Gyeptégla telepítés házilag

Minden kertben fontos mozzanat a gyeptelepítés. Mikor, milyet és hogyan? Ötletek gyepszőnyeg, készgyep lerakásához. Olvassa át füvesítési tanácsainkat!

Gyeptégla, gyepszőnyeg és vakondháló telepítés – füvesítés

Minden ház- és kerttulajdonos számára fontos kérdés a gyeptelepítés. Mikor, milyet és hogyan? Ezekre a kérdésekre adunk válaszokat ebben a cikkben. Jótanácsok gyepszőnyeg, készgyep lerakásához – füvesítés, gyeptéglázás házilag.

Mikor, hogyan és milyen gyepszőnyeggel, gyeptéglával?

Ha túl vagyunk a házépítés, vagy vásárlás „gyötrelmein”, már csak egy fontos dolog marad vissza: milyen legyen a kert, milyen kertet akarunk?
Mint azt már korábbi oldalainkon taglaltuk a Kerttervezés házilag – 1. rész, vagy > Kerttervezés házilag – 2. részekben, a kertépítés során az egyik legjelentősebb tétel: a füvesítés.
Kertünk füvesítése történhet fűmag vetéssel ill. gyeptégla telepítéssel.
Azok számára, akik a saját-erős kivitelezés mellett döntenének, szeretnénk adni néhány gyakorlati jótanácsot mielőtt készgyep vásárlásába, vagy gyeptégla telepítésébe kezdenének.

Néhány dolog, amit feltétlenül gondoljunk át mielőtt füvesítésbe kezdenénk!

Füvesítés „készgyeppel” – Gyepszőnyeg vagy gyeptégla?

Gyeptégla telepítés házilagMa már általában a gyeptégla alatt is a gyepszőnyeget értjük, pedig a gyepszőnyeg és a gyeptégla két különböző termék. Régebben csak 40×40 vagy 50×50 cm kiterjedésű gyeptéglákat lehetett vásárolni. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy ma már nagyobb darabokban tudják az élő gyepet bizonyos talajmélységgel együtt felszedni, így a mai gyepszőnyegek általános szabványmérete 40×250 cm. A nagyobb egységek könnyebben telepíthetőek. A gyeptégla hátránya a gyepszőnyeggel szemben, hogy több az illesztés és ezen illesztések között felütheti a fejét a gyom. Ezért csak kisebb 10-20 m2-es kert házi füvesítésére ajánlunk. Aki egyedül kénytelen neki állni a munkálatoknak könnyebben tudja mozgatni, mint a 15-20 kg súlyú gyepszőnyeg tekercseket. A füvesítés hosszú távú sikerének érdekében mindkettő termék alá, vakondháló lerakását javasoljuk!

A telepítésének ideje – Mikor szabad gyeptéglázni?

 • Télen – A tél akkor nem alkalmas a gyeptégla telepítésre, ha a hőmérséklet 5 °C alá esik! A legyökeresedési idő az átlagos 2 hét helyett – mikor nem léphetünk a pázsitra! -, akár 2 hónapra is elhúzódhat. „Kutyás kert” esetében ezért biztosan reménytelen! További ellenérv, hogy hazánkban – az eddigi tapasztalatok alapján – december közepe után nem szednek fel gyepszőnyeget és gyeptéglát a fűiskolák.
 • Tavasszal – A tavasz nagyon ideális időszak a füvesítésre. Nagyon figyeljünk a pázsit öntözésére a csapadékmentes napokon!
 • Nyáron – Nyáron sem tilos a gyepszőnyegezés, de mindenképpen fokozottan ügyeljünk a pázsit nedvesen tartására. Átlagosan a lerakás utáni 1-2 hétben a gyeptégla napi többszöri (4-6 alkalom) öntözést igényel. Amennyiben kertünkben nincs automata öntözőrendszer kiépítve, jól gondoljuk meg, mire is vállalkozunk!
 • Ősszel – Talán a legmegfelelőbb időszaka az ősz.  A hűvösebb és csapadékosabb napokon fejlődik legeredményesebben a gyeptégla gyökérzete. Ilyenkor minimális a telepítési rizikó.

Bármikor is tervezzük a lerakást, ne feledjük, hogy az első lépés a terület totális- és vegyszeres gyomirtása. A 2 hetes felszívódási idővel számolni kell!

A gyeptégla telepítése – a füvesítés, mint fizikai munka

A gyeptégla lerakása nem tartozik a „hétvégi kertészkedések” közé. Nem az önjáró fűnyíróval megyünk 2-3 kört a kertben, és nem késő este gyomlálgatunk a virágágyakban…
1 m2 készgyep súlya 20 kg körül van. Így egy átlagos kertben 200 m2-es füvesítés esetén 4 vagy akár 5 tonna anyagot kell megmozgatnunk! És akkor még nem is beszéltünk a terület előkészítéséről: a gyomirtó vegyszer használata, régi gyep hántolása, kapálása, új termőföld (5 cm töltése esetén 200 m2-en, kb. 10 m3!) behordása, elterítése, vakondháló lerakása.
Ha mindezekkel tisztában vagyunk, akkor indulhat a gyeptégla lerakása a kertben!

Gyepszőnyegezéshez szükséges eszközök, anyagok

Totális gyomirtó (vegyszer permetezővel), kapa, ásó és/vagy rotációskapa, lapát, darált termőföld, COMPO foszfor tartalmú műtrágya, vakondháló, és gyeptégla. Ja igen! Nem árt a munkához néhány edzett férfi családtag sem!
Rendeljen online akciós gyepszőnyeget és gyeptrágyát!

A gyeptégla lerakása házilag – a füvesítés menete lépésenként

 1. A füvesítendő terület totális és vegyszeres gyomirtása nélkülözhetetlen a gyeptégla telepítése előtt! A biztos siker érdekében ne hagyjuk el ezt a lépést! Gondoljunk arra, hogy mekkora beruházás a gyeptégla telepítése. A vegyszerek többsége optimális hatását 20 cm-es gazban fejtik ki. Vigyázzunk a kertben található növényekre, mert a vegyszer levélen keresztül szívódik fel, így káros lehet azok számára is! Ha korábban tapasztaltunk vakondproblémát, akkor a vakondháló használata a munka biztos sikerének érdekében elengedhetetlen.
 2.  A gyomirtó vegyszerek felszívódási ideje 2 hét. A területen – sikeres gyomirtás esetén – egységesen elbarnult-elsárgult „gaztenger” lesz látható.
 3. Kezdődhet a munka fáradságosabb része – kapáljuk le a talaj elszáradt felső kb. 3-5 cm-es rétegét!
 4. A talajt ásóval (nagyobb területeket rotációs kapával) 15-20 cm mélyen lazítsuk fel! Fontos a kövek, és gyomok alapos eltávolítása a földből.
 5. Amennyiben a régi talaj szerkezete nem megfelelő, vagy a szintet magasabban szeretnénk, terítsünk darált termőföldet a régi altalajra! A gyeptégla 2 cm-es földréteggel érkezik majd.
 6. A füvesítendő terület tömörítése hengerezéssel vagy alapos öntözéssel is történhet.
 7. Az egyenletesen elgereblyézett területre szórjunk foszfor tartalmú minőségi Compo műtrágyát, mert az serkenti majd a legyökeresedést!
 8. Közvetlenül a gyepszőnyeg telepítés előtt fektessük le a vakondhálót. Hagyjunk minden sornál 25 centiméternyi átfedést! 1 m2 vakondháló ára csupán 150 Ft körül van – 1 m2 gyeptégla ára viszont  úgy 1 400 Ft. Nem érdemes tehát a gyeptégla állagát kockáztatni, ugye?!
  Ha mégis vakond bukkan fel – mert kimaradt a vakondháló – akkor egy vakondriasztó lehet a megoldás.
 9. Jöhet a gyepszőnyegezés! Rendeljünk 5%-kal több gyeptéglát! Belülről kifelé, mindig a leghosszabb oldalon kezdjük rakni. Ügyeljünk a tekercsek szoros illesztésére! A sor végén leeső darabbal indítsuk a következő sort, hogy a roládok kötésben legyenek!
 10. A megfelelő talajkontaktus hengerezéssel biztosítható a gyeptégla tekercsek számára.

Alaposan négyzetméterenként 20-25 l vízzel öntözzük be a füvesített területet. Az első 2 hétben – az első fűnyírásig – soha ne hagyjuk kiszáradni a gyepet! Olvassa át gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsainkat!

A házi gyeptéglázás során elkövetett 6 leggyakoribb hiba

 • Sokáig maradt a készgyep feltekert állapotban
 • Rossz minőségű talaj előkészítés
 • A szakszerű öntözés hiánya
 • Túl nagy melegben történik a készgyep telepítés
 • Gyeptéglázás túl nagy hidegben
 • Vakondháló hiánya

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu