Fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás – A pázsit ápolása

A pázsit ápolása folyamatos odafigyelést, törődést jelent!

  • Fűnyírás,
  • gyepszellőztetés,
  • gyeptrágyázás,
  • gyomirtás,
  • kártevőmentesítés,

ezek egyike sem hanyagolható el, ha hosszú ideig szeretnénk a szép, ápolt gyepszőnyegünkben gyönyörködni.

Mit, mivel, mikor és hogyan? Olvassa el az alábbiakat, ha Ön is üde zöld pázsitot szeretne otthonában!

Fűnyírás – a fűnyírás fontossága

Fűnyírás – a fűnyírás fontosságaA fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, erősödését és terhelhetőségét. Ezért rendszeresen el kell végezni!

A füvet heti rendszerességgel 3,5-5 cm-re visszavágjuk és az így keletkezett nyesedéket mindig eltávolítjuk. Minden fűnyírás alkalmával a levelek hosszának maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb „csonkítást” a gyep már nehezen tűri el. A pázsitfű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja!

Általában az a tapasztalat, minél gyakoribb a fűnyírás, a pázsit annál szebb lesz. Tavasszal, mikor legintenzívebben fejlődik a gyep, legalább heti egy fűnyírás szükséges. Ha várunk vele 2-3 hetet, elkezd ritkulni, és egyenlőtlen színt alakít ki a gyep. A gyakori fűnyírás serkenti a dús, egészséges, magas minőségű pázsit kialakulását. A nyári nagy melegekben a késő esti fűnyírás után öntözzük meg a gyepet!

A pázsit mohásodása – gyepszellőztetés és gyeplazítás

A gyep talajfelszínén az elhalt növényi részek filcréteget képeznek. Ennek túlzott jelenléte káros, akadályozza a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium, vas stb.), az oxigén és víz áramlását.

A gyep mohásodását általában a talaj tömörödése okozza, majd ezt követi a tápanyagok mennyiségének csökkenése is. Elkezd ritkulni és barnulni a pázsit, elveszti üde zöld színét.
A leghatékonyabb védelem a mohák ellen az egészséges és sűrű pázsit. A ritkás gyep növekedésének okozói lehetnek: túlöntözés, árnyék, helytelen fűnyírás, túl kevés gyeptrágya használata vagy a szárazság,- az öntözés hiánya. Próbáljuk meg kiküszöbölni a hiba okait! Évente egyszer használhatunk Compo mohairtós gyeptrágyát is – ezt tavasszal, vagy ősszel a legcélszerűbb. Gondoljunk arra, hogy ha a moha már megtelepedett a kertben, sokkal nehezebb azt kiirtani, mint odafigyelni a megelőzésére, kellő időben beavatkozni.
A mohák ellen (és az elhalt gyepréteg eltávolítására) szintén hatásos védekezés az úgynevezett gyepszellőztetés vagy más néven gyeplazítás.

A pázsit lazítását, a gyepszellőztetést tavasszal (márciustól májusig), vagy ősszel (augusztustól szeptemberig) végezzük a fűnyírás után. A gyepszellőztetést manapság már elektromos vagy benzines gépekkel, un. gyepszellőztetővel érdemes végezni.

A szaküzletek kínálatában megtalálhatóak, áruk, mint a fűnyíróké.

A gyepszellőztetés és gyeplazítás után fontos a gyeptrágyázás és alapos öntözés.

Gyeptrágyázás – a helyes gyeptrágya használat

Célzott és tudatos gyeptrágyázással a pázsit tápanyag-utánpótlását biztosítjuk. Ezzel a gyep megerősödését érjük el, ami néhány nap után már szemmel egészen jól látható.
Ha nem műtrágyázzuk a gyepet, előbb-utóbb meggyengül és ellepik a moha- és gazfélék.

A pázsit nem különbözik más növényektől, növekedéséhez három alapvető elem szükséges: nitrogén, foszfor és kálium. Ezen elemeket tartalmazza maga a gyeptrágya is.
A műtrágya csomagolásán arányszámokat látunk, például 27:5:5. Ezt nevezik „gyeptrágya analízisnek”, ami a fent említett összetevők arányát mutatja. A példában 27% nitrogént, 5% foszfort és 5% káliumot tartalmaz a gyeptrágya. Számos kiszerelés és összetevő alapján választhatunk az üzletek polcairól. Pázsitunk állapotának és aktuális igényeinek pontos ismeret nélkül nem biztos, hogy a megfelelő gyepműtrágyát vásároljuk meg!

Minden tavasszal nitrogénben dús Compo gyeptrágyát alkalmazzunk! Ha a pázsit lazítást igényel, a műtrágyát mindig a fűnyírás és gyepszellőztetés után, ne pedig előtte alkalmazzuk! A gyeptrágyázás után fontos az alapos öntözés!
Ősszel extra mennyiségű káliumot tartalmazó Compo gyeptrágya kiszórására van szükség. Ezzel nagyban segíthetünk pázsitunknak átvészelni a telet. Évente minimum a 3-szori gyeptrágyázás ajánlott. Legmegfelelőbb hónapok a március, a június és a szeptember. A nitrogéntartalmú gyeptrágya adagolására rendszeresen szükség van!

A pázsit öntözése

A természetes csapadék mennyiségének eloszlása nem igazodik a gyep és a növények igényeihez. Az aktuális vízhiányt csak öntözéssel tudjuk pótolni, így vigyázva a kert egészségére. Hosszú száraz időszakban a gyepet hetente 1-2 alkalommal alaposan öntözzük meg! A legalkalmasabbak a hajnali órák, mert ilyenkor alacsonyabb a párolgás.

15-20 liter a megfelelő mennyiség négyzetméterenként, hogy átsegítsük pázsitunkat a száraz időszakon. Automata öntözőrendszer telepítésével megkímélhetjük magunkat a hosszas öntözés fáradalmaitól. A Hunter, Rain Bird és Toro öntözéstechnikai cégek termékeivel könnyedén biztosítható a gyepszőnyeg és kertünk vízigénye. Olvassa át az automata öntözőrendszerekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket!

Gyomirtás – gyomlálás, szelektív gyomirtás

A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg. A kézi gyomirtás és a Compo gyomirtós gyeptrágya használata hatékony a kis mennyiségű gaz ellen, illetve meggátolja azok elterjedését a gyepszőnyegben. Ha szelektív gyomirtó alkalmazása válik szükségessé, kérdezzünk meg szakembert! A szelektív gyomirtó helytelen használatával véglegesen kiölhetjük a már erős, tömött gyepszőnyeget is a kertben!

Kártevőmentesítés – vegyszeres talajfertőtlenítés

Az enyhe tél rossz hír a pázsittulajdonosok számára. Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a kártevők  (pl. lótücsök) száma, a vegyszeres talajfertőtlenítés elkerülhetetlenné vált. Legintenzívebben akkor tudjuk felvenni velük a harcot, mikor még nem érték el a kifejlődött állapotot – vagyis augusztus végén, szeptember elején. Ilyenkor alkalmazzunk talajfertőtlenítő szereket! Használatuk nem olyan hatásos tavasszal, mikor a kártevők már nagyobbak és ellenállóbbak. Ha vegyszeres talajfertőtlenítés válik szükségessé, kérdezzünk meg szakembert!
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu