Hívását hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Kertépítés télen

Az alábbi cikk arra hivatott, hogy letisztázza, pontosan mi a helyzet a téli kertépítés lehetőségével. Érdekli Önt is az igazság? Hát akkor tessék, itt van…

Téli kertépítés – mikor lehet, mikor nem?

Bár a tél hivatalosan december 1-től február 28-ig tart, ez még korántse rémisszen el minket: A kertépítés ugyanis nem dátumokhoz kötődik, hanem mindenekelőtt hőmérséklet függvénye.
Amennyiben nincs hó, nincsenek nappali mínuszok, és éjjel sem süllyed le mélyen a hőmérséklet, úgy a talaj már kora délelőttől megmunkálhatónak bizonyul – ilyenkor ugyanis csak a talaj felső pár centimétere van átfagyva, ezen pedig könnyűszerrel áttörhetünk.
A kerti munkálatokat abban az esetben viszont, hogyha a nappali hőmérséklet is tartósan fagypont alatt van, érdemes leállítanunk.

Télen is végezhetőek az alábbi kertészeti munkálatok:

  • földmunkák (amennyiben a talaj nincs vastagon átfagyva)
  • öntözőrendszer telepítés
  • növényültetés, sziklakertek építése
  • térkövezés, térburkolás
  • kavicsolás, fakérgezés
Lényegében tehát gyakorlatilag minden kertészeti munkálat elvégezhető, kivéve a magvetéses füvesítést. Elviekben télen még a gyepszőnyeg telepítés is kivitelezhető lenne Magyarországon, már amennyiben a fűiskolák is végeznének kitermelést ebben az időszakban. (A gyepszőnyeg felszedés novembertől márciusig rendszerint szünetel – ennek leginkább gazdaságossági okai vannak.)
Fontos tudnunk, hogy a gyepszőnyegen kívül minden kertészeti anyag (termőföld, növények, öntözéstechnikai alkatrészek, fakéreg, ágyásszegély, térkő, sóder, stb.) ugyanúgy rendelkezésünkre áll a téli hónapokban is, mint egyéb „szezonon” belüli időben. Sőt, mit több: Ezeket számos esetben még alacsonyabb áron is lehet megvásárolni ebben az időszakban, mint tavasszal!

De akkor miért nem dolgoznak a kertépítő cégek télen?

Azért, mert télen kiszámíthatatlanná válik az időjárás, és túl nagy „lutri” volna számukra az, hogy elkezdenek egy munkát, amelynél az időjárás átmeneti drasztikus változásai miatt maga a kivitelezési idő akár a 2-3x-ára is megnőhetne. Gondoljunk csak bele, hogyha egy kertépítő cég nem a szomszédjában, hanem a telephelyétől jóval távolabb dolgozik, milyen körülményes lehetne számára a kertépítés ilyenkor: Minden nap ki kellene oda autózni, aztán nézegetni, ma épp lehet-e dolgozni valamit, vagy potyára tették meg az utat és fordulhatnak vissza, mert túlságosan át van fagyva a talaj vagy éppen túl saras…

Mégis kiknek és miért ajánlható akkor a téli kertépítés?

Egyrészt olyan magánemberek számára, akiknek fontos, hogy mielőbb kész legyen a kert, tehát azoknak, akik nem akarnak várni tavaszig a kertészeti munkálatok megkezdésével.
Másrészt olyanok számára, akiket nem riaszt el némi fizikai munka a hidegben, megfelelő fizikummal rendelkeznek az ilyesmihez.
Harmadrészt pedig azok számára, akik szeretnének a szokásosnál alacsonyabb áron hozzájutni a kertészeti anyagokhoz – a későőszi, téli időszakban rengeteg kertészeti árucikk szerezhető be a boltok polcairól lényegesen olcsóbban, mint szezon alatt. Olvassa el spórolási tanácsainkat!


Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?