség látszatát” kelteni! A kerti tó kialakítását befejezhetjük úgy, hogy körben szilárd burkolatot készítünk vagy a tófólia széleit tőzeg alá rejtjük, és beültetjük.

A tóépítés utolsó fázisa – Vizet neki!

Most, hogy elkészült a kerti tavunk, töltsük fel vízzel. Néhány hét múlva rakjuk bele az aranyhalakat, és élvezzük saját kerti tavunk szépségét!

A kerti tavak ápolása, karbantartása – A tóépítés utáni teendők

A kerti tavak első karbantartását tavasszal kell elvégezni. Az általános munkálatok nem jelentenek nagy megterhelést, ha rendszeresen elvégezzük őket.

A kerti tavak tisztítása házilag

Az alapos kitakarítás lépései:

 • A kerti tavak halait félig tiszta, félig a tóból vett vízzel töltött tartályba tegyük
 • Vegyük ki a vizinövényeket
 • Engedjük le teljesen a vizet
 • Távolítsuk el az iszapot, törmeléket a tómeder aljáról
 • Majd súroljuk át óvatosan a medence szélét egy keményebb kefével
 • Ha a tómeder teljesen kiszáradt, töltsük fel lassan tiszta vízzel
 • Helyezzük közben vissza a vizinövényeket, a vízparti- és úszó növényeket hagyva a végére
 • A tó halait csak később szabad visszatenni, mikor a víz már teljesen kitisztult

A telepített vízinövények gondozása

Kerti tó - TavirózsaA telepítés után a legtöbb tavi növénynek nincs igénye a gondozásra. Tavasszal azonban a téli fagykárra ügyelni kell, mert tönkreteheti a vizinövények friss hajtásait és virágait. Fontos az elszáradt levelek eltávolítása, mert a növényi törmelékek jelenléte oxigénhiányhoz vezet, ami káros a halak számára. Ellenőrizzük, hogy a növények megfelelő helyen vannak-e és mennyiségük arányban áll-e a tó méretével.
Tavasszal nem csak a dísznövények kezdenek el fejlődni, hanem a gyomok is. Az egészséges vizinövények elnyomják ugyan a gyomok nagy részét. A békanyál és békalencse túlzott jelenléte esetén gondoskodnunk kell az eltávolításukról.

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?

Szavazzon Ön is!
 • Hunter34%
 • Nincsen öntözőm34%
 • Toro22%
 • Rain Bird6%
 • Más márkájú3%

Loading ... Loading ...