Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok

Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok Önnek is!

Hogyha azt szeretnénk, hogy gyepszőnyegünk még évek elteltével is ugyanolyan szép legyen, mint amikor a fűiskolából elhoztuk, minden időszakban végezzük el a szükséges gondozási feladatokat az alábbi gyepszőnyeg ápolási tanácsok szerint:

 

Előkészület, és a gyepszőnyeg-telepítés után közvetlenül

A talaj előkészítése során gyomirtás és foszfor túlsúlyos trágyázás. (Erről bővebben: Gyeptégla telepítés házilag) A készgyep lerakása után a gyepszőnyeget teljes felületen alaposan meg kell locsolni, négyzetméterenként kb. 15-30 liter vízzel. Ezt követően a gyepszőnyeg több ponton való felemelésével ellenőrizzük le az öntözés hatékonyságát – fontos, hogy ne csak a készgyephez tartozó 2 cm-es földréteg ázzon át, hanem az alatta lévő talaj is.

A gyepszőnyeg legyökeresedési fázisában

A gyepszőnyeg telepítés után 10-15 napig arra kell törekedni, hogy a készgyepet minél állandóbban nedvesen tartsuk. Ezt napi többszöri (3-5) locsolással, négyzetméterenként összesen 5-10 liter vízzel való öntözéssel valósíthatjuk meg. Tévhit, hogy napközben nem szabad öntözni ebben az időszakban is szükséges! Hozzávetőleg egy hét elteltével megejthetjük az első fűnyírást is, kb. 6 centiméteres vágási magassággal, majd ezt követően pár nappal jöhet a második fűnyírás is, a korábbihoz képest kb. 1,5 centiméterrel rövidebb vágási magassággal. Ezután a rendszeres, heti 2-szeri fűnyírás ajánlott.

A gyepszőnyeg átmeneti időszakában

A gyepszőnyeg telepítés után kb. egy hónappal (a gyepszőnyeg lerakása utáni 3-5. héten) heti 2-4 alkalommal négyzetméterenként 10-20 liternyi vízmennyiséggel ajánlott öntözni.

A gyepszőnyeg-telepítés végső fázisában

A gyepszőnyeg lerakásától számított 6. héttől kezdve elegendő heti egyszer vagy kétszer öntözni a pázsitot négyzetméterenként 30-45 liter vízzel. Az alábbiakban vázlatos képet adunk az immáron teljes mértékben gyökeret eresztett gyepszőnyeg szezonális gondozására vonatkozólag, aki részletesebben szeretne olvasni erről, a vonatkozó aloldalunkon tájékozódhat.  (Gyepápolási tanácsok)

Tavaszi gyepszőnyeg ápolási tanácsok

Március végén, április elején végezzünk talajlazítást illetve gyepszellőztetést. Ezt követően trágyázzunk a Compo GmbH & Co termékeivel. Négyzetméterenként szórjunk szét 25-35 gramm Compo Floranid vagy Compo Pázsit gyeptrágyát. Trágyázás után azonnal öntözzük meg a gyepet! Május közepe-vége fele ismételjük meg a gyeptrágyázást.

Gyepápolás nyáron

Az időjárási viszonyok függvényében heti egyszer-kétszer öntözzük meg a pázsitot, négyzetméterenként 30-45 liter vízzel. Június végén meg augusztus közepén végezzünk gyeptrágyázást Compo Floranid vagy Compo Pázsit gyeptrágyával. A gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére 1-2 nappal az egyik fűnyírás után használjunk gombaölő vegyszereket augusztus elején.

Gyepszőnyeg ápolási tanácsok ősszel

Szeptember eleje-közepe fele tanácsos gyepszellőztetést végezni, ezzel ugyanis elejét vehetjük a hópenész kialakulásának. Október közepén-végén szórjunk el a gyepszőnyegen négyzetméterenként 20-25 gramm Compo Herbst őszi gyeptrágyát. A gombás megbetegedések kezelésére illetve megelőzésére 3-4 nappal az egyik fűnyírás után használjunk gombaölő vegyszereket.

4 hasznos tanács fűnyírás, öntözés, gyeptrágyázás, gombaölő szer témában

Fűnyírás

Lehetőség szerint kerüljük a fűnyírást nedves pázsiton: kapcsoljuk ki az automata öntözőrendszerünket, illetve nézzünk ki magunknak a fűnyíráshoz egy várhatóan száraz, csapadéktalan napot! A füvet sose vágjuk rövidebbre 4-5 cm-nél!

Öntözés

A gyepszőnyeg öntözésére használt pontos vízmennyiség mindig az aktuális időjárási viszonyoktól függ, ezért adtunk meg a fentiekben meglehetősen tág intervallumot az öntözés ajánlott mértékére vonatkozóan. Értelemszerűen csapadékosabb napokon az alsó, a szárazabb időszakokban pedig a felső értékek az irányadóak.

Gyeptrágyázás

A műtrágyázást mindig közvetlenül a fűnyírás után, vagy maximum 2-3 nappal a fűnyírás után ejtsük meg – ugyanis úgy tudnak felszívódni a gyökérzetbe a gyeptrágyában található értékes anyagok, hogyha eljutnak a fűszálak tövéhez. A gyeptrágyázás utáni azonnali beöntözés gyorsítja a folyamatot.

Gombaölő vegyszerek

A gombásodás megelőzésére szolgáló vegyszeres permetezéseket végezzük pl. Amistar / Switch 62.5 WG / Score / Topas gombaölő vegyszerekkel! Kizárólag 23 °C alatti hőmérsékletben hajtsuk végre! Nyáron fel kell kelnünk hajnalban, vagy kinézni magunknak, mikorra várható a lehűlési időszak. A vegyszerkeverés arányához mindig az adott vegyszer kalászosokra vonatkozó gyártói utasításai legyenek a mérvadóak! Egyszeri alkalommal a kezelés kb. 2 héten át tartó teljes-védelmet nyújt a pázsitnak! Egy szezonon belül ne használjuk kettőnél többször ugyanazt a vegyszert!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu