A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben

A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a gyepszőnyeget.

A hosszú, forró nyár után, amikor eljön a szeptember, természet kissé fellélegzik a szélsőséges időjárás szorításából. Bár hazánkban is egyre gyakoribb a hosszan elhúzódó, meleg indián nyár, a nappali felmelegedés csökken, ugyanakkor megérkeznek a várva várt őszi esők is. A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat, amelyeket a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően kell kialakítanunk.

Gyepápolási teendők ősszel

Az őszi hónapokban az egyik legfontosabb feladat a gyepszőnyeg szellőztetése. Sokan kérdezik, hogy ez miféle úri huncutság, ezért fontos, hogy ejtsünk pár szót arról, hogy mi ennek a fontos feladatnak a lényege. A nyári hónapok meleg időjárása következtében – annak ellenére, hogy kitartóan locsoltuk – és a növekedési folyamat természetes részeként, egyes növényi részek elhalnak a fűcsomókon. Ha a pázsit felett fák lombkoronája terül el, onnan is hullanak elhalt levelek és ágak a gyepszőnyegre. Idővel ezek összefonódva nemez szerű réteget alkotnak a fűszálak tövénél, amely megakadályozza a kilocsolt víz vagy a szétpermetezett trágya beszívódását a talajba, így azok nem vagy csak kevésbé tudnak hasznosulni a mélyebben elhelyezkedő gyökereknél. A gyepszellőztetés során eltávolítjuk ezt az elhalt és bomló réteget, felsegítjük az elhevert fűszálakat, így a gyepszőnyeg nem csak levegőhöz jut, de megszüntetjük a töveknél a bomlásnak teret adó párás, mikrobákban gazdag klímát és hozzájárulunk ahhoz, hogy a fontos tápanyagok eljussanak a gyökerekhez.

Ősszel a csökkenő hőmérséklet következtében lassul a fű növekedése, a megnövekedett csapadékmennyiség pedig még inkább megkívánja, hogy biztosítsuk a fűcsomók töveinek szellőztetését. Ezért a fűnyírás egyes alkalmait inkább váltsuk a gyepszellőztetés elvégzésére. Ha sort kerítünk fűnyírásra, érdemes a szálmagasságot hosszabbra beállítani, hiszen számunkra is az a kellemesebb a használat során és fűszálak is lassabban nőnek már.

Gyepszellőztetés vs. talajlazítás szeptemberben

A gyepszellőztetés és a fűnyírás mellett fontos feladat az alkalmanként elvégzett talajlazítás is. Bár a gyephasogató alkalmazása inkább tavaszi feladat, a talajlazítás ősszel sem maradhat el. Mivel az öntözés, esőzés és főleg a gyep felületén történő járkálás következtében a talaj felső rétege megkeményedik és kiszikkad. A héjszerű rétegen át nem talál utat a víz a gyökerekhez, ahogy az elhalt növényi részekből kialakulórétegen át sem. A fűnyíró gép talajlazító feje, a beállítástól függően hosszabb-rövidebb késeket tartalmaz, amelyek belevágnak a talajba. Így összetörik a kemény felső réteget, de belevágnak a gyep gyökérzetébe is. Ezzel serkentik a gyökerek oldalirányú növekedését is. Ügyeljünk rá, hogy ősszel csak könnyedebb formában végezzünk talajlazítást mint tavasszal! Hiszen a növekedési és gyökérképzési folyamatok ilyenkor már lassulnak és tönkre is tehetjük a gyepszőnyeget!

Szeptemberi műtrágyázás és vegyszeres kezelés

A fűnyírás, gyepszellőztetés és a talaj lazítása segít az egészséges gyökérzet kifejlődésében, és a vízfelszívódás hatékonyságát is növeli. Ugyanezzel a céllal folytathatjuk a gyep trágyázását is. Arra sem árt figyelmet fordítanunk, hogy nedvesebb időben a fűszálak tövénél optimális lakóhelyet találó férgeket távol tartsuk. Használjunk olyan savasító Compo gyepműtrágyát, aminek nitrogéntartalma alacsonyabb (hiszen a fűszálak növekedését már ilyenkor nem kell serkenteni), ellenben magasabb foszfor- és kálium-tartalommal rendelkezik – így a gyeptégla gyökérzete is egészséges lesz. A gyepszőnyeg betegségére utaló jelek esetén jó minőségű (pl.: Bumper 25 EC vagy Amistar) gombaölő vegyszerek megoldhatják a problémát. Ügyeljünk a gyártó utasítása szerinti pontos keverési arányokra!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Befejeztük gyepszőnyeg kitermelésünket a 2023-as évre

2023. november 30-tól – a hazai időjárási viszonyok miatt – leállítjuk a prémium gyepszőnyeg kitermelést Gyálon. Nyitás: 2024. ...

Itt a víztelenítés ideje – kerti öntözőrendszer téliesítés ősszel

Lassan vége az ősznek és jön a tél. Elérkezett az ideje a kerti öntözők víztelenítésének. Lássuk mit is ...

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben

A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu