Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé válik. Olvassa el mire érdemes figyelni!

A június a nyár első igazán meleg hónapja általában. A nyárias idő ilyenkor már kiegyensúlyozottá válik, és túl vagyunk a hazánkban a tavaszi időszakban jellemző csapadékos időszakon is. Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé válik. Ennek nem csak az az oka, hogy már túl magasra nőnek a fűszálak, hanem az is, hogy a legtöbb gyepfajta kiegyensúlyozott gyarapodásához szükséges a rendszeres nyírás.

Az utóbbi években nagyon változékony volt hazánk időjárása, ami a nyarakat illeti. Hol hűvös, csapadékos tavasz után, későn és nagy szárazsággal tör be a nyár, hol már nagyon korán magasra kúszik a hőmérő higanyszála és elmaradnak a várva várt tavaszi esőzések is. Ezeket az időjárási tényezőket a gyepápolás módszereiben mindenképpen érdemes figyelembe venni.

A nyári fűnyírás szabályairól röviden

Ha az idő nagyon meleg és száraz, ne próbáljuk a vágás gyakoriságát azzal csökkenteni, hogy túl drasztikusan csökkentjük a fű szálmagasságát! A túl rövid fűszálak nem árnyékolják kellően a talajt, így az könnyen kiszárad, a nedvesség hiánya pedig megnehezíti a gyep regenerálódási folyamatait a nyírás után. Forró és csapadékmentes időszakban emeljük egy kicsivel a vágás magasságát, hogy gyepszőnyegünk jobban érezze magát és biztosítsuk a hosszú távú egyensúlyát is. Magyarországon, nyáron soha ne vágjuk rövidebbre a gyepet, mint 4-5 cm!

Egy laza gereblyézés (amelynek során megemeljük a magasságuk miatt már ellapuló fűszálakat) a fűnyírások előtt segít, hogy a vágás egyenletes legyen, és a durvább szálú füvek, illetve a lóherék túlélési esélyeit is csökkenti. Mielőtt elindítanánk a fűnyírót, gyomlálásra és a gyepszőnyeg ápolására is sort keríthetünk, hiszen így egyúttal a környezet esztétikai karbantartását is biztosíthatjuk. Ezeknél a munkáknál nagyon figyeljünk rá, hogy a fű száraz, a talaj ellenben nedves legyen, ugyanis a vizes talaj könnyebben engedi el a gyomnövények gyökereit, kevesebb az esély arra, hogy a gyökerük beszakad és később újra hajtanak majd.

A gyorsan ható folyékony tápszerek (levéltrágyák), mint például a “Wuxal Super” rendkívül biztonságosak. Amennyiben granulátumot használunk, ügyeljünk rá, hogy a talajt kellőképp beöntözzük a használat után!

Hogyan öntözzünk a nyári időszakban?

Száraz, forró idő esetén a talaj felső rétege (különösen, ha korábban alaposan átázott már) megkeményedik. A szilárd felső réteg megnehezíti az öntözővíz beszivárgását a mélyebb rétegekbe, ezért szükséges, hogy készítsük elő a talajt az öntözésre. Kisebb tüskékkel segíthetjük, hogy a víz behatoljon a talajba. Lehetőség szerint minél kisebb cseppekben locsoljuk a pázsitot. Ne nagyon árasszuk el, de tegyünk róla, hogy a víz egyenletesen felszívódjon a talajba.

Az öntözővíz mennyiségén múlik az is, hogy milyen mélyre jut el a növények számára éltető nedvesség. Ha túl rövid ideig vagy túl kevés mennyiséggel öntözünk, akkor a víz megmarad a legfelső rétegben. Így nem tudja táplálni a fűszálak mélyre nyúló gyökérzetét. Öntözzük a gyepszőnyeget ritkábban (heti 3 alkalom), de kiadósabb mennyiséggel! Így csökkenthető a gombás betegségek kialakulásának az esélye is, hiszen van idő és lehetőség arra, hogy a fűszálak tövéről eltávozzon a túlságosan párás klíma. Az esti fűnyírások után jót tesz a gyepszőnyeg számára egy “könnyed” öntözés. Ne érezzük tehernek ezeket a teendőket! A rendszeres és alapos gyepápolás meghozza a maga gyümölcsét…

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben
A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Füvesítés fűmag vetéssel – ősszel
Szeptember közepe után már valóban itt az ősz. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a fűmagos füvesítésnek! ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2020

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2020

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu