Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog. Oszlassuk el a tévhiteket!

A laikusok számára egyértelmű, hogy a nyári időszak a kertépítés ideje. Aztán megpróbálkoznak vele és jönnek a kudarcok. A hozzáértők szerint a tavasz és az ősz a legalkalmasabb arra, hogy burjánzó zöld környezetet hozzunk létra magunk körül, és vakarják a fejüket, ha nem férnek bele a kerti munkákkal ebbe a néhány ideális hétbe, vagy éppen a tikkasztó nyárban bukkan fel egy halasztást nem tűrő kihívás.

Mi az igazság? Érdemes a kertben nyáron is nagy volumenű munkálatoknak nekikezdeni?

Kertépítés nyáron – A nyári kertépítés sikerének 3 titka

Tény, hogy tavasszal illetve ősszel van a kertépítés és mindenféle kreatív kertszépítés szezonja. Ennek oka az, hogy a fagymentes de még nem túl meleg idő, a tápláló záporok ideális körülményeket teremtenek mind a munkálatokat végzők, mind a frissen telepített növények számra. A kerti munkákhoz ekkor a legkedvezőbbek az időjárási körülmények. Nyáron a nagy hőségben a levegő és a talaj jobbára száraz, a nap sugarai perzselőek. Ez komoly veszélyt jelenthet a frissen telepített fű vagy növények számára, hiszen hősokkot kaphatnak, kiszáradhatnak. Igaz ugyan, hogy a nagy meleg a kertépítőt és az épülő kertet ugyan egyformán megviseli, de nem lehetetleníti el.

A kertépítést nem kell szüneteltetni nyáron, csak érdemes néhány szempontot szem előtt tartani! Ugyanez érvényes a téli kertépítés esetére is!

Egyrészt számos olyan munka van a kertben, amelynek szinte mindegy, hogy milyen az idő, bátran belevághatunk. Ilyen a térrendezés, az utak kialakítása-felszórása, térburkolás, gyepszőnyeg lefektetése, bizonyos fajta növények elültetése stb.. Másrészt, ha a legnagyobb hőséget elkerüljük, egy kis odafigyeléssel a kényesebb feladatokat is bátran elvégezhetjük. Így ideje leszámolni a tévhitekkel. A szép virágok, üde növények és a szemet gyönyörködtető gyep a kertben ma már nyáron is életre hívható! Igen, lehetséges a kertépítés nyáron is!

Az egyik legrettegettebb feladat a nyári időszakban a kikopott, hiányos fű pótlása, illetve az új gyep kialakítása volt. Egészen addig, amíg hazánkban is elérhetővé nem váltak a gyeptéglák és gyepszőnyegek. Ezek a csodálatos és könnyen kezelhető gyeptermékek 5 °C felett bármikor telepíthetőek és még a csapadékmennyiség sem számít, ha készek vagyunk rendszeresen öntözni vagy automata öntözőrendszerrel ellátni a frissen telepített területet.

Kertöntözés a nyári melegben

Ha már az öntözés került szóba, a másik mumus a nagy hőségben az öntözés. Annak, hogy ez ilyen problémásnak tűnik a hobbikertész számára, több, a köztudatban keringő tévhit is az oka. Az egyik, hogy a füvet nagy forróságban nem szabad öntözni, mert kiég. A másik, hogy a talaj egyenletes nedvességtartalmát, különösen nagy melegben képtelenség biztosítani. Automata öntözőrendszerek kialakításával számos, korábban valóban akadályt jelentő problémát hidalhatunk át. Biztosíthatjuk a rendszeres és a növények igényei szerinti locsolást, nagy pontossággal beállíthatjuk a kilocsolandó vízmennyiséget, biztosak lehetünk abba hogy mindenhova egyformán jut az életető nedvességből. Ilyen paraméterek mellett nem kell aggódnunk, hogy a frissen telepített gyepszőnyegünk kiszáradna, sőt bátran indíthatunk egy-egy frissítő locsolást a nagy hőségben a fűszálak felfrissítése céljából is.

Növényültetés – nyáron is lehetséges

Ha a nyári időszakban kétszikű növények (virágok, bokrok, cserjék, fák) telepítésével szeretnénk gazdagítani a kertünk flóráját, azt is bátran megtehetjük. Mindössze azt kell szem előtt tartani, hogy az ültetéshez kora reggeli vagy késő esti időpontot válasszunk és a kertészetekben a konténeres kiszerelések között találjuk meg a hazaszállítandó példányokat. A konténeres kiszerelésű növények óriási előnye, hogy a kifejlődési helyükről a végleges helyükre szállítás és átültetések során nem szakad meg a gyökérszálak és az őket körülvevő föld között a kontaktus, ami a hatékony vízfelvétel alapfeltétele. Így a növényt az átültetés során nem éri megrázkódtatás és jó eséllyel el fogja viselni az esetleges kisebb kiszáradás okozta kellemetlenségeket is. Ügyeljünk rá, hogy a beültetés során elég nagy területen fellazítsuk a földet a gyökerek fejlődéséhez és hogy a beültetés során beiszapoljuk az ültetőgödröt és a ráhordott rétegeket is.

A nyári kertépítés sikerének 3 titka

Ne féljünk a kertépítéstől a legforróbb évszakban sem! A szép kert kialakításához manapság már működő recept van nyárra is:

Automata öntözés a kertben
Konténeres növények ültetése
Fűmag helyett gyepszőnyeg

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Kertépítés nyáron?

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e a kertépítés nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a ...

Gyepápolás júniusban

Az évnek ebben az időszakában – egészséges pázsit esetén – a heti kétszeri fűnyírás már a gyepápolás részévé ...
Gyepszőnyeg ápolása áprilisban

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban

A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu