Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé válik. Olvassa el mire érdemes figyelni!

A június a nyár első igazán meleg hónapja általában. A nyárias idő ilyenkor már kiegyensúlyozottá válik, és túl vagyunk a hazánkban a tavaszi időszakban jellemző csapadékos időszakon is. Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé válik. Ennek nem csak az az oka, hogy már túl magasra nőnek a fűszálak, hanem az is, hogy a legtöbb gyepfajta kiegyensúlyozott gyarapodásához szükséges a rendszeres nyírás.

Az utóbbi években nagyon változékony volt hazánk időjárása, ami a nyarakat illeti. Hol hűvös, csapadékos tavasz után, későn és nagy szárazsággal tör be a nyár, hol már nagyon korán magasra kúszik a hőmérő higanyszála és elmaradnak a várva várt tavaszi esőzések is. Ezeket az időjárási tényezőket a gyepápolás módszereiben mindenképpen érdemes figyelembe venni.

A nyári fűnyírás szabályairól röviden

Ha az idő nagyon meleg és száraz, ne próbáljuk a vágás gyakoriságát azzal csökkenteni, hogy túl drasztikusan csökkentjük a fű szálmagasságát! A túl rövid fűszálak nem árnyékolják kellően a talajt, így az könnyen kiszárad, a nedvesség hiánya pedig megnehezíti a gyep regenerálódási folyamatait a nyírás után. Forró és csapadékmentes időszakban emeljük egy kicsivel a vágás magasságát, hogy gyepszőnyegünk jobban érezze magát és biztosítsuk a hosszú távú egyensúlyát is. Magyarországon, nyáron soha ne vágjuk rövidebbre a gyepet, mint 4-5 cm!

Egy laza gereblyézés (amelynek során megemeljük a magasságuk miatt már ellapuló fűszálakat) a fűnyírások előtt segít, hogy a vágás egyenletes legyen, és a durvább szálú füvek, illetve a lóherék túlélési esélyeit is csökkenti. Mielőtt elindítanánk a fűnyírót, gyomlálásra és a gyepszőnyeg ápolására is sort keríthetünk, hiszen így egyúttal a környezet esztétikai karbantartását is biztosíthatjuk. Ezeknél a munkáknál nagyon figyeljünk rá, hogy a fű száraz, a talaj ellenben nedves legyen, ugyanis a vizes talaj könnyebben engedi el a gyomnövények gyökereit, kevesebb az esély arra, hogy a gyökerük beszakad és később újra hajtanak majd.

A gyorsan ható folyékony tápszerek (levéltrágyák), mint például a “Wuxal Super” rendkívül biztonságosak. Amennyiben granulátumot használunk, ügyeljünk rá, hogy a talajt kellőképp beöntözzük a használat után!

Hogyan öntözzünk a nyári időszakban?

Száraz, forró idő esetén a talaj felső rétege (különösen, ha korábban alaposan átázott már) megkeményedik. A szilárd felső réteg megnehezíti az öntözővíz beszivárgását a mélyebb rétegekbe, ezért szükséges, hogy készítsük elő a talajt az öntözésre. Kisebb tüskékkel segíthetjük, hogy a víz behatoljon a talajba. Lehetőség szerint minél kisebb cseppekben locsoljuk a pázsitot. Ne nagyon árasszuk el, de tegyünk róla, hogy a víz egyenletesen felszívódjon a talajba.

Az öntözővíz mennyiségén múlik az is, hogy milyen mélyre jut el a növények számára éltető nedvesség. Ha túl rövid ideig vagy túl kevés mennyiséggel öntözünk, akkor a víz megmarad a legfelső rétegben. Így nem tudja táplálni a fűszálak mélyre nyúló gyökérzetét. Öntözzük a gyepszőnyeget ritkábban (heti 3 alkalom), de kiadósabb mennyiséggel! Így csökkenthető a gombás betegségek kialakulásának az esélye is, hiszen van idő és lehetőség arra, hogy a fűszálak tövéről eltávozzon a túlságosan párás klíma. Az esti fűnyírások után jót tesz a gyepszőnyeg számára egy “könnyed” öntözés. Ne érezzük tehernek ezeket a teendőket! A rendszeres és alapos gyepápolás meghozza a maga gyümölcsét…

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu