Gyeptégla

Mi a gyeptégla?

A gyeptégla a fűiskolákban kb. 14-16 hónapon át nevelt készgyep, – sűrű, tömött pázsit.

Gyeptégla vagy gyepszőnyeg?

Ma már általában a gyeptégla alatt is a gyepszőnyeget értjük. Régebben csak 40×40 vagy 50×50 cm kiterjedésű gyeptéglákat lehetett vásárolni. A technika fejlődése lehetővé tette, hogy mára a gyeptéglánál nagyobb darabokban tudják az élő pázsitot a 2 cm-es talajmélységgel együtt felszedni, így a mai gyepszőnyegek általános mérete 40×250 cm. A nagyobb egységek könnyebben, és biztonságosabban telepíthetőek. A gyeptégla hatalmas hátránya a gyepszőnyeggel szemben, hogy több az illesztés és ezen illesztések között felütheti a fejét a gyom. A gyeptégla csak kisebb 10-30 m2-es kiskert házi füvesítésére ajánlott. A gyeptégla előnye, hogy kisebb mérete miatt könnyebben mozgatható, mint a 20-25 kg-os tekercsek.

Gyeptégla telepítése

A gyeptégla telepítése kisebb, nem egyenes szegélyű felületek füvesítésére javallott. e korántsem tartozik a megszokott kerti munkák közé, hisz egy 1m2-es gyeptégla súlya elérheti a 20 kg-ot is. A gyeptégla telepítése a terület megtisztításával kezdődik, amikor is teljes gyomirtást kell elvégezni a füvesítendő területen.
A terület megtisztításán kívül jó, ha a talajt 15-20 cm mélyen fellazítjuk, hogy a gyeptégla gyökerei minél könnyebben tudjanak csatlakozni a talajhoz.
A gyeptégla telepítés előtt, az elgereblyézett területet foszfor tartalmú gyeptrágyával szórjuk fel, hogy ezzel is segítsük a gyeptégla legyökeresedését. Célszerű, ha a telepítendő területre vakondhálót is fektetünk, ezzel a későbbiekben sok kellemetlenségtől megóvhatjuk gyepünket.
Egy gyeptégla átlagos súlya 5 kg körüli, így aránylag könnyen kezelhető, szabható, illeszthető – ez a gyeptéglázás legnagyobb előnye. A gyeptégla hátránya is éppen a kisebb darabos kiszereléséből ered: a nen elég szoros illesztéseknél könnyen felüthetik a fejüket mindenféle gyomnövények.


Továbbiak gyeptégla témában

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu