Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok

Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok Önnek is!

Hogyha azt szeretnénk, hogy gyepszőnyegünk még évek elteltével is ugyanolyan szép legyen, mint amikor a fűiskolából elhoztuk, minden időszakban végezzük el a szükséges gondozási feladatokat az alábbi gyepszőnyeg ápolási tanácsok szerint:

 

Előkészület, és a gyepszőnyeg-telepítés után közvetlenül

A talaj előkészítése során gyomirtás és foszfor túlsúlyos trágyázás. (Erről bővebben: Gyeptégla telepítés házilag) A készgyep lerakása után a gyepszőnyeget teljes felületen alaposan meg kell locsolni, négyzetméterenként kb. 15-30 liter vízzel. Ezt követően a gyepszőnyeg több ponton való felemelésével ellenőrizzük le az öntözés hatékonyságát – fontos, hogy ne csak a készgyephez tartozó 2 cm-es földréteg ázzon át, hanem az alatta lévő talaj is.

A gyepszőnyeg legyökeresedési fázisában

A gyepszőnyeg telepítés után 10-15 napig arra kell törekedni, hogy a készgyepet minél állandóbban nedvesen tartsuk. Ezt napi többszöri (3-5) locsolással, négyzetméterenként összesen 5-10 liter vízzel való öntözéssel valósíthatjuk meg. Tévhit, hogy napközben nem szabad öntözni ebben az időszakban is szükséges! Hozzávetőleg egy hét elteltével megejthetjük az első fűnyírást is, kb. 6 centiméteres vágási magassággal, majd ezt követően pár nappal jöhet a második fűnyírás is, a korábbihoz képest kb. 1,5 centiméterrel rövidebb vágási magassággal. Ezután a rendszeres, heti 2-szeri fűnyírás ajánlott.

A gyepszőnyeg átmeneti időszakában

A gyepszőnyeg telepítés után kb. egy hónappal (a gyepszőnyeg lerakása utáni 3-5. héten) heti 2-4 alkalommal négyzetméterenként 10-20 liternyi vízmennyiséggel ajánlott öntözni.

A gyepszőnyeg-telepítés végső fázisában

A gyepszőnyeg lerakásától számított 6. héttől kezdve elegendő heti egyszer vagy kétszer öntözni a pázsitot négyzetméterenként 30-45 liter vízzel. Az alábbiakban vázlatos képet adunk az immáron teljes mértékben gyökeret eresztett gyepszőnyeg szezonális gondozására vonatkozólag, aki részletesebben szeretne olvasni erről, a vonatkozó aloldalunkon tájékozódhat.  (Gyepápolási tanácsok)

Tavaszi gyepszőnyeg ápolási tanácsok

Március végén, április elején végezzünk talajlazítást illetve gyepszellőztetést. Ezt követően trágyázzunk a Compo GmbH & Co termékeivel. Négyzetméterenként szórjunk szét 25-35 gramm Compo Floranid vagy Compo Pázsit gyeptrágyát. Trágyázás után azonnal öntözzük meg a gyepet! Május közepe-vége fele ismételjük meg a gyeptrágyázást.

Gyepápolás nyáron

Az időjárási viszonyok függvényében heti egyszer-kétszer öntözzük meg a pázsitot, négyzetméterenként 30-45 liter vízzel. Június végén meg augusztus közepén végezzünk gyeptrágyázást Compo Floranid vagy Compo Pázsit gyeptrágyával. A gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére 1-2 nappal az egyik fűnyírás után használjunk Bumper 25 EC, illetve Amistar gombaölő vegyszereket augusztus elején.

Gyepszőnyeg ápolási tanácsok ősszel

Szeptember eleje-közepe fele tanácsos gyepszellőztetést végezni, ezzel ugyanis elejét vehetjük a hópenész kialakulásának. Október közepén-végén szórjunk el a gyepszőnyegen négyzetméterenként 20-25 gramm Compo Herbst őszi gyeptrágyát. A gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére 3-4 nappal az egyik fűnyírás után használjunk Bumper 25 EC, illetve Amistar gombaölő vegyszereket.

4 hasznos tanács fűnyírás, öntözés, gyeptrágyázás, gombaölő szer témában

Fűnyírás

Lehetőség szerint kerüljük a fűnyírást nedves pázsiton: kapcsoljuk ki az automata öntözőrendszerünket, illetve nézzünk ki magunknak a fűnyíráshoz egy várhatóan száraz, csapadéktalan napot! A füvet sose vágjuk rövidebbre 4-5 cm-nél!

Öntözés

A gyepszőnyeg öntözésére használt pontos vízmennyiség mindig az aktuális időjárási viszonyoktól függ, ezért adtunk meg a fentiekben meglehetősen tág intervallumot az öntözés ajánlott mértékére vonatkozóan. Értelemszerűen csapadékosabb napokon az alsó, a szárazabb időszakokban pedig a felső értékek az irányadóak.

Gyeptrágyázás

A műtrágyázást mindig közvetlenül a fűnyírás után, vagy maximum 2-3 nappal a fűnyírás után ejtsük meg – ugyanis úgy tudnak felszívódni a gyökérzetbe a gyeptrágyában található értékes anyagok, hogyha eljutnak a fűszálak tövéhez. A gyeptrágyázás utáni azonnali beöntözés gyorsítja a folyamatot.

Gombaölő vegyszerek

A gombásodás megelőzésére szolgáló vegyszeres permetezéseket végezzük Bumper 25 EC, vagy Amistar gombaölő vegyszerekkel! Kizárólag 23 °C alatti hőmérsékletben hajtsuk végre! Nyáron fel kell kelnünk hajnalban, vagy kinézni magunknak, mikorra várható a lehűlési időszak. A vegyszerkeverés arányához mindig az adott vegyszer kalászosokra vonatkozó gyártói utasításai legyenek a mérvadóak! Egyszeri alkalommal a kezelés kb. 2 héten át tartó teljes-védelmet nyújt a pázsitnak!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu