Szabadságon vagyok! - Megkeresését október 31-től várom. Az online gyepszőnyeg rendelés jelenleg nem üzemel.

Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban

A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára az évben!

A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban is tartogathat kihívásokat a számunkra. A hónap vége felé kerítsünk sort a gyepszőnyegben esetleg bekövetkezett károk javítására új gyeptégla-részek lefektetésével, vagy fűmag vetésével.

Az augusztusi gyepápolás legfontosabb teendői

Augusztus hónapja még a tomboló nyár időszaka. A forró évszak utolsó heteire azonban a gyepszőnyeg „elfárad”, főleg, ha az időjárás valóban szélsőséges. Ilyenkor a nyáron szokásos ápolási feladatokat érdemes még kitartóan folytatnunk, bár a hónap vége felé el kell kezdenünk gondolni az őszi gondozási lépésekre is. Fontos a rendszeres és bőséges locsolás, a gyepszellőztetés és a gyeptrágyázás is, de a fűnyírást sem hanyagolhatjuk még el. Fordítsunk figyelmet a gyepregenerálás feladataira is.

A gyepszőnyeg helyes locsolása kánikulában

Ha tartós a hőség és aszályos a hónap, előfordulhat, hogy a gyepünk foltokban vagy akár a teljes felületén a kiszáradás jeleit mutatja. Ilyenkor érdemes alkalmanként (nem minden locsolás alkalmával!) alaposan eláztatni. A locsolás során, ha megoldható, alkalmazzunk általában kisebb cseppméretet, viszont hagyjuk kint hosszabb ideig a locsolót, hogy jó mélyre eljuthasson a nedvesség a földben. Mindenképpen érdemes a fűlocsolást nem slaggal, hanem esőztetővel (felszerelt automata öntözőrendszerrel) végezni. A locsolásra a hajnali vagy a késő esti órák a legalkalmasabbak, mert ilyenkor a viszonylagosan lecsökkenő hőmérséklet miatt kevésbé párolog el az öntözővíz. A közhiedelemmel ellentétben a gyepet nagy forróságban érdemes frissítő öntözéssel nap közben is új életre kelteni.

A locsolás kapcsán általánosságban elmondható, hogy nem érdemes gyakorta, de kevés mennyiségű vízzel végezni. Különösen akkor nem, ha elhanyagoljuk a gyepszellőztetés feladatait. Ebben az esetben a víz vagy fennmarad a föld felszínén és jelentős részében elpárolog, ideális, párás környezetet teremtve a gombásodási folyamatoknak, vagy éppen csak a földfelszín alá szivárog be, arra késztetve a fűcsomókat, hogy ott fejlesszék a gyökereiket. Mivel a cél éppen az, hogy a fűszálak gyökerei mélyre hatoljanak, megerősödjenek, törekedjünk arra, hogy a mély rétegekbe is eljusson a locsolóvíz.

A gyökerek mély rétegekbe való eljutása több szempontból is kedvező: egyrészt erős, növekedni képes fűcsomókat eredményez, amelyek jobban ellenállnak a fizikai behatásoknak (pl. taposás), másrészt a bőséges locsolást elégséges ritkábban elvégezni, hiszen a mélyre leszivárgott víz a hajszálcsövesség révén folyamatosan feljut a felsőbb rétegekbe is.

Fontos a megfelelő gyeptrágyák alkalmazása augusztusban is

Ebben a hónapban még folytatnunk kell a nitrogénben gazdag műtrágya alkalmazását is, hiszen ez növekedésre serkenti a növények gyökerét és leveleit is. Augusztus végével azonban hagyjuk el a túlzott nitrogéntartalmú trágya használatát, hiszen szeptemberben már az életfolyamatok lassulnak, a növények felkészülnek a téli pihenésre.

Fűnyírás és gyepszellőztetés nyáron

A gyepszellőztetés sem maradhat el a nyár utolsó hónapjában. Az elhalt növényi részek eltávolítása létfontosságú. Az összetömörödő kiszáradt fűszálak és levelek nem csak megakadályozzák, hogy a locsolóvíz eljusson a gyökerekhez, de bomlásnak indulva veszélyeztetik a gyep egészségét is. A talajlazítást azonban hagyjuk a késő őszi hónapokra.

Amennyiben a gyepszellőztetés után úgy találjuk, hogy a gyepszőnyeg egyes részei megkoptak, hiányosak, fűmag elszórásával kijavíthatjuk ezeket a hiányosságokat. A nyár vége felé elvetve az új fűszálaknak még lesz idejük megerősödni, mielőtt bejön a hideg idő. A gyephibák javítására – különösen ha nagyobb felületekről van szó – alkalmazhatunk gyeptéglát is.

A fűnyírással kapcsolatban tudni érdemes, hogy a többszöri visszafogottabb vágás sokkal jobbat tesz a gyepnek, mint a ritkább, fokozott mértékű. A fűfélék a leveleikben tárolják a felvett tápanyagokat, ezért nem szabad túlságosan sokat levágni belőlük. Úgy állítsuk be a fűnyíró kését, hogy a fűszálaknak maximum az egyharmadát távolítsa el. A gyakori nyírás dúsabbá teszi a gyepet és megerősíti a fűcsomókat. Így a gyepszőnyeg kevésbé lesz érzékeny a koptató hatásokra is.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu