Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Gyep és pázsit karbantartás júliusban

Pázsit karbantartás júliusban: rendszeres fűnyírás javasolt hetente legalább egyszer, gyepszőnyegen viszont heti kétszer. Csak ennyi lenne? De nem ám!

A július hónap a legmelegebb hazánkban. Ebben az időszakban a gyep – különösen ha megfelelően locsoljuk – csak úgy burjánzik és zöldell. Önnél nem így történik? Most elmondjuk hogyan segíthet rajta!

A forró nyárban két nélkülözhetetlen ápolási feladatunk van, ha szeretnék megőrizni a gyepszőnyegünk minőségét. Az egyik a rendszeres és alapos öntözés, a másik a szintén rendszeres – és a növekedési időszak kellős közepén viszonylag gyakori – fűnyírás.

Pázsit karbantartás júliusban – öntözés

Ami a locsolást illeti, csak akkor szükséges naponta elvégezni, ha valóban meleg az idő (35 °C felett). Ennél alacsonyabb hőmérséklet mellett azt érhetjük el, hogy megreked a víz a felső rétegekben, a talajmenti gyökérzet fejlődését stimulálja. Így a gyepünk nem lesz ellenálló, se az időjárási viszonyok, se a fizikai igénybevétel tekintetében. A víz megrekedése a földfelszínhez közel kártevők elszaporodását is előidézheti, gombás folyamatokat indíthat be, így érdemes elkerülni. Két locsolás között hagyjuk a föld felső rétegét kissé megszikkadni.

A locsolás mennyisége még ennél is bonyolultabb kérdés, hiszen nem csak a hőmérséklettől és az esetlegesen hullott csapadéktól függ, hanem attól is, hogy milyen talaj van a gyepszőnyeg alatt. A jó vízelvezetésű (pl. homokos) talajon a vízcseppek függőlegesen közlekednek (vagyis azonnal mélyre issza fel), a kötött vagy agyagos talajon a szétspriccelt víz terülni fog, lassabban szívódik be.

Az átlagos javasolt mennyiség nyári melegben kétnaponta 5-6 l/m2, de ettől az egyéni megfigyeléseinknek megfelelően térjünk el nyugodtan. A szakemberek megfigyelései szerint igen gyakori hiba, hogy a gondos kerttulajdonosok túllocsolják a gyepjüket, így a talaj két locsolás között nem tud felszáradni. A fű töve ázik, poshad, gombásodik és a gyökérzet „felszokik” a talajfelszín közelébe. Az öntözést időzítsük kora reggelre. Ennek oka nem a tévhitben rejlik, mely szerint a melegben locsolás kiégeti a füvet, hanem abban az egyszerű fizikai jelenségben, hogy a meleg talajjal érintkező víz nagyon hamar elpárolog, párás közeget teremtve a fűszálak között, és így teret ad a gombásodásnak.

Júliusban a tápanyag utánpótlásra is figyel kell

Ha Ön is megfigyeli a saját kertjében az alábbi tüneteket: gyérül, sárgul, kókadt a fű, bomló részek tűnnek fel benne, akkor változtasson az öntözési szokásain! Előtte azonban alkalmazzon folyékony – vasban, magnéziumban, mikro-, és makro elemekben gazdag – „zöldítő ” folyékony műtrágyát, azaz lombtrágyát, amelynek segítségével visszanyerheti a fű a szép zöld színét, ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben megerősödik, a gyökerei pedig fejlődésnek indulnak. Ha gyanús, hogy gombás vagy fertőzött lett a fű, alkalmazzunk fertőtlenítőszert. Ezeket a kezeléseket kora reggel végezzük, amíg még nem kúszik túl magasra a hőmérő higanyszála.

Mivel ebben az időszakban minden növény burjánzását éli, jellemző, hogy a leggondosabban ápolt gyepszőnyeg is megfertőződik gyomokkal. Ha kevesebb van, a rendszeres locsolás és fűnyírás következtében számíthatunk arra, hogy elpusztulnak, esetleg ha kevés van megpróbálkozhatunk őket kézzel eltávolítani, de komoly fertőzöttség esetén gyomirtó szer használata lesz szükséges. Ennek alkalmazása is 20 °C alatt ajánlott.

A fűnyírás szabályai – amire nagyon oda kell figyelni

A fűnyírást tekintetében érdemes a „gyakrabban kevesebbet” szabályt követni. A heti kétszeri, magasabb szálhosszra állított nyírás optimális. Júliusban a szálakat soha ne nyírjuk 4,5-5 cm-nél rövidebbre. Általánosságban törekedjünk arra, hogy egyszerre a fűszálak hosszának harmadánál többet ne vágjunk le. Ennek oka, hogy a pázsitfűfélék a leveleikben tárolják a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat és ha túl nagy darabjukat távolítjuk el, nem lesz erejük tovább növekedni.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu