Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben

A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a gyepszőnyeget.

A hosszú, forró nyár után, amikor eljön a szeptember, természet kissé fellélegzik a szélsőséges időjárás szorításából. Bár hazánkban is egyre gyakoribb a hosszan elhúzódó, meleg indián nyár, a nappali felmelegedés csökken, ugyanakkor megérkeznek a várva várt őszi esők is. A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat, amelyeket a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően kell kialakítanunk.

Gyepápolási teendők ősszel

Az őszi hónapokban az egyik legfontosabb feladat a gyepszőnyeg szellőztetése. Sokan kérdezik, hogy ez miféle úri huncutság, ezért fontos, hogy ejtsünk pár szót arról, hogy mi ennek a fontos feladatnak a lényege. A nyári hónapok meleg időjárása következtében – annak ellenére, hogy kitartóan locsoltuk – és a növekedési folyamat természetes részeként, egyes növényi részek elhalnak a fűcsomókon. Ha a pázsit felett fák lombkoronája terül el, onnan is hullanak elhalt levelek és ágak a gyepszőnyegre. Idővel ezek összefonódva nemez szerű réteget alkotnak a fűszálak tövénél, amely megakadályozza a kilocsolt víz vagy a szétpermetezett trágya beszívódását a talajba, így azok nem vagy csak kevésbé tudnak hasznosulni a mélyebben elhelyezkedő gyökereknél. A gyepszellőztetés során eltávolítjuk ezt az elhalt és bomló réteget, felsegítjük az elhevert fűszálakat, így a gyepszőnyeg nem csak levegőhöz jut, de megszüntetjük a töveknél a bomlásnak teret adó párás, mikrobákban gazdag klímát és hozzájárulunk ahhoz, hogy a fontos tápanyagok eljussanak a gyökerekhez.

Ősszel a csökkenő hőmérséklet következtében lassul a fű növekedése, a megnövekedett csapadékmennyiség pedig még inkább megkívánja, hogy biztosítsuk a fűcsomók töveinek szellőztetését. Ezért a fűnyírás egyes alkalmait inkább váltsuk a gyepszellőztetés elvégzésére. Ha sort kerítünk fűnyírásra, érdemes a szálmagasságot hosszabbra beállítani, hiszen számunkra is az a kellemesebb a használat során és fűszálak is lassabban nőnek már.

Gyepszellőztetés vs. talajlazítás szeptemberben

A gyepszellőztetés és a fűnyírás mellett fontos feladat az alkalmanként elvégzett talajlazítás is. Bár a gyephasogató alkalmazása inkább tavaszi feladat, a talajlazítás ősszel sem maradhat el. Mivel az öntözés, esőzés és főleg a gyep felületén történő járkálás következtében a talaj felső rétege megkeményedik és kiszikkad. A héjszerű rétegen át nem talál utat a víz a gyökerekhez, ahogy az elhalt növényi részekből kialakulórétegen át sem. A fűnyíró gép talajlazító feje, a beállítástól függően hosszabb-rövidebb késeket tartalmaz, amelyek belevágnak a talajba. Így összetörik a kemény felső réteget, de belevágnak a gyep gyökérzetébe is. Ezzel serkentik a gyökerek oldalirányú növekedését is. Ügyeljünk rá, hogy ősszel csak könnyedebb formában végezzünk talajlazítást mint tavasszal! Hiszen a növekedési és gyökérképzési folyamatok ilyenkor már lassulnak és tönkre is tehetjük a gyepszőnyeget!

Szeptemberi műtrágyázás és vegyszeres kezelés

A fűnyírás, gyepszellőztetés és a talaj lazítása segít az egészséges gyökérzet kifejlődésében, és a vízfelszívódás hatékonyságát is növeli. Ugyanezzel a céllal folytathatjuk a gyep trágyázását is. Arra sem árt figyelmet fordítanunk, hogy nedvesebb időben a fűszálak tövénél optimális lakóhelyet találó férgeket távol tartsuk. Használjunk olyan savasító Compo gyepműtrágyát, aminek nitrogéntartalma alacsonyabb (hiszen a fűszálak növekedését már ilyenkor nem kell serkenteni), ellenben magasabb foszfor- és kálium-tartalommal rendelkezik – így a gyeptégla gyökérzete is egészséges lesz. A gyepszőnyeg betegségére utaló jelek esetén jó minőségű (pl.: Bumper 25 EC vagy Amistar) gombaölő vegyszerek megoldhatják a problémát. Ügyeljünk a gyártó utasítása szerinti pontos keverési arányokra!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Befejeztük gyepszőnyeg kitermelésünket az idei évre
2019. november 09-től – a hazai időjárási viszonyok miatt – leállítottuk a prémium gyepszőnyeg kitermelést Gyálon. Nyitás: 2020. ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu