A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét is fokozatosan lejjebb állíthatjuk.

A gyepszőnyeg ápolása májusban – szelektív gyomirtás

A május általában jó hónapnak szokott bizonyulni különböző szelektív gyomirtó szerek használatához. Ügyeljünk rá, hogy a gyártói instrukciókat betartsuk, illetve, hogy olyan terméket használjunk, amit pázsithoz terveztek. Győződjünk meg róla, hogy a gyepszőnyeg száraz, de a talajban van nedvesség. A gyomirtó szereket még a jó időben kell használnunk. Általános szabálynak tekinthetjük, hogy permetezni csak 13-23 °C között szabad. Ha növelni szeretnénk a kezelés hatékonyságát, érdemes „tapadásfokozó” szert is alkalmazni. Fontos, hogy olvassuk el a gyártói előírást, hogy erre lehetőségünk van e!

Szelektív gyomirtókból is több fajta van. Kiskereskedelmi forgalomban olyan termékek kaphatóak, melyek a pázsitból a kétszikű gyomokat hivatottak kiirtani – az igazat megvallva, csak több-kevesebb sikerrel. Azonban, ha nem sajnáljuk a pénzt a tökéletes gyepszőnyegre, érdemes szakembert hívni. Miért?  A szakember megfelelő vegyvédelmi képesítéssel rendelkezik, így ő megvásárolhat olyan vegyszereket is, melyek a „földi halandók” számára teljesen elérhetetlenek. Ezeknek a vegyszereknek a hatásmechanizmusa teljesen más, mint a kiskereskedelmi termékeké. Sokkal több gyommal képesek elbánni, illetve ezen a palettán már megtalálhatóak azok a termékek is, melyek a gyep- és gyep között is képesek különbséget tenni. Azaz megtudják különböztetni az értékes egyszikű fűféléket z értéktelen- és csúnya egyszikű gyomoktól, mint például a talpas muhar.

Az ilyen kezelések ára valóban nem olcsó mulatság, de ha valaki igazán szép gyepet akar, akkor bizony meg kell fizetni az árát.

A gyepszőnyeg ápolása májusban – fűnyírás és öntözés

Ebben az időszakban már gyakrabban kell nyírnunk a füvet, és a pengét fokozatosan lejjebb állíthatjuk a normál nyári szintre – de ne felejtsük el, nem akarjuk megskalpolni a pázsitunkat! Számos bejegyzésünkben taglaltuk már, hogy nyírásonként kizárólag a fűszál teljesen hosszának csak a felső 1/3-át szabad eltávolítani. Az évnek ebben a szakaszában a rendszeres, heti 1-2 alkalommal megejtett fűnyírás javasolt. A pázsit sűrűségéért a rendszeres és gyakori fűnyírás a felelős!
Ne feledjük változó irányban és egy állandó ütemet tartva nyírni a füvet! Ne mozgassuk a fűnyírót a gyepen oda-vissza, saját biztonságunk és az egységes vágás érdekében mindig előre-fele dolgozzunk!

Fél szemünkkel figyeljük a talaj nedvességtartalmát, de csak akkor öntözzünk, hogyha tényleg szükség van rá – a pázsit elég strapabíró ilyen szempontból, a túlöntözés pedig végső soron több kárt okoz, mint amennyit egy kis szárazság! Ha rendelkezünk automata öntözővel érdemes egy pillantást vetni a Hunter cég egyik kevésbé ismert termékére:

A „Hunter Soil Clik” (magyarul „Hunter talajnedvesség érzékelő”) egy olyan okos szerkezet, ami folyamatos tájékoztatást ad nekünk a kertünkben lévő talaj nedvességének mennyiségéről. További előnye, hogy mi magunk be is állíthatjuk, hogy milyen mértékű nedvesség esetén tiltsa le az öntözést és mennyi száradás után aktiválja azt újra. A Hunter Soil Clik teljesen jól kombinálható a Hunter esőérzékelőkkel.

Ha mindkettő szenzorral rendelkezünk garantált lesz az optimális öntözés a kertben!

Ha kézi locsolásra van szükség – mert nincs a kertben automata öntözőrendszer –, végezzük azt az esti órákban, és ügyeljünk rá, hogy a víz rendesen behatoljon a pázsitba. Ne csak a felületét nedvesítsük meg! Érdemes a gyepet csupán heti 2-3 alkalommal, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözni. Így a víz képes lesz mélyebb rétegekbe is lejutni – eléri a gyep gyökérzetét is!

Ha lehetséges, hozzunk létre víztároló rendszert, még a forró, száraz hónapokat megelőzően. Így a sokkal értékesebb esővízzel öntözhetjük pázsitunkat, és a vízfelhasználásunk terén is spórolhatunk. A gyepszőnyeg ápolása májusban komoly odafigyelést igényel, ha “tökéletes pázsit” a cél.

Ha kíváncsi milyen teendők várnak Önre az első nyári hónapban, böngéssze a júniusi gyepápolás feladatait!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu