A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben

A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk fel a télre!

A pázsit öntözése ősszel

A nyári időszak klímája nagyon igénybe veheti a gyepszőnyegünket, ezért az gondos és rendszeres ápolást igényel. Ahogy szeptember táján enyhül a hőség, a gyepápolási feladataink száma és mennyisége is korlátozódik. Ahogy csökken a nappali felmelegedés, elégséges lesz a ritkábban elvégzett locsolás. Különös tekintettel arra, hogy hazánk időjárására az átmeneti évszakokban megjelenő bőséges csapadék jellemző.

Gyepszőnyeg ápolása októberben – a gyepszellőztetés

A hideg beállta előtt azonban még van néhány olyan tennivaló. A cél, hogy a fű jó minőségben vészelhesse át a tél megpróbáltatásait is. Ha eddig nem tettük, még a hónap elején sort keríthetünk egy könnyebb „kézi – erős” gyepszellőztetésre ebben a hónapban is. Ennek a műveletnek az a célja, hogy eltávolítsuk a növény tövétől az elhalt részeket. Ezek az elhalt részek filcszerű szőnyeggé összetapadva megakadályozzák a nedvesség és a tápanyagok (trágya) beszívódását a talajba, így ezek hasznosulását is lehetetlenné teszi a gyökereknél. Gyepszellőztetésre az őszi hónapokban mindenképpen kerítsünk sort! Csak így előzhetjük meg, hogy az említett növényi részek a téli időszakban elbomolva táptalajt jelentsenek gombáknak, penésznek, kártevőknek, amelyek károsíthatják a fű töveket. Októberben azonban erre műveletre már csak akkor lehet szükség, ha ezeken a késő őszi napokon még mindig növekedés jelei fedezhetőek fel a pázsiton.

Fűnyírás októberben

Az ősz második hónapjában már ritkábban kell a füvet nyírni. A korábbi heti kettő helyett már elég alkalmanként elvégezni ezt a feladatot. Érdemes a fűszálakat eleve hosszabbra hagyni, mint a nyári időszakban. A fűnyíró kíméletes használata érdekében ügyeljünk rá, hogy nyíráskor a gyep is és a talaj is száraz legyen. A nedves fű feltapad a gép késére és a ház belső felületére, eltömíti a kivetőnyílást, illetve rozsdásodást okozhat. Ha a föld nedves, a nyírás során sajnos számítanunk kell arra, hogy kitépjük, illetve kijárjuk a gyepszőnyeget. A kikopást pedig később pótolni kell majd.

Az őszi műtrágyázás

Ha úgy véljük, hogy szükség van rá, folytathatjuk a gyep trágyázását, de ne alkalmazzunk már nitrogén-tartalmú műtrágyát, hiszen annak a feladata a növekedés elősegítése, a gyepünk pedig már a téli pihenésre készül. Válasszunk inkább magas káliumtartalmú tápoldatot, amely erősíti a növény ellenálló-képességét, szilárdítja rostszerkezetét és hozzájárul ahhoz a folyamathoz, amelynek során a gyep tartalékokat képez a téli, tápanyagszegény időszak áthidalására. Ha a gyep nem elég zöld, akkor magas vastartalmú Compo gyeptrágyát vagy kipermetezhető lombtápot alkalmazzunk!

A gyephibák javítása októberben

Az októberi meleg napok kiváló alkalmat adnak arra, hogy ha valahol gyephibák vagy károsodások alakultak ki, akkor elvégezzük a javítás munkálatait. Ebben az időszakban még számíthatunk rá, hogy a fűiskolákban kapunk is gyeptéglát vagy gyepszőnyeget, és a nem túl hideg, de már nem is túl meleg időjárás alkalmas lesz arra, hogy az új jövevények szépen meg is eredjenek a kertünkben.

A pázsit avartalanítása ősszel

A késő őszi időszakban szükséges, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében is, hogy felkészítsük pázsitunkat a télre. Fontos, hogy a gyepre hulló avart rendszeresen távolítsuk el, gyengéd gereblyézéssel vagy lombseprűvel. Ennek a feladatnak az elvégzése közben is a nedves földből könnyebben kitépődnek a fűcsomók, így az erőteljes igénybevétel során károsodhat a gyepszőnyeg. A füvön hagyott avar-takaró menedéket nyújt számos kártevőnek, a bomlása során pedig a fűre káros anyagok keletkezhetnek. Abban az esetben, ha az eltávolított avar alatt halványnak, satnyának vagy haldoklónak találjuk a fűszálakat, alkalmazzunk gombaölő szereket. mert feltehetően fertőzés ütötte fel a fejét.

Az október hónap levezetésnek számít a nyáron jellemző aktív gyepápolás után. Sok múlik azonban ezen az időszakon, ha a következő tavaszra is buján és egyenletesen zöldellő fűtakarót szeretnénk látni a kertünkben!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Legfrissebb híreink

Befejeztük gyepszőnyeg kitermelésünket a 2023-as évre

2023. november 30-tól – a hazai időjárási viszonyok miatt – leállítjuk a prémium gyepszőnyeg kitermelést Gyálon. Nyitás: 2024. ...

Itt a víztelenítés ideje – kerti öntözőrendszer téliesítés ősszel

Lassan vége az ősznek és jön a tél. Elérkezett az ideje a kerti öntözők víztelenítésének. Lássuk mit is ...

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása októberben

A gyepszőnyeg ápolása októberben sem ér véget. A gyephibák, károk javítását legkésőbb most célszerű elvégezni. Lássuk hogyan készüljünk ...
Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu