Kertépítés télen

Az alábbi cikk arra hivatott, hogy letisztázza: lehetséges e a kertépítés télen. Érdekli Önt is az igazság? Hát akkor tessék, itt van! Olvassa el!

Téli kertépítés – mikor lehet, mikor nem?

Bár a tél hivatalosan december 1-től február 28-ig tart, ez még korántse rémisszen el minket: A kertépítés télen ugyanis nem dátumokhoz kötődik, hanem mindenekelőtt hőmérséklet függvénye.
Amennyiben nincs hó, nincsenek nappali mínuszok, és éjjel sem süllyed le mélyen a hőmérséklet, úgy a talaj már kora délelőttől megmunkálhatónak bizonyul – ilyenkor ugyanis csak a talaj felső pár centimétere van átfagyva, ezen pedig könnyűszerrel áttörhetünk.
A kerti munkálatokat abban az esetben viszont, hogyha a nappali hőmérséklet is tartósan fagypont alatt van, érdemes leállítanunk.

Télen is végezhetőek az alábbi kertészeti munkálatok:

Lényegében tehát gyakorlatilag minden kertészeti munkálat elvégezhető, kivéve a magvetéses füvesítést. Elviekben télen még a gyepszőnyeg telepítés is kivitelezhető lenne Magyarországon, már amennyiben a fűiskolák is végeznének kitermelést ebben az időszakban. (A gyepszőnyeg felszedés novembertől márciusig rendszerint szünetel – ennek leginkább gazdaságossági okai vannak.)
Fontos tudnunk, hogy a gyepszőnyegen kívül minden kertészeti anyag (termőföld, növények, öntözéstechnikai alkatrészek, fakéreg, ágyásszegély, térkő, sóder, stb.) ugyanúgy rendelkezésünkre áll a téli hónapokban is, mint egyéb „szezonon” belüli időben. Sőt, mit több: Ezeket számos esetben még alacsonyabb áron is lehet megvásárolni ebben az időszakban, mint tavasszal!

Akkor mit is dolgoznak a kertépítő cégek télen?

Télen kiszámíthatatlanná válik az időjárás, és túl nagy „lutri” volna számukra az, hogy elkezdenek egy komplett munkát, amelynél az időjárás átmeneti drasztikus változásai miatt maga a kivitelezési idő akár a 2-3x-ára is megnőhetne. Gondoljunk csak bele, hogyha egy kertépítő cég nem a szomszédjában, hanem a telephelyétől jóval távolabb dolgozik, milyen körülményes lehetne számára a kertépítés ilyenkor: Minden nap ki kellene oda autózni, aztán nézegetni, ma épp lehet-e dolgozni valamit, vagy potyára tették meg az utat és fordulhatnak vissza, mert túlságosan át van fagyva a talaj vagy éppen túl saras… Ezeket a rizikó faktorokat nem lehet beépíteni a kertépítés árajánlatokba. Az apró, csip-csup munkák szintén nem kifizetődőek, így azokat elvállalni ilyenkor nemigazán érdemes.

Talán az egyetlen télen is végezhető tevékenység a gumitégla lerakása és a térkövezés. Természetesen a talajkiemelés itt is járhat némi sarazással. A talajkiemelést követően azonban már könnyebb lesz a helyzet. A murvaágyak betöltése, a térkő vagy gumilap lerakása és szabása szinte bármilyen hőmérsékleten elvégezhető. Az egyetlen kellemetlenség az lehet, ha „összefagy a murva”. Ilyenkor némi időt vesz igénybe a fagyott darabok szétszedése. Javíthat a helyzeten, ha takarással védjük az anyagot mind a bedolgozás előtt, mind pedig utána. Fontos szabály, hogy fagyott talajt és murvát nem szabad döngölni, mert a tömörödés nem lesz megfelelő. A szegélykövek betonozása is csak 5 ºC felett lehetséges és ilyenkor a kötésgyorsító használata is kötelezően alkalmazandó! A télen szakszerűtlen kivitelezés kellemetlen meglepetéseket is tartogathat tavasszal. A burkolat megsüllyedését. Tehát minden körülmények között tartsuk be az alapvető szakmai szabályokat!

Mégis kiknek és miért ajánlható akkor a kertépítés télen?

Egyrészt olyan magánemberek számára, akiknek fontos, hogy mielőbb kész legyen a kert, tehát azoknak, akik nem akarnak várni tavaszig a kertészeti munkálatok megkezdésével.
Másrészt olyanok számára, akiket nem riaszt el némi fizikai munka a hidegben, megfelelő fizikummal rendelkeznek az ilyesmihez. Van idejük a fentebb részletezett nehézségek ellenére is lassan, de biztosan csinosítani saját kertjüket.
Harmadrészt pedig azok számára, akik szeretnének a szokásosnál alacsonyabb áron hozzájutni a kertészeti anyagokhoz – a későőszi, téli időszakban rengeteg kertészeti árucikk szerezhető be a boltok polcairól lényegesen olcsóbban, mint szezon alatt. Olvassa el spórolási tanácsaimat!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu