Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Kertépítés télen

Az alábbi cikk arra hivatott, hogy letisztázza, pontosan mi a helyzet a téli kertépítés lehetőségével. Érdekli Önt is az igazság? Hát akkor tessék, itt van!

Téli kertépítés – mikor lehet, mikor nem?

Bár a tél hivatalosan december 1-től február 28-ig tart, ez még korántse rémisszen el minket: A kertépítés ugyanis nem dátumokhoz kötődik, hanem mindenekelőtt hőmérséklet függvénye.
Amennyiben nincs hó, nincsenek nappali mínuszok, és éjjel sem süllyed le mélyen a hőmérséklet, úgy a talaj már kora délelőttől megmunkálhatónak bizonyul – ilyenkor ugyanis csak a talaj felső pár centimétere van átfagyva, ezen pedig könnyűszerrel áttörhetünk.
A kerti munkálatokat abban az esetben viszont, hogyha a nappali hőmérséklet is tartósan fagypont alatt van, érdemes leállítanunk.

Télen is végezhetőek az alábbi kertészeti munkálatok:

  • földmunkák (amennyiben a talaj nincs vastagon átfagyva)
  • öntözőrendszer telepítés
  • növényültetés, sziklakertek építése
  • térkövezés, térburkolás
  • kavicsolás, fakérgezés
Lényegében tehát gyakorlatilag minden kertészeti munkálat elvégezhető, kivéve a magvetéses füvesítést. Elviekben télen még a gyepszőnyeg telepítés is kivitelezhető lenne Magyarországon, már amennyiben a fűiskolák is végeznének kitermelést ebben az időszakban. (A gyepszőnyeg felszedés novembertől márciusig rendszerint szünetel – ennek leginkább gazdaságossági okai vannak.)
Fontos tudnunk, hogy a gyepszőnyegen kívül minden kertészeti anyag (termőföld, növények, öntözéstechnikai alkatrészek, fakéreg, ágyásszegély, térkő, sóder, stb.) ugyanúgy rendelkezésünkre áll a téli hónapokban is, mint egyéb „szezonon” belüli időben. Sőt, mit több: Ezeket számos esetben még alacsonyabb áron is lehet megvásárolni ebben az időszakban, mint tavasszal!

Akkor mit is dolgoznak a kertépítő cégek télen?

Télen kiszámíthatatlanná válik az időjárás, és túl nagy „lutri” volna számukra az, hogy elkezdenek egy komplett munkát, amelynél az időjárás átmeneti drasztikus változásai miatt maga a kivitelezési idő akár a 2-3x-ára is megnőhetne. Gondoljunk csak bele, hogyha egy kertépítő cég nem a szomszédjában, hanem a telephelyétől jóval távolabb dolgozik, milyen körülményes lehetne számára a kertépítés ilyenkor: Minden nap ki kellene oda autózni, aztán nézegetni, ma épp lehet-e dolgozni valamit, vagy potyára tették meg az utat és fordulhatnak vissza, mert túlságosan át van fagyva a talaj vagy éppen túl saras… Ezeket a rizikó faktorokat nem lehet beépíteni a kertépítés árajánlatokba. Az apró, csip-csup munkák szintén nem kifizetődőek, így azokat elvállalni ilyenkor nemigazán érdemes.

Talán az egyetlen télen is végezhető tevékenység a térkövezés. Természetesen a talajkiemelés itt is járhat némi sarazással. A talajkiemelést követően azonban már könnyebb lesz a helyzet. A murvaágyak betöltése, a térkő lerakása és szabása szinte bármilyen hőmérsékleten elvégezhető. Az egyetlen kellemetlenség az lehet, ha „összefagy a murva”. Ilyenkor némi időt vesz igénybe a fagyott darabok szétszedése. Javíthat a helyzeten, ha takarással védjük az anyagot mind a bedolgozás előtt, mind pedig utána. Fontos szabály, hogy fagyott talajt és murvát nem szabad döngölni, mert a tömörödés nem lesz megfelelő. A szegélykövek betonozása is csak 5 ºC felett lehetséges és ilyenkor a kötésgyorsító használata is kötelezően alkalmazandó! A télen szakszerűtlen kivitelezés kellemetlen meglepetéseket is tartogathat tavasszal. A burkolat megsüllyedését. Tehát minden körülmények között tartsuk be az alapvető szakmai szabályokat!

Mégis kiknek és miért ajánlható akkor a téli kertépítés?

Egyrészt olyan magánemberek számára, akiknek fontos, hogy mielőbb kész legyen a kert, tehát azoknak, akik nem akarnak várni tavaszig a kertészeti munkálatok megkezdésével.
Másrészt olyanok számára, akiket nem riaszt el némi fizikai munka a hidegben, megfelelő fizikummal rendelkeznek az ilyesmihez. Van idejük a fentebb részletezett nehézségek ellenére is lassan, de biztosan csinosítani saját kertjüket.
Harmadrészt pedig azok számára, akik szeretnének a szokásosnál alacsonyabb áron hozzájutni a kertészeti anyagokhoz – a későőszi, téli időszakban rengeteg kertészeti árucikk szerezhető be a boltok polcairól lényegesen olcsóbban, mint szezon alatt. Olvassa el spórolási tanácsainkat!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu