Gyeptégla telepítés házilag

Minden kertben fontos mozzanat a gyeptelepítés. Mikor, milyet és hogyan? Ötletek gyepszőnyeg, készgyep lerakásához. Olvassa át füvesítési tanácsainkat!

Gyeptégla, gyepszőnyeg és vakondháló telepítés – füvesítés

Gyepszőnyegezés utánA füvesítés otthon magunknak komoly fizikai munkával jár, de nem kell félni tőle. Egy kis tervezéssel és előkészítéssel azért elvégezhető, és megéri a fáradságot. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogyan füvesíthetünk otthon magunknak, milyen eszközökre és anyagokra van szükségünk, és mire kell figyelnünk a gyeptégla telepítése és ápolása során.

Minden ház- és kerttulajdonos számára fontos kérdés a gyeptelepítés. Mikor, milyet és hogyan? Jótanácsok gyepszőnyeg, készgyep lerakásához – füvesítés, gyeptéglázás házilag.

Mikor, hogyan és milyen gyepszőnyeggel, gyeptéglával?

Füvesítendő területHa túl vagyunk a házépítés, vagy vásárlás „gyötrelmein”, már csak egy fontos dolog marad vissza: milyen legyen a kert, milyen kertet akarunk?
Mint azt már korábbi oldalainkon taglaltuk a Kerttervezés házilag – 1. rész, vagy > Kerttervezés házilag – 2. részekben, a kertépítés során az egyik legjelentősebb tétel: a füvesítés.
Kertünk füvesítése történhet fűmag vetéssel ill. gyeptégla telepítéssel.

A gyeptéglázás egy olyan kertészeti módszer, amelynek segítségével gyorsan és egyszerűen létrehozhatunk egy zöld pázsitot a kertünkben. A gyeptéglák előnye, hogy nem kell várni a magvetés eredményére, hanem azonnal élvezhetjük a friss füvet. Azok számára, akik a saját-erős kivitelezés mellett döntenének, szeretnénk adni néhány gyakorlati jótanácsot mielőtt készgyep vásárlásába, vagy gyeptégla telepítésébe kezdenének.

Néhány dolog, amit feltétlenül gondoljunk át mielőtt füvesítésbe kezdenénk!

Füvesítés „készgyeppel” – Gyepszőnyeg vagy gyeptégla?

Gyepszőnyeg tekercsekMa már általában a gyeptégla alatt is a gyepszőnyeget értjük, pedig a gyepszőnyeg és a gyeptégla két különböző termék. Régebben csak 40×40 vagy 50×50 cm kiterjedésű gyeptéglákat lehetett vásárolni. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy ma már nagyobb darabokban tudják az élő gyepet bizonyos talajmélységgel együtt felszedni, így a mai gyepszőnyegek általános szabványmérete 40×250 cm. A nagyobb egységek könnyebben telepíthetőek. A gyeptégla hátránya a gyepszőnyeggel szemben, hogy több az illesztés és ezen illesztések között felütheti a fejét a gyom. Ezért csak kisebb 10-20 m2-es kert házi füvesítésére ajánlunk. Aki egyedül kénytelen neki állni a munkálatoknak könnyebben tudja mozgatni, mint a 15-20 kg súlyú gyepszőnyeg tekercseket. A füvesítés hosszú távú sikerének érdekében mindkettő termék alá, vakondháló lerakását javasoljuk!

A telepítésének ideje – Mikor szabad gyeptéglázni?

 • Télen – A tél akkor nem alkalmas a gyeptégla telepítésre, ha a hőmérséklet 5 °C alá esik! A legyökeresedési idő az átlagos 2 hét helyett – mikor nem léphetünk a pázsitra! -, akár 2 hónapra is elhúzódhat. „Kutyás kert” esetében ezért biztosan reménytelen! További ellenérv, hogy hazánkban – az eddigi tapasztalatok alapján – december közepe után nem szednek fel gyepszőnyeget és gyeptéglát a fűiskolák.
 • Tavasszal – A tavasz nagyon ideális időszak a füvesítésre. Nagyon figyeljünk a pázsit öntözésére a csapadékmentes napokon!
 • Nyáron – Nyáron sem tilos a gyepszőnyegezés, de mindenképpen fokozottan ügyeljünk a pázsit nedvesen tartására. Átlagosan a lerakás utáni 1-2 hétben a gyeptégla napi többszöri (4-6 alkalom) öntözést igényel. Amennyiben kertünkben nincs automata öntözőrendszer kiépítve, jól gondoljuk meg, mire is vállalkozunk!
 • Ősszel – Talán a legmegfelelőbb időszaka az ősz.  A hűvösebb és csapadékosabb napokon fejlődik legeredményesebben a gyeptégla gyökérzete. Ilyenkor minimális a telepítési rizikó.

Alkalmas időszak a gyeptéglázásra április és október között van, amikor a talaj hőmérséklete legalább 10 °C, és nincs túl nagy hőség vagy fagy. A gyeptéglák ugyanis érzékenyek a szélsőséges időjárásra, és könnyen kiszáradhatnak vagy elfagyhatnak. A tavaszi és őszi időszakban viszont megfelelő a csapadék és a páratartalom, ami segíti a pázsit gyökeresedését és növekedését.

Bármikor is tervezzük a lerakást, ne feledjük, hogy az első lépés a terület totális- és vegyszeres gyomirtása. A 2 hetes felszívódási idővel számolni kell!

A gyeptégla telepítése – a füvesítés, mint fizikai munka

Szorosan illesztett gyepszőnyegtekercsekA gyeptégla lerakása nem tartozik a „hétvégi kertészkedések” közé. Nem az önjáró fűnyíróval megyünk 2-3 kört a kertben, és nem késő este gyomlálgatunk a virágágyakban…
1 m2 készgyep súlya 20 kg körül van. Így egy átlagos kertben 200 m2-es füvesítés esetén 4 vagy akár 5 tonna anyagot kell megmozgatnunk! És akkor még nem is beszéltünk a terület előkészítéséről: a gyomirtó vegyszer használata, régi gyep hántolása, kapálása, új termőföld (5 cm töltése esetén 200 m2-en, kb. 10 m3!) behordása, elterítése, vakondháló lerakása.
Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor indulhat a gyeptégla lerakása a kertben!

Gyepszőnyegezéshez szükséges eszközök, anyagok

Totális gyomirtó (vegyszer permetezővel), kapa, ásó és/vagy rotációskapa, lapát, darált termőföld, COMPO foszfor tartalmú műtrágya, vakondháló, és gyeptégla. Ja igen! Nem árt a munkához néhány edzett férfi családtag sem!
Rendeljen online akciós gyepszőnyeget és gyeptrágyát!

A gyeptégla lerakása házilag – a füvesítés menete lépésenként

 1. A füvesítendő terület totális és vegyszeres gyomirtása nélkülözhetetlen a gyeptégla telepítése előtt! A biztos siker érdekében ne hagyjuk el ezt a lépést! Gondoljunk arra, hogy mekkora beruházás a gyeptégla telepítése. A vegyszerek többsége optimális hatását 20 cm-es gazban fejtik ki. Vigyázzunk a kertben található növényekre, mert a vegyszer levélen keresztül szívódik fel, így káros lehet azok számára is! Ha korábban tapasztaltunk vakondproblémát, akkor a vakondháló használata a munka biztos sikerének érdekében elengedhetetlen.
 2.  A gyomirtó vegyszerek felszívódási ideje 2 hét. A területen – sikeres gyomirtás esetén – egységesen elbarnult-elsárgult „gaztenger” lesz látható.
 3. Kezdődhet a munka fáradságosabb része – kapáljuk le a talaj elszáradt felső kb. 3-5 cm-es rétegét, vagy béreljünk gyepfelszedő gépet kezelővel együtt – mindössze 1 napra!
 4. A talajt ásóval (nagyobb területeket rotációs kapával) 15-20 cm mélyen lazítsuk fel! Fontos a kövek, és gyomok alapos eltávolítása a földből.
 5. Ha szükséges, javíthatjuk a talaj minőségét komposzttal, meszezéssel vagy trágyázással. Amennyiben a régi talaj szerkezete nem megfelelő, vagy a szintet magasabban szeretnénk, terítsünk darált termőföldet a régi altalajra! A gyeptégla 2 cm-es földréteggel érkezik majd.
 6. A füvesítendő terület tömörítése hengerezéssel vagy alapos öntözéssel is történhet.
 7. Az egyenletesen elgereblyézett területre szórjunk foszfor tartalmú minőségi Compo műtrágyát, mert az serkenti majd a legyökeresedést!
 8. Vakondháló leterítveKözvetlenül a gyepszőnyeg telepítés előtt fektessük le a vakondhálót. Hagyjunk minden sornál 25 centiméternyi átfedést! 1 m2 vakondháló ára csupán 250 Ft körül van – 1 m2 gyeptégla ára viszont úgy 2 200 Ft. Nem érdemes tehát a gyeptégla állagát kockáztatni, ugye?!
  Ha mégis vakond bukkan fel – mert kimaradt a vakondháló – akkor egy vakondriasztó lehet a megoldás.
 9. Jöhet a gyepszőnyegezés! Rendeljünk 5%-kal több gyeptéglát! A gyeptéglákat lehetőleg még aznap el kell helyezni, amikor megérkeztek, hogy ne veszítsenek frissességükből. A gyeptéglákat szorosan egymás mellé kell illeszteni, úgy, hogy ne maradjon közöttük hézag. Ügyeljünk a tekercsek szoros illesztésére! Belülről kifelé, mindig a leghosszabb oldalon kezdjük rakni.  A sor végén leeső darabbal indítsuk a következő sort, hogy a roládok kötésben legyenek!
 10. A megfelelő talajkontaktus hengerezéssel biztosítható a gyeptégla tekercsek számára.

A gyeptéglázás után alaposan meg kell öntözni a füvet, hogy a talaj nedves legyen legalább 5 cm mélységben. Négyzetméterenként 20-25 l vízzel öntözzük be a területet. Az első 2 hétben – az első fűnyírásig – soha ne hagyjuk kiszáradni a gyepet! Olvassa át gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsainkat!

A házi gyeptéglázás során elkövetett 6 leggyakoribb hiba

 • Sokáig maradt a készgyep feltekert állapotban
  • Beindulnak azok a kedvezőtlen biológiai folyamatok, melyek hatására a pázsit befülled, bepenészesedik. Általánosságban elmondható, hogy minél melegebb van, annál gyorsabban ki kell teríteni a frissen felszedett gyepet, majd annak végleges helyére telepíteni.
 • Rossz minőségű talaj előkészítés
  • A gyepszőnyeg sikeres megtelepedésének alapfeltétele, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve. Ez azt jelenti, hogy a talajt meg kell tisztítani a gyomoktól, kövektől, törmelékektől, és egyenletesre kell simítani.
 • A szakszerű öntözés hiánya
  • A gyepszőnyeg telepítése után az első 2-3 hétben rendszeresen és bőségesen öntözzük meg, hogy segítsük a meggyökeresedést. Ezután csökkentsük az öntözés gyakoriságát és mennyiségét, de ne hagyjuk kiszáradni a gyepet
 • Túl nagy melegben történik a készgyep telepítés
  • A gyepszőnyeget lehetőleg azonnal telepítsük le a vásárlás után, vagy legfeljebb 24 órán belül. Ha nem tudjuk azonnal leteríteni, akkor tároljuk hűvös és árnyékos helyen.
 • Gyeptéglázás túl nagy hidegben
  • A gyeptéglázás optimális hőmérséklete 10-25 °C között van. Ha ennél hidegebb van, akkor érdemes várni a tavaszi vagy nyári időszakra, vagy más módszert választani az építéshez.
 • Vakondháló hiánya
  • A vakondháló megakadályozza, hogy a vakondok áttörjék a gyepszőnyeget, és felbukkanjanak a felszínen. Nemcsak a vakondok ellen hatékony, hanem más rágcsálók, például pockok, patkányok vagy földikutyák ellen is.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu