Szabadságon vagyok! - Megkeresését október 31-től várom. Az online gyepszőnyeg rendelés jelenleg nem üzemel.

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog. Oszlassuk el a tévhiteket!

A laikusok számára egyértelmű, hogy a nyári időszak a kertépítés ideje. Aztán megpróbálkoznak vele és jönnek a kudarcok. A hozzáértők szerint a tavasz és az ősz a legalkalmasabb arra, hogy burjánzó zöld környezetet hozzunk létra magunk körül, és vakarják a fejüket, ha nem férnek bele a kerti munkákkal ebbe a néhány ideális hétbe, vagy éppen a tikkasztó nyárban bukkan fel egy halasztást nem tűrő kihívás.

Mi az igazság? Érdemes a kertben nyáron is nagy volumenű munkálatoknak nekikezdeni?

Kertépítés nyáron – A nyári kertépítés sikerének 3 titka

Tény, hogy tavasszal illetve ősszel van a kertépítés és mindenféle kreatív kertszépítés szezonja. Ennek oka az, hogy a fagymentes de még nem túl meleg idő, a tápláló záporok ideális körülményeket teremtenek mind a munkálatokat végzők, mind a frissen telepített növények számra. A kerti munkákhoz ekkor a legkedvezőbbek az időjárási körülmények. Nyáron a nagy hőségben a levegő és a talaj jobbára száraz, a nap sugarai perzselőek. Ez komoly veszélyt jelenthet a frissen telepített fű vagy növények számára, hiszen hősokkot kaphatnak, kiszáradhatnak. Igaz ugyan, hogy a nagy meleg a kertépítőt és az épülő kertet ugyan egyformán megviseli, de nem lehetetleníti el.

A kertépítést nem kell szüneteltetni nyáron, csak érdemes néhány szempontot szem előtt tartani! Ugyanez érvényes a téli kertépítés esetére is!

Egyrészt számos olyan munka van a kertben, amelynek szinte mindegy, hogy milyen az idő, bátran belevághatunk. Ilyen a térrendezés, az utak kialakítása-felszórása, térburkolás, gyepszőnyeg lefektetése, bizonyos fajta növények elültetése stb.. Másrészt, ha a legnagyobb hőséget elkerüljük, egy kis odafigyeléssel a kényesebb feladatokat is bátran elvégezhetjük. Így ideje leszámolni a tévhitekkel. A szép virágok, üde növények és a szemet gyönyörködtető gyep a kertben ma már nyáron is életre hívható! Igen, lehetséges a kertépítés nyáron is!

Az egyik legrettegettebb feladat a nyári időszakban a kikopott, hiányos fű pótlása, illetve az új gyep kialakítása volt. Egészen addig, amíg hazánkban is elérhetővé nem váltak a gyeptéglák és gyepszőnyegek. Ezek a csodálatos és könnyen kezelhető gyeptermékek 5 °C felett bármikor telepíthetőek és még a csapadékmennyiség sem számít, ha készek vagyunk rendszeresen öntözni vagy automata öntözőrendszerrel ellátni a frissen telepített területet.

Kertöntözés a nyári melegben

Ha már az öntözés került szóba, a másik mumus a nagy hőségben az öntözés. Annak, hogy ez ilyen problémásnak tűnik a hobbikertész számára, több, a köztudatban keringő tévhit is az oka. Az egyik, hogy a füvet nagy forróságban nem szabad öntözni, mert kiég. A másik, hogy a talaj egyenletes nedvességtartalmát, különösen nagy melegben képtelenség biztosítani. Automata öntözőrendszerek kialakításával számos, korábban valóban akadályt jelentő problémát hidalhatunk át. Biztosíthatjuk a rendszeres és a növények igényei szerinti locsolást, nagy pontossággal beállíthatjuk a kilocsolandó vízmennyiséget, biztosak lehetünk abba hogy mindenhova egyformán jut az életető nedvességből. Ilyen paraméterek mellett nem kell aggódnunk, hogy a frissen telepített gyepszőnyegünk kiszáradna, sőt bátran indíthatunk egy-egy frissítő locsolást a nagy hőségben a fűszálak felfrissítése céljából is.

Növényültetés – nyáron is lehetséges

Ha a nyári időszakban kétszikű növények (virágok, bokrok, cserjék, fák) telepítésével szeretnénk gazdagítani a kertünk flóráját, azt is bátran megtehetjük. Mindössze azt kell szem előtt tartani, hogy az ültetéshez kora reggeli vagy késő esti időpontot válasszunk és a kertészetekben a konténeres kiszerelések között találjuk meg a hazaszállítandó példányokat. A konténeres kiszerelésű növények óriási előnye, hogy a kifejlődési helyükről a végleges helyükre szállítás és átültetések során nem szakad meg a gyökérszálak és az őket körülvevő föld között a kontaktus, ami a hatékony vízfelvétel alapfeltétele. Így a növényt az átültetés során nem éri megrázkódtatás és jó eséllyel el fogja viselni az esetleges kisebb kiszáradás okozta kellemetlenségeket is. Ügyeljünk rá, hogy a beültetés során elég nagy területen fellazítsuk a földet a gyökerek fejlődéséhez és hogy a beültetés során beiszapoljuk az ültetőgödröt és a ráhordott rétegeket is.

A nyári kertépítés sikerének 3 titka

Ne féljünk a kertépítéstől a legforróbb évszakban sem! A szép kert kialakításához manapság már működő recept van nyárra is:

Automata öntözés a kertben
Konténeres növények ültetése
Fűmag helyett gyepszőnyeg

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu