Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Gyep és pázsit karbantartás júliusban

Pázsit karbantartás júliusban: rendszeres fűnyírás javasolt hetente legalább egyszer, gyepszőnyegen viszont heti kétszer. Csak ennyi lenne? De nem ám!

A július hónap a legmelegebb hazánkban. Ebben az időszakban a gyep – különösen ha megfelelően locsoljuk – csak úgy burjánzik és zöldell. Önnél nem így történik? Most elmondjuk hogyan segíthet rajta!

A forró nyárban két nélkülözhetetlen ápolási feladatunk van, ha szeretnék megőrizni a gyepszőnyegünk minőségét. Az egyik a rendszeres és alapos öntözés, a másik a szintén rendszeres – és a növekedési időszak kellős közepén viszonylag gyakori – fűnyírás.

Pázsit karbantartás júliusban – öntözés

Ami a locsolást illeti, csak akkor szükséges naponta elvégezni, ha valóban meleg az idő (35 °C felett). Ennél alacsonyabb hőmérséklet mellett azt érhetjük el, hogy megreked a víz a felső rétegekben, a talajmenti gyökérzet fejlődését stimulálja. Így a gyepünk nem lesz ellenálló, se az időjárási viszonyok, se a fizikai igénybevétel tekintetében. A víz megrekedése a földfelszínhez közel kártevők elszaporodását is előidézheti, gombás folyamatokat indíthat be, így érdemes elkerülni. Két locsolás között hagyjuk a föld felső rétegét kissé megszikkadni.

A locsolás mennyisége még ennél is bonyolultabb kérdés, hiszen nem csak a hőmérséklettől és az esetlegesen hullott csapadéktól függ, hanem attól is, hogy milyen talaj van a gyepszőnyeg alatt. A jó vízelvezetésű (pl. homokos) talajon a vízcseppek függőlegesen közlekednek (vagyis azonnal mélyre issza fel), a kötött vagy agyagos talajon a szétspriccelt víz terülni fog, lassabban szívódik be.

Az átlagos javasolt mennyiség nyári melegben kétnaponta 5-6 l/m2, de ettől az egyéni megfigyeléseinknek megfelelően térjünk el nyugodtan. A szakemberek megfigyelései szerint igen gyakori hiba, hogy a gondos kerttulajdonosok túllocsolják a gyepjüket, így a talaj két locsolás között nem tud felszáradni. A fű töve ázik, poshad, gombásodik és a gyökérzet „felszokik” a talajfelszín közelébe. Az öntözést időzítsük kora reggelre. Ennek oka nem a tévhitben rejlik, mely szerint a melegben locsolás kiégeti a füvet, hanem abban az egyszerű fizikai jelenségben, hogy a meleg talajjal érintkező víz nagyon hamar elpárolog, párás közeget teremtve a fűszálak között, és így teret ad a gombásodásnak.

Júliusban a tápanyag utánpótlásra is figyel kell

Ha Ön is megfigyeli a saját kertjében az alábbi tüneteket: gyérül, sárgul, kókadt a fű, bomló részek tűnnek fel benne, akkor változtasson az öntözési szokásain! Előtte azonban alkalmazzon folyékony – vasban, magnéziumban, mikro-, és makro elemekben gazdag – „zöldítő ” folyékony műtrágyát, azaz lombtrágyát, amelynek segítségével visszanyerheti a fű a szép zöld színét, ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben megerősödik, a gyökerei pedig fejlődésnek indulnak. Ha gyanús, hogy gombás vagy fertőzött lett a fű, alkalmazzunk fertőtlenítőszert. Ezeket a kezeléseket kora reggel végezzük, amíg még nem kúszik túl magasra a hőmérő higanyszála.

Mivel ebben az időszakban minden növény burjánzását éli, jellemző, hogy a leggondosabban ápolt gyepszőnyeg is megfertőződik gyomokkal. Ha kevesebb van, a rendszeres locsolás és fűnyírás következtében számíthatunk arra, hogy elpusztulnak, esetleg ha kevés van megpróbálkozhatunk őket kézzel eltávolítani, de komoly fertőzöttség esetén gyomirtó szer használata lesz szükséges. Ennek alkalmazása is 20 °C alatt ajánlott.

A fűnyírás szabályai – amire nagyon oda kell figyelni

A fűnyírást tekintetében érdemes a „gyakrabban kevesebbet” szabályt követni. A heti kétszeri, magasabb szálhosszra állított nyírás optimális. Júliusban a szálakat soha ne nyírjuk 4,5-5 cm-nél rövidebbre. Általánosságban törekedjünk arra, hogy egyszerre a fűszálak hosszának harmadánál többet ne vágjunk le. Ennek oka, hogy a pázsitfűfélék a leveleikben tárolják a növekedésükhöz szükséges tápanyagokat és ha túl nagy darabjukat távolítjuk el, nem lesz erejük tovább növekedni.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben
A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Füvesítés fűmag vetéssel – ősszel
Szeptember közepe után már valóban itt az ősz. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a fűmagos füvesítésnek! ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2020

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2020

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu