Füvesítés ősszel – fűmag vetéssel

Szeptember közepe után már itt az ősz. Kezdődhet a füvesítés ősszel. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a füvesítésnek! Gyorsan elszóróm a fűmagot!”

Az alábbi írás nem a fűmagvetéses füvesítés menetéről, technikai részleteiről hivatott szólni A-Z-ig. Csupán néhány elavult, de máig is a köztudatban keringő „mítosz” létjogosultságát vitatja!

A PalkovitsKert elkötelezett híve a régi, elavult nézetek elleni harcnak. Éppen ezért vizsgáljuk meg kicsit a kérdést – valóban – szakmai szempontok alapján!

Füvesítés ősszel – tévhitek és okok

Miért füvesítünk előszeretettel ősszel? A válaszok általában a következők:

  • valahol azt olvastam, hogy ősszel jó a füvesítés Magyarországon,
  • mert így tanultam „az öregektől”
  • és a szomszéd is ősszel vetette a fűmagot,
  • vagy nincs olyan nagy meleg és öntözni sem kell annyit a fűmagokat.
Fűmagvetés beöntözéseAz első kettő lehetséges válasz minden régi dogma alapja. 15-20 évvel ezelőtt valóban megállták a helyüket ezek a kijelentések:
  • „ezt olvastam, ezt hallottam” – más volt a klíma hazánkban, volt tavasz, nyár, ősz és tél. Napjainkban az időjárás szélsőséges, bármely évszakban előfordulhat akár napi 15-20 °C-os hőmérséklet ingadozás, vihar, jégeső stb.
  • „ha a szomszéd is, akkor én is” – az, hogy a szomszéd mikor mit csinál, ugye egy dolog: kútba sem ugrunk csak azért, mert mások is ugranak
  • „öntözni sem kell ősszel a fűmagot” – hol voltak 20 évvel ezelőtt a kerti öntözőrendszerek? Sehol! Mindenki tudta, ha szép gyepet akar, akkor az első pár hétben az öntözést valahogy meg kell oldania. Olvasson többet a kertépítés és az időjárás kapcsolatáról hazánkban!

A fűmagvetéses füvesítés alapvető igazságai

Sokan azt gondolják, hogy a füvesítést csak tavasszal lehet elvégezni, de ez nem igaz. Az őszi füvesítésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt nekilátunk a munkának.

A fűmagvetéses füvesítés ideje még mindig valóban a tavasz és az ősz. De van néhány apróságnak tűnő tényező, ami nagyban befolyásolja majd a végeredményt. Ezért nem árt tisztában lenni pár dologgal!
A fűmagvetéses füvesítéshez – a megfelelő talaj-előkészítésen kívül – 3 dolog szükséges:

  1. válasszunk valóban a kertünkbe illő, a helyi fény- és talajviszonyoknak megfelelő minőségi fűmagkeveréket. Minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt!
  2. a nappali hőmérséklet 15 °C alá süllyedése és a borús napfény nélküli nappalok hátráltatja a fűmag csírázását
  3. tartsuk folyamatosan nedvesen a fűmagokat és a felső 2-3 cm talajréteget is. Ez még az őszi füvesítés esetében is napi 3x-i öntözést jelent a csapadékmentes napokon! Ha ezt nem tudjuk vállalni, akkor telepíttessünk Hunter automata kerti öntözőrendszert!

Az őszi füvesítés előnyei

Kelő fűmagvetésAz őszi füvesítésnek több előnye is van a tavaszihoz képest. Az egyik az, hogy az ősszel vetett magvak jobban ki tudnak csírázni a hűvösebb és nedvesebb időjárásnak köszönhetően. A magvak nem száradnak ki olyan könnyen, mint tavasszal, és kevesebb öntözést igényelnek. A másik előny az, hogy az őszi füvesítéssel elkerülhetjük a tavaszi gyomnövekedést, amely nagyban megnehezíti a gyepápolást. A gyomok ugyanis nem tudnak versenyezni a frissen vetett fűvel, és így kevésbé tudnak elszaporodni. A harmadik előny az, hogy az őszi füvesítéssel időt spórolhatunk a tavaszi kerti munkákból, amikor is sok más teendőnk is akad.

Az őszi füvesítés hátrányai

Az őszi füvesítésnek persze nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Az egyik hátrány az, hogy az ősszel vetett fű nem tud annyira megerősödni és begyökeresedni, mint a tavasszal vetett. Ez azt jelenti, hogy télen jobban ki van téve a fagyoknak és a taposásnak, és így könnyebben károsodhat. A másik hátrány az, hogy az őszi füvesítéshez megfelelő időpontot találni nem mindig egyszerű. Ha túl későn vetjük el a magokat, akkor pedig már túl hideg lehet az idő, és a magvak nem tudnak kicsírázni vagy lefagynak.

Jó tanácsaink az őszi füvesítés előtt állóknak

Ne kergessünk álmokat! Legyünk tényleg tisztában a fentebb felsorolt kockázati tényezőkkel. Minél körültekintőbben járunk el a füvesítést illetően, annál jobb esélyeink lesznek a szép pázsit megteremtésére.
Magvetéses füvesítés esetén az időjárás fontos tényező. A magok csírázásához napfény és nedvesség kell! Ezért rendkívül fontos a helyes időpont kiválasztása.

Magvetéses füvesítésSzeptember vége felé még ajánlott elszórni a fűmagot a kertben, de ahogy a nappalok egyre hűvösebbek lesznek, csökken a napsugárzás, esetenként viharosabbá válik az időjárás a vetési kockázat is növekszik. Az őszi füvesítésnek legkésőbb október közepén neki kell állni! Fontos figyelembe venni a talaj hőmérsékletét is, amely legalább 10 °C kell legyen ahhoz, hogy a magvak kicsírázzanak.

A frissen vetett fűnek – még a tél beállta előtt – 4-6 hétre van szüksége a minimális megerősödéshez! A téli kertépítés sem lehetetlen, a füvesítést leszámítva minden egyéb kertészeti munka elvégezhető.

Az őszi füvesítéshez megfelelő időpontot és minőségi vetőmagot kell választani, és gondosan el kell végezni a talaj előkészítését, a vetést és az öntözést. Az őszi füvesítés után sem szabad elhanyagolni a gyep gondozását, hanem folyamatosan ápolni kell. Ha ezeket betartjuk, akkor élvezhetjük a gyönyörű zöld pázsitot egész évben.

Fűmag vagy gyepszőnyeg

Gyep fűmagvetésselTermészetesen – ha az anyagiak engedik – van biztos megoldás a fenti problémákra. Gyepszőnyeget (készgyepet) az év bármely szakaszában – a téli nappali fagyok kivételével – lehet telepíteni. A gyepszőnyeg szakszerű lerakása esetén a minőség garantált!

A fűmagvetés olcsóbb, mint a gyepszőnyeg, de több időt és gondozást igényel. A magoknak megfelelő talajra, vízre és fényre van szükségük, hogy csírázzanak és erős gyökérzetet fejlesszenek. A magvetés után legalább 6-8 hétig nem lehet a gyepen járni, és rendszeresen öntözni kell. A fűmagvetés előnye, hogy mi választhatjuk meg a fajtát, amelyik leginkább megfelel a mi igényeinek.

A gyepszőnyegezés ugyan drágább, mint a fűmagvetés, de gyorsabb és egyszerűbb megoldás. Fektetés után azonnal zöld és sűrű pázsitot biztosít, amelyen már 7-10 napon belül járhatunk. Hátránya, hogy kevesebb fajtából választhatunk.

Hogy megismerje a készgyep előnyeit a magvetéssel szemben, olvassa el a gyepszőnyeg vagy fűmag írásomat és ismerje meg a házi füvesítés, gyeptégla telepítés titkait!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása márciusban

Amint az időjárási feltételek lehetővé teszik, kertünkben növekedni kezd a pázsit. Ragadjunk gereblyét, és némileg tisztítsuk meg a ...

A kertépítés és az időjárás

Bő 20 évvel ezelőtt még más volt még a klíma Magyarországon. Jóval kiszámíthatóbb volt az időjárás - lényegesen ...

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása télen

A legfontosabb szabály télen: Törekedjünk arra, hogy ne terheljük a gyepszőnyeget nagyon nedves időben, és különösen fagyban! Avartalanítsunk ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu