Milyen hatással van a macska a gyepszőnyegemre?

Hibás, foltos a gyepszőnyeg? Önnek esetleg kutyája van? Ne csak házi kedvencét okolja a károkért! Lehetséges, hogy az igazi bűnös a szomszéd macskája…

Ami a gyepszőnyeg egészségét illeti, a kutyák általában nagyobb gazfickók, mint a macskák. Azonban jó, ha tudja: a cirmosok előszeretettel használják a szomszéd kerteket WC-ként, mintsem hogy a „saját küszöbüket koszolják be”. Ez komoly bosszúságot okozhat az adott kert tulajdonosának.

A macska az ürülékét lyukakba rejtik el. Ezt is főleg a pázsit szélén teszik, így legalább a gyeptéglát békén hagyják.

Milyen problémákat okozhatnak a macskák a gyepszőnyegen?

A macskaürülék nagy gondot jelenthet, hiszen potenciálisan káros az emberre. A székletük különböző, emberre is ártalmas parazitákat hordozhat. Ezért azt tanácsolom, hogy ha a székletet fel akarja szedni és megsemmisíteni, kesztyűben és/vagy más védőfelszerelésben tegye meg, így kerülve el az ártalmakat.

A doromboló négylábúak vizelete hígabb, mint a kutyáké, így az kevésbé jelent problémát a gyepen. De ha nem ellenőrzi a pázsitot rendszeresen, emiatt is találhat elhalt területeket.

Hogyan állítsa helyre a kipusztult gyepszőnyeget?

Foltos gyepHa sárgás-barna foltokkal találkozik, az alábbi 5 lépést kell megtennie:

 1. Gereblyével távolítsa el az elhalt területet, lehetőleg nagyobb erővel és mélyebben, mint normál gereblyézéskor.
 2. Az üres területet ássa fel és szélesítse meg. Esetleg új termőföldet is szórhat rá.
 3. Szórja be a területet fűmaggal, vagy pótolja a hiányzó részeket gyepszőnyeggel.
 4. Öntözze naponta többször a területet.
 5. A talaj legyen mindig nedves a csírázás beindulásáig.

A vizelet hígítása, locsolása is megoldás lehet. Viszont minden igyekezet ellenére így is előfordulhat, hogy kifoltosodik a pázsit.

Milyen megelőző intézkedéseket tehet?

 1. Távolítsa el a macska székletét, és ha lehet, mossa le a vizeletet. A macska megjelöli területét, ezért ez segíthet eltüntetni a szagokat.
 2. Tapasztalatok szerint a bor illatára hasonlító kerti ruta (Ruta graveolens), az örökzöld félcserje levendula (Lavandula), a csombormenta (Mentha pulegium), a macskajaj (Coleus canina) és a citromillatú kakukkfű (Thymus citriodus) illata távol tartja a macskát, ezért ültessen ebből néhányat a kertbe, vagy ha macskája van, használja őket olyan területek megvédésére, mint pl. a veteményes. Bónusz: Ezen növények telepítése vonzza a beporzókat, ami segíthet elkerülni a kártevőket is.
 3. Van még néhány illat, melyet a macska kellemetlennek tart. Ilyenek pl. a citrusfélék és a kávé. Ezért a citrushéjak vagy a kávézacc ágyásra vagy gyepre szórása szintén távol tarthatja a macskát az adott területtől, ráadásul ezek le is bomlanak és nem okoznak kárt a kertben.

Ezeket a növényeket mindenképp kerülje, ha macskája van!

Cica virágot kóstolBizonyos növényfajok károsak lehetnek a macskákra. Noha elméletben a macskák ösztönösen tudják, hogy mi mérgező számukra, és felnőttként általában elkerülik azt, azonban a kíváncsi kiscicák nagyobb valószínűséggel fogyasztanak új és ismeretlen, akár mérgező növényeket.
A növények közül soknak kellemetlen íze van, ami általában elegendő ahhoz, hogy visszatartsa őket a káros mennyiségű fogyasztástól, de inkább legyenek biztonságban a szeretett kisállatok, mint később sajnálkozzon.

Melyek ezek a kerti növények?

(Figyelem, a lista nem teljes!)

 • ciklámen
 • mikulásvirág
 • rododendronok
 • papagájvirág
 • iszalag
 • gyűszűvirág
 • pipacs
 • pünkösdi rózsa
 • krizantém
 • bizonyos virágok gumói, mint. pl. krókuszok, nárciszok, jácintok és tulipánok
 • liliom: mérgező és potenciálisan halálos lehet a macska számára, ezért teljesen kerülni kell!

Milyen jelekre kell figyelni mérgezés gyanúja esetén?

A fentiekben sorolt növények fogyasztása emésztőrendszeri problémákat, például ismételt hányást és hasmenést okozhat. Emellett irritáció jelei láthatóak a száj és a torok körül. A macska esetleg nem eszik, vagy lehangolt.

Ha kedvence ezeket a tüneteket produkálja és felmerült Önben a mérgezés gyanúja, esetleg tudja, hogy van a közelben a macskája számára mérgező növény, azonnal vigye állatorvoshoz!

Gyepkezelés és a háziállatok biztonsága

Ha úgy dönt, hogy más anyaggal is kezeli a gyepet, feltétlenül olvassa el a termékeken lévő kezelési útmutatásokat. Csak így kerülheti el, hogy kárt okozzon házi kedvencének.

Gyeptrágya – szerves vagy szervetlen:

A gyeptéglán alkalmazott trágyák bizonyos fajtája szerves, amelyet akár szemcsés formában is megtalál a boltok polcain. Normál esetben egy ilyen termék nem jelent kockázatot a házi- vagy a vadon élő állatokra, de javaslom, hogy feltétlenül győződjön meg erről vásárlás előtt!

Moha elleni vasgálic vagy vastápsó:

Ez a termék vasalapú és folyékony formában alkalmazzák. Vashiányos talaj esetében 1-2%-os, mohák ellene 5-10%-os oldat formájában alkalmazza a gyepszőnyegen.

A vasgálic nem jelent kockázatot a macskákra, de azt tanácsolom, hogy legalább egy napig tartsa őket távol a kezelt gyeptől. Így a terméknek lesz ideje megszáradni, és elkerülhető a nedves mancslenyomatok utáni takarítás.

A vastápsó alapvetően ugyanarra jó, mint a vasgálic, de kiszerelését tekintve granulátum formában kapható. Egyszerűen csak szórja ki, mint a gyeptrágyát, majd alaposan öntözze be!

Gyomirtók és egyéb vegyszerek:

A macskákat – a moha kezeléshez hasonlóan – gyomirtóval végzett kezelés után is legalább a nap hátralévő részében a fűtől távol kell tartani, hogy a gyepszőnyeg megszáradhasson.

Az egyéb vegyszeres beavatkozások (pl. gombásodást megelőző kezelések) után is ugyanígy járjon el!

 

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu