Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Milyen egy jó árajánlat?

10 fontos döntési szempont kertépítési árajánlatokhoz. Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes árajánlatot kapott?

Nos, talán még nem késő változtatni a döntésén.

Amennyiben úgy döntenénk, hogy a kertépítést szakemberre bízzuk, szükségünk lesz árajánlatra. Teljesen „normális” dolog, ha az ember alaposan fel akarja mérni, hogy mire- és mennyi pénzt fog kiadni, tehát nyugodtan kérjünk több árajánlatot! Manapság a legtöbb esetben az ajánlatkérés díjmentes, éljünk ezzel a kedvező lehetőséggel!

Jó árajánlat kertépítésre csak a kert megtekintése után születik

Az árajánlatot minden esetben egy alapos helyszíni szemle (felmérés) előzi meg. A kertépítő pontosan felméri a tulajdonos kerttel kapcsolatos igényeit, kívánságait. Ötleteket ad a kertre, kertépítésre vonatkozóan, szakmai véleményét, esetlegesen aggályait a helyszínen megosztja a Megrendelővel. Tehát nem elég csak a területet felmérni, tisztázni kell néhány dolgot, ami nagyban befolyásolja majd az árakat:

Gyepszőnyeg, gyeptégla vagy fűmag vetés? A füvesítés fontos (ár)tényező

Nem mindegy, milyen módon akarunk füvesíteni! A gyepszőnyeg, gyeptégla telepítése lényegesen költségesebb ugyan, mint a fűmagvetés, de mellette szól a garantált minőség és gyors gyepszőnyeg létesítési idő. A gyeptéglázás a fűmagvetés árának kb. 6-8–szorosa.

Automata öntözőrendszer kiépítése, telepítése

A kertépítés költségvetésében a kényelmes öntözés kialakítása, azaz az öntözőrendszer a következő nagyobb tétel. Az automata öntözőrendszer a föld alá kerül beépítésre, tehát utólagos telepítése a gyepszőnyeg megbontásával („széttúrásával”) jár. A legtöbb magára adó kertépítő vállalkozás –a PalkovitsKerthez hasonlóan – öntözőrendszer hiányában nem vállal garanciát a gyepre vagy növényekre.
Ne barkácsoljunk házilag öntözőrendszert! Nem csupán a telepítésnél, hanem már a tervezésnél is el lehet szúrni.

A növények mérete

Mindenki szeretne rögtön mutatós kertet kapni. Azonban a nagyobb növények nagyobb költséggel járnak. Érdemes inkább „első körben” a kisebb méreteket kérni az ajánlatba, ha nem vagyunk tisztában az árakkal!

Talajcsere, termőföld elterítése

A „nagykönyvekben” sokszor olvashatunk 20-30 cm-es talajcserékről az építkezés után. Csak akkor érdemes erről beszélni a vállalkozóval, ha tisztában vagyunk vele, hogy 1 m3 termőföld ára szállítással minimum 9.000 – 10.000 Ft, tehát egy 100 m2-es kertben csak a termőföld 300. 000 Ft – és erre jön még a termőföld terítése, a vállalkozó munkadíja.

A helyszíni árajánlat esete a kertépítővel

A fenti 5 pont feltétlenül kerüljön szóba a helyszíni szemle során! És nem árt, ha tudjuk: egy komolyan vehető, pontos ajánlat sok számítást igényel. Ne várjunk el helyszíni árajánlatot, és ne is bízzunk olyan elnagyolt ajánlatban, ami a személyes találkozó alatt elkészül! Ne „kényszerítsük” a vállalkozót a komolytalan összegek kimondására, csak a legnagyobb költséggel járó tételekről kérjünk nagyságrendi tájékoztatást, ha semmilyen ismeretünk sincsen.

Kertépítési árajánlatok összehasonlítása

Az A/4-es papírra vetett néhány soros ajánlatokkal a PalkovitsKert nem kíván konkurálni. Nem a lap alján látható végösszeg a lényeg, hanem a felette lévő sorok, hogy mit is kapunk pontosan a pénzünkért! Ha nincs részletezve az ajánlat, nincs összehasonlítási alapunk sem! A végső ár csak a műszaki tartalom mérlegelése mellett lehet döntési alap! Lehet, hogy az alacsonyabb ár, arányaiban sokkal kevesebb, akár -30%-os műszaki tartalmat takar, mint a 10%-al magasabb végösszegű másik ajánlat. Jobban megéri? – Nem.

Mit mindent tartalmaz egy komoly árajánlat?

Az ajánlatnak minden esetben a következőket kell tartalmaznia:

 • tételesen, pontokba szedve az egyes kertépítési munkafolyamatok felsorolása, a kertépítés logikai sorrendjében
 • a kertépítési munkafolyamatok rövid leírása, anyag- és munkadíjak feltüntetésével
 • a kertépítés, füvesítés, öntözőrendszer kialakítás során beépítendő anyagok pontos mennyisége (m2, m3, m, db)
 • növényültetés esetében az árajánlat mellékleteként „Növénykiírás”-t kell kapnunk az egyes növények nevével, darabszámával, méretével és árával
 • automata öntözőrendszer telepítés esetén külön mellékletben az öntözőrendszer alkatrészek listája – márka, típus, megnevezés – tételesen kiírva és beárazva (db, m)
 • tóépítés esetén külön mellékletben a kerti tó anyagainak, elektromos berendezéseinek és növényeinek listája – márka, típus, megnevezés, méret – tételesen kiírva és beárazva (m2, m3, m, db)
 • garanciák (öntözőrendszer, gyepszőnyeg, növények, térkövezés, kerti tó, stb.) ideje és feltételei
 • árgarancia: amennyiben az ajánlatban leírt műszaki tartalmat a Megrendelő nem növeli, a kertépítés után a Vállalkozó nem tarthat igényt többletfizetésre!

Mi rejlik a sorok között egy árajánlatban?

A részletes, összehasonlításra alkalmas árajánlatok, és a fenti szempontok ismerete segít abban, hogy

 • a műszaki tartalmak alapján az ajánlatokból rájöjjünk, kitől mit kapunk, illetve az adott ár mit nem tartalmaz esetleg
 • feltérképezhetjük a vállalkozók szakmai felkészültségét
 • az árajánlat kidolgozottsága következtetni enged a vállalkozó megbízhatóságára, korrektségére, alaposságára.

Olcsó kertben ritka az öröm!

A komolytalan, részleteket nem tartalmazó ajánlatokkal ne is foglalkozzunk, szemetesbe velük! A végösszegeket elképzeléseinkkel és az ajánlatok műszaki tartalmával vessük össze! Az árakat csak akkor mérlegeljük, ha igényeinket kielégítő árajánlatok vannak a kezünkben. Csak így hozható meg a legjobb döntés.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu