Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét is fokozatosan lejjebb állíthatjuk.

A május általában jó hónapnak szokott bizonyulni különböző szelektív gyomirtó szerek használatához. Ügyeljünk rá, hogy a gyártói instrukciókat betartsuk, illetve, hogy olyan terméket használjunk, amit pázsithoz terveztek. Győződjünk meg róla, hogy a gyepszőnyeg száraz, de a talajban van nedvesség. A gyomirtó szereket még a jó időben kell használnunk. Általános szabálynak tekinthetjük, hogy permetezni csak 14-23 ºC között szabad. Ha növelni szeretnénk a kezelés hatékonyságát, érdemes „tapadásfokozó” szert is alkalmazni. Fontos, hogy olvassuk el a gyártói előírást, hogy erre lehetőségünk van e!

Szelektív gyomirtókból is több fajta van. Kiskereskedelmi forgalomban olyan termékek kaphatóak, melyek a pázsitból a kétszikű gyomokat hivatottak kiirtani – az igazat megvallva, csak több-kevesebb sikerrel. Azonban, ha nem sajnáljuk a pénzt a tökéletes gyepszőnyegre, érdemes szakembert hívni. Miért?  A szakember megfelelő vegyvédelmi képesítéssel rendelkezik, így ő megvásárolhat olyan vegyszereket is, melyek a „földi halandók” számára teljesen elérhetetlenek. Ezeknek a vegyszereknek a hatásmechanizmusa teljesen más, mint a kiskereskedelmi termékeké. Sokkal több gyommal képesek elbánni, illetve ezen a palettán már megtalálhatóak azok a termékek is, melyek a gyep- és gyep között is képesek különbséget tenni. Azaz megtudják különböztetni az értékes egyszikű fűféléket z értéktelen- és csúnya egyszikű gyomoktól, mint például a talpas muhar.

Az ilyen kezelések ára valóban nem olcsó mulatság, de ha valaki igazán szép gyepet akar, akkor bizony meg kell fizetni az árát.

Ebben az időszakban már gyakrabban kell nyírnunk a füvet, és a pengét fokozatosan lejjebb állíthatjuk a normál nyári szintre – de ne felejtsük el, nem akarjuk megskalpolni a pázsitunkat! Számos bejegyzésünkben taglaltuk már, hogy nyírásonként kizárólag a fűszál teljesen hosszának csak a felső 1/3-át szabad eltávolítani. Az évnek ebben a szakaszában a rendszeres, heti 1-2 alkalommal megejtett fűnyírás javasolt. A pázsit sűrűségéért a rendszeres és gyakori fűnyírás a felelős!
Ne feledjük változó irányban és egy állandó ütemet tartva nyírni a füvet! Ne mozgassuk a fűnyírót a gyepen oda-vissza, saját biztonságunk és az egységes vágás érdekében mindig előre-fele dolgozzunk!

Fél szemünkkel figyeljük a talaj nedvességtartalmát, de csak akkor öntözzünk, hogyha tényleg szükség van rá – a pázsit elég strapabíró ilyen szempontból, a túlöntözés pedig végső soron több kárt okoz, mint amennyit egy kis szárazság! Ha rendelkezünk automata öntözővel érdemes egy pillantást vetni a Hunter cég egyik kevésbé ismert termékére:

A „Hunter Soil Clik” (magyarul „Hunter talajnedvesség érzékelő”) egy olyan okos szerkezet, ami folyamatos tájékoztatást ad nekünk a kertünkben lévő talaj nedvességének mennyiségéről. További előnye, hogy mi magunk be is állíthatjuk, hogy milyen mértékű nedvesség esetén tiltsa le az öntözést és mennyi száradás után aktiválja azt újra. A Hunter Soil Clik teljesen jól kombinálható a Hunter esőérzékelőkkel.

Ha mindkettő szenzorral rendelkezünk garantált lesz az optimális öntözés a kertben!

Ha kézi locsolásra van szükség – mert nincs a kertben automata öntözőrendszer –, végezzük azt az esti órákban, és ügyeljünk rá, hogy a víz rendesen behatoljon a pázsitba. Ne csak a felületét nedvesítsük meg! Érdemes a gyepet csupán heti 2-3 alkalommal, de nagyobb mennyiségű vízzel öntözni. Így a víz képes lesz mélyebb rétegekbe is lejutni – eléri a gyep gyökérzetét is!

Ha lehetséges, hozzunk létre víztároló rendszert, még a forró, száraz hónapokat megelőzően. Így a sokkal értékesebb esővízzel öntözhetjük pázsitunkat, és a vízfelhasználásunk terén is spórolhatunk. A gyepszőnyeg ápolása májusban komoly odafigyelést igényel, ha “tökéletes pázsit” a cél.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben
A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Füvesítés fűmag vetéssel – ősszel
Szeptember közepe után már valóban itt az ősz. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a fűmagos füvesítésnek! ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2020

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2020

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu