Milyen egy jó árajánlat?

10 fontos döntési szempont kertépítési árajánlatokhoz. Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes árajánlatot kapott?

Nos, talán még nem késő változtatni a döntésén.

Amennyiben úgy döntenénk, hogy a kertépítést szakemberre bízzuk, szükségünk lesz árajánlatra. Teljesen „normális” dolog, ha az ember alaposan fel akarja mérni, hogy mire- és mennyi pénzt fog kiadni, tehát nyugodtan kérjünk több árajánlatot! Manapság a legtöbb esetben az ajánlatkérés díjmentes, éljünk ezzel a kedvező lehetőséggel!

Jó árajánlat kertépítésre csak a kert megtekintése után születik

Balatonföldvár térkövezés

A kertépítési árajánlatot minden esetben egy alapos helyszíni szemle (felmérés) előzi meg. A kertépítő pontosan felméri a tulajdonos kerttel kapcsolatos igényeit, kívánságait. A felmérés során figyelembe kell venni többek között a következő szempontokat:

 • A telek mérete, alakja, tájolása és domborzata,
 • a kert talaja, vízellátása, napsütése és klímája,
 • már meglévő növényzet, burkolat, építmény és egyéb elemek,
 • szomszédos területek, épületek és azok utcafrontja,
 • Megrendelő igényei, elképzelései, ízlése és költségkerete,
 • a projekt célja, stílusa, funkciói és hangulata.

Ötleteket ad továbbá a kertre, kertépítésre vonatkozóan, szakmai véleményét, esetlegesen aggályait a helyszínen megosztja a Megrendelővel. Tehát nem elég csak a területet felmérni, tisztázni kell néhány dolgot, ami nagyban befolyásolja majd az árakat!

Gyepszőnyeg, gyeptégla vagy fűmag vetés? A füvesítés fontos (ár)tényező

Balatonboglár gyepszőnyeg telepítés

A füvesítés egyik legfontosabb döntése, hogy milyen módszerrel alakítjuk ki a zöld területet. A gyepszőnyeg (gyeptégla) és a fűmag vetés között több szempontot is figyelembe kell venni, például az árat, az időtartamot, az igénybevételt és az esztétikumot. A gyepszőnyeg a leggyorsabb és legkönnyebb megoldás, de a legdrágább is. A fűmag vetés a legolcsóbb, de a legtöbb türelmet és gondozást kívánja.

Nem mindegy tehát, milyen módon akarunk füvesíteni! A gyepszőnyeg, gyeptégla telepítése lényegesen költségesebb ugyan, mint a fűmagvetés, de mellette szól a garantált minőség és gyors gyepszőnyeg létesítési idő.
A gyeptéglázás a fűmagvetés árának kb. tízszerese.

Automata öntözőrendszer kiépítése, telepítése

Öntözőárkok, csövek és idomok - balatonkenesei kertépítés

A kertépítés költségvetésében a kényelmes öntözés kialakítása, azaz az öntözőrendszer a következő nagyobb tétel. Az automata öntözőrendszer a föld alá kerül beépítésre, tehát utólagos telepítése a gyepszőnyeg megbontásával („széttúrásával”) jár. A legtöbb magára adó kertépítő vállalkozás –a PalkovitsKerthez hasonlóan – öntözőrendszer hiányában nem vállal garanciát a gyepre vagy növényekre.
Ne barkácsoljunk házilag öntözőrendszert! Nem csupán a telepítésnél, hanem már a tervezésnél is el lehet szúrni.

A növények mérete

Sófok örökzöldek ültetése

A növények mérete nagyban befolyásolja a kertépítés eredményét. A túl nagy vagy túl kicsi növények nem harmonizálnak a kert stílusával, és zavarhatják a térérzetet. A növények méretét nemcsak a magasságuk, hanem a szélességük, a lombkoronájuk és a gyökérzetük is meghatározza. A kertépítés során figyelembe kell venni, hogy a növények milyen méretűre nőnek meg, és mennyi helyet igényelnek a fejlődésükhöz.

Mindenki szeretne rögtön mutatós kertet kapni. Azonban a nagyobb növények nagyobb költséggel járnak. Érdemes inkább „első körben” a kisebb méreteket kérni az ajánlatba, ha nem vagyunk tisztában az árakkal!

Érdemes olyan növényekben gondolkodni, amelyek olcsók, könnyen szaporíthatók, ellenállók és sokáig virágoznak. Ilyen növények például a levendula, a mályva, a napraforgó, a bársonyvirág vagy a zsálya. Ezek a növények nem igényelnek sok gondozást, és színesen díszítik a kertet.

Frissen darált termőföld a felsőörsi kertépítésnél

Talajcsere, termőföld elterítése

A „nagykönyvekben” sokszor olvashatunk 20-30 cm-es talajcserékről az építkezés után.
Csak akkor érdemes erről beszélni a vállalkozóval, ha tisztában vagyunk vele, hogy 1 m3 termőföld ára szállítással minimum 14.000 – 16.000 Ft, tehát egy 100 m2-es kertben csak a termőföld 300-400 ezer forint – és erre jön még a termőföld terítése, a vállalkozó munkadíja.

A helyszíni árajánlat esete a kertépítővel

A fenti 5 pont feltétlenül kerüljön szóba a helyszíni szemle során! És nem árt, ha tudjuk: egy komolyan vehető, pontos ajánlat sok számítást igényel. Ne várjunk el helyszíni kertépítés árajánlatot, és ne is bízzunk olyan elnagyolt ajánlatban, ami a személyes találkozó alatt elkészül! Ne „kényszerítsük” a vállalkozót a komolytalan összegek kimondására, csak a legnagyobb költséggel járó tételekről kérjünk nagyságrendi tájékoztatást, ha semmilyen ismeretünk sincsen.

Kertépítési árajánlatok összehasonlítása

Az A/4-es papírra vetett néhány soros ajánlatokkal a PalkovitsKert nem kíván konkurálni. Nem a lap alján látható végösszeg a lényeg, hanem a felette lévő sorok, hogy mit is kapunk pontosan a pénzünkért! Ha nincs részletezve a kertépítés  árajánlat, nincs összehasonlítási alapunk sem! A végső ár csak a műszaki tartalom mérlegelése mellett lehet döntési alap! Lehet, hogy az alacsonyabb ár, arányaiban sokkal kevesebb, akár -30%-os műszaki tartalmat takar, mint a 10%-al magasabb végösszegű másik ajánlat. Jobban megéri? – Nem.

Milyen szempontok alapján mérlegeljünk?

Kertépítés nehéz terepen - Felsőörs

Több szempontot is érdemes figyelembe venni. Először is, világosan és részletesen kell bemutatnia a kertépítés folyamatát, a felhasznált anyagokat és eszközöket, a munka időtartamát és a várható költségeket.
Másodszor, az árajánlatnak igazodnia kell a megrendelő igényeihez és elképzeléseihez, valamint a kert adottságaihoz és lehetőségeihez.
Harmadszor, az árajánlatnak szakmailag korrektnek és megbízhatónak kell lennie, ami azt jelenti, hogy a kertépítő cég rendelkezik a megfelelő engedélyekkel, tapasztalattal és referenciákkal.

Mit mindent tartalmaz nálunk a kertépítés árajánlat?

Árajánlatunk minden esetben a következőket tartalmazza:

 • tételesen, pontokba szedve az egyes kertépítési munkafolyamatok felsorolása, a kertépítés logikai sorrendjében
 • a kertépítési munkafolyamatok rövid leírása, anyag- és munkadíjak feltüntetésével
 • a kertépítés, füvesítés, öntözőrendszer kialakítás során beépítendő anyagok pontos mennyisége (m2, m3, m, db)
 • növényültetés esetében a kertépítési ajánlat mellékleteként „Növénykiírás”-t kell kapnunk az egyes növények nevével, darabszámával, méretével és árával
 • automata öntözőrendszer telepítés esetén külön mellékletben az öntözőrendszer alkatrészek listája – márka, típus, megnevezés – tételesen kiírva és beárazva (db, m)
 • tóépítés esetén külön mellékletben a kerti tó anyagainak, elektromos berendezéseinek és növényeinek listája – márka, típus, megnevezés, méret – tételesen kiírva és beárazva (m2, m3, m, db)
 • garanciák (öntözőrendszer, gyepszőnyeg, növények, térkövezés, kerti tó, stb.) ideje és feltételei
 • árgarancia: amennyiben az ajánlatban leírt műszaki tartalmat a Megrendelő nem növeli, a kertépítés után a Vállalkozó nem tarthat igényt többletfizetésre!

Mi rejlik a sorok között egy árajánlatban?

A részletes, összehasonlításra alkalmas árajánlatok, és a fenti szempontok ismerete segít abban, hogy

 • a műszaki tartalmak alapján az ajánlatokból rájöjjünk, kitől mit kapunk, illetve az adott ár mit nem tartalmaz esetleg
 • feltérképezhetjük a vállalkozók szakmai felkészültségét
 • az árajánlat kidolgozottsága következtetni enged a vállalkozó megbízhatóságára, korrektségére, alaposságára.

Olcsó kertben ritka az öröm!

A komolytalan, részleteket nem tartalmazó kertépítés ajánlatokkal ne is foglalkozzunk, szemetesbe velük! A végösszegeket elképzeléseinkkel és az ajánlatok műszaki tartalmával vessük össze! Az árakat csak akkor mérlegeljük, ha igényeinket kielégítő árajánlatok vannak a kezünkben. Csak így hozható meg a legjobb döntés.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu