Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban

A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára az évben!

A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban is tartogathat kihívásokat a számunkra. A hónap vége felé kerítsünk sort a gyepszőnyegben esetleg bekövetkezett károk javítására új gyeptégla-részek lefektetésével, vagy fűmag vetésével.

Az augusztusi gyepápolás legfontosabb teendői

Augusztus hónapja még a tomboló nyár időszaka. A forró évszak utolsó heteire azonban a gyepszőnyeg „elfárad”, főleg, ha az időjárás valóban szélsőséges. Ilyenkor a nyáron szokásos ápolási feladatokat érdemes még kitartóan folytatnunk, bár a hónap vége felé el kell kezdenünk gondolni az őszi gondozási lépésekre is. Fontos a rendszeres és bőséges locsolás, a gyepszellőztetés és a gyeptrágyázás is, de a fűnyírást sem hanyagolhatjuk még el. Fordítsunk figyelmet a gyepregenerálás feladataira is.

A gyepszőnyeg helyes locsolása kánikulában

Ha tartós a hőség és aszályos a hónap, előfordulhat, hogy a gyepünk foltokban vagy akár a teljes felületén a kiszáradás jeleit mutatja. Ilyenkor érdemes alkalmanként (nem minden locsolás alkalmával!) alaposan eláztatni. A locsolás során, ha megoldható, alkalmazzunk általában kisebb cseppméretet, viszont hagyjuk kint hosszabb ideig a locsolót, hogy jó mélyre eljuthasson a nedvesség a földben. Mindenképpen érdemes a fűlocsolást nem slaggal, hanem esőztetővel (felszerelt automata öntözőrendszerrel) végezni. A locsolásra a hajnali vagy a késő esti órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor a viszonylagosan lecsökkenő hőmérséklet miatt kevésbé párolog el az öntözővíz. A közhiedelemmel ellentétben a gyepet nagy forróságban érdemes frissítő öntözéssel nap közben is új életre kelteni.

A locsolás kapcsán általánosságban elmondható, hogy nem érdemes gyakorta, de kevés mennyiségű vízzel végezni. Különösen akkor nem, ha elhanyagoljuk a gyepszellőztetés feladatait. Ebben az esetben a víz vagy fennmarad a föld felszínén és jelentős részében elpárolog, ideális, párás környezetet teremtve a gombásodási folyamatoknak, vagy éppen csak a földfelszín alá szivárog be, arra késztetve a fűcsomókat, hogy ott fejlesszék a gyökereiket. Mivel a cél éppen az, hogy a fűszálak gyökerei mélyre hatoljanak, megerősödjenek, törekedjünk arra, hogy a mély rétegekbe is eljusson a locsolóvíz.

A gyökerek mély rétegekbe való eljutása több szempontból is kedvező: egyrészt erős, növekedni képes fűcsomókat eredményez, amelyek jobban ellenállnak a fizikai behatásoknak (pl. taposás), másrészt a bőséges locsolást elégséges ritkábban elvégezni, hiszen a mélyre leszivárgott víz a hajszálcsövesség révén folyamatosan feljut a felsőbb rétegekbe is.

Fontos a megfelelő gyeptrágyák alkalmazása augusztusban is

Ebben a hónapban még folytatnunk kell a nitrogénben gazdag műtrágya alkalmazását is, hiszen ez növekedésre serkenti a növények gyökerét és leveleit is. Augusztus végével azonban hagyjuk el a túlzott nitrogéntartalmú trágya használatát, hiszen szeptemberben már az életfolyamatok lassulnak, a növények felkészülnek a téli pihenésre.

Fűnyírás és gyepszellőztetés nyáron

A gyepszellőztetés sem maradhat el a nyár utolsó hónapjában. Az elhalt növényi részek eltávolítása létfontosságú. Az összetömörödő kiszáradt fűszálak és levelek nem csak megakadályozzák, hogy a locsolóvíz eljusson a gyökerekhez, de bomlásnak indulva veszélyeztetik a gyep egészségét is. A talajlazítást azonban hagyjuk a késő őszi hónapokra.

Amennyiben a gyepszellőztetés után úgy találjuk, hogy a gyepszőnyeg egyes részei megkoptak, hiányosak, fűmag elszórásával kijavíthatjuk ezeket a hiányosságokat. A nyár vége felé elvetve az új fűszálaknak még lesz idejük megerősödni, mielőtt bejön a hideg idő. A gyephibák javítására – különösen ha nagyobb felületekről van szó – alkalmazhatunk gyeptéglát is.

A fűnyírással kapcsolatban tudni érdemes, hogy a többszöri visszafogottabb vágás sokkal jobbat tesz a gyepnek, mint a ritkább, fokozott mértékű. A fűfélék a leveleikben tárolják a felvett tápanyagokat, ezért nem szabad túlságosan sokat levágni belőlük. Úgy állítsuk be a fűnyíró kését, hogy a fűszálaknak maximum az egyharmadát távolítsa el. A gyakori nyírás dúsabbá teszi a gyepet és megerősíti a fűcsomókat. Így a gyepszőnyeg kevésbé lesz érzékeny a koptató hatásokra is.

Ha kíváncsi milyen teendők várnak Önre az ősz első hónapjában, készüljön fel az szeptemberi gyepápolás feladataira!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu