Hívását hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Gyeptégla - Kertlexikon

Mi a gyeptégla?

A gyeptégla a fűiskolákban kb. 14-16 hónapon át nevelt készgyep, – sűrű, tömött pázsit.

Gyeptégla vagy gyepszőnyeg?

Ma már általában a gyeptégla alatt is a gyepszőnyeget értjük. Régebben csak 40×40 vagy 50×50 cm kiterjedésű gyeptéglákat lehetett vásárolni. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy mára a gyeptéglánál nagyobb darabokban tudják az élő pázsitot a 2 cm-es talajmélységgel együtt felszedni, így a mai gyepszőnyegek általános mérete 40×250 cm. A nagyobb egységek könnyebben, és biztonságosabban telepíthetőek. A gyeptégla hatalmas hátránya a gyepszőnyeggel szemben, hogy több az illesztés és ezen illesztések között felütheti a fejét a gyom. A gyeptégla csak kisebb 10-30 m2-es kiskert házi füvesítésére ajánlott. A gyeptégla előnye, hogy kisebb mérete miatt könnyebben mozgatható, mint a 20-25 kg-os tekercsek.

Gyeptégla telepítése

A gyeptégla telepítése kisebb, nem egyenes szegélyű felületek füvesítésére javallott. e korántsem tartozik a megszokott kerti munkák közé, hisz egy 1m2-es gyeptégla súlya elérheti a 20 kg-ot is. A gyeptégla telepítése a terület megtisztításával kezdődik, amikor is teljes gyomirtást kell elvégezni a füvesítendő területen.
A terület megtisztításán kívül jó, ha a talajt 15-20 cm mélyen fellazítjuk, hogy a gyeptégla gyökerei minél könnyebben tudjanak csatlakozni a talajhoz.
A gyeptégla telepítés előtt, az elgereblyézett területet foszfor tartalmú gyeptrágyával szórjuk fel, hogy ezzel is segítsük a gyeptégla legyökeresedését. Célszerű, ha a telepítendő területre vakondhálót is fektetünk, ezzel a későbbiekben sok kellemetlenségtől megóvhatjuk gyepünket.
Egy gyeptégla átlagos súlya 5 kg körüli, így aránylag könnyen kezelhető, szabható, illeszthető – ez a gyeptéglázás legnagyobb előnye. A gyeptégla hátránya is éppen a kisebb darabos kiszereléséből ered: a nen elég szorosillesztéseknél könnyen felüthetk a fejüket mindenféle gyomnövények.


Továbbiak gyeptégla témában

 

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?