Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Kerti tavak tervezése házilag

Egy kert mindig érdekesebb egy kisebb tó, csobogó, szökőkút vagy valamely más vízi látványossággal. A kerti tavak tervezése azonban komoly feladat.
A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek. A kerti tavak kialakítása ugyan nem olcsó dolog, de viszonylag könnyen és gyorsan megvalósíthatóak, és minden kert stílusba beilleszthetőek.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mit várunk leendő tavunktól: Ha megelégszünk egy kisebb, díszhalas tóval, viszonylag kevés terület is elegendő a tó kialakítása számára. Ellenben, hogyha mondjuk egy kisebb nádassal is rendelkező, békák lakta tavat szeretnénk, jóval nagyobb területre lesz szükségünk. Az alábbiakban azok a szempontok olvashatóak, amelyeket mindenképp érdemes tekintetbe vennünk még a tervezési fázisában.

A kerti tó tervezésének legfontosabb tényezői

Méret – Mekkora legyen a kerti tó?

Minél nagyobb egy kerti tó, annál fenségesebb érzést kelt az emberben. Ámde jó ha tudjuk, annál több lesz a karbantartási tennivaló is vele. Továbbá nagyobb méretű tóhoz nagyobb méretű tófólia és geotextília, valamint nagyobb vízforgató szűrőrendszer is szükséges. Mindezek pedig nagymértékben emelik a projekt megvalósításának összköltségét. Bár sokan azt gondolják, a kerti tó kialakítására fordított pénz oroszlánrésze a földmunka elvégzésére megy el, ez utóbbi valójában csak töredékét alkotja a költségeknek – ellentétben a kivitelezés anyagdíjával.

Űrtartalom – Tavacska vagy “saját Balaton”?

Nagymértékben összefügg az előző ponttal: Minél nagyobb területű, illetve minél mélyebb kerti tóról van szó, annál több víz is van benne. Ez pedig megfelelő erősségű szivattyú, illetve szűrőberendezés használatát teszi szükségessé – ezek lényegesen drágábbak lehetnek kisebb teljesítményű társaiknál. Ne feledkezzünk meg magáról a víz költségvonzatairól sem!

Mélység – Halak is lesznek a kerti tóban?

Szeretnénk halakkal is benépesíteni leendő tavunkat? Akkor vegyük tekintetbe már a tervezési fázisában, hogy annak legmélyebb pontjának legalább 1,2-1,5 méter mélynek kell lennie. Ez azért fontos, mert a halak csak a megfelelő – fagypont alatti – talajmélységben lesznek képesek áttelelni a hideg évszakot. Hogy mit takar pontosan „a kerti tó legmélyebb pontja” kifejezés? Ez a kerti tó házilagos építését taglaló cikkben kerül bővebb tárgyalásra.

Forma – Szabályos vagy absztrakt?

Nem muszáj, hogy a tónak klasszikus formája legyen. Lehet akár egészen absztrakt is, olyan, mint például a természetes módon kialakult tavak.

Halfajták – Fontos a halak száma és mérete!

Kerti tó tervezésekor azt is vegyük figyelembe, milyen fajtájú halakat kívánunk majd betelepíteni a tóba. Minél nagyobb testű halakat szeretnénk, annál mélyebbre szükséges terveznünk kerti tavunkat. Vegyük számításba azt is, hogy a nagyobb halak, a vizet is jobban „koszolják”. Tehát a tó vizének tisztántartásához szükséges szűrőberendezés is drágább lesz, mintha kisebb halak mellett döntünk.

Jogi előírások – Legyen tisztában a jogi szabályozásokkal is!

A településenként változó HÉSZ, azaz a Helyi Építési Szabályzat rendszerint kitér a telken található vízfelületekre, medencékre vonatkozó előírásokra is. Általában köbméter alapján határozzák meg, milyen mértékig lehet engedély nélkül építkezni. Az adott köbméternyi vízmennyiséget meghaladó kerti tó, vagy medence engedélyköteles: Az engedélyezés feltételei, illetve az engedélyezi eljárás részletei is megtalálhatóak a HÉSZ-ben. Mindazonáltal, hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egy esetleges büntetést elkerülendő érdemes ez ügyben telefonon, vagy személyesen is érdeklődnünk a helyi önkormányzat munkatársainál.

Kérje ki mások véleményét is kerttervével kapcsolatban!

Elakadt a tervezésben, netán kifogyott az ötletekből? Vagy épp ellenkezőleg, rendkívül határozott elképzelése van a megépítésre kerülő tóra vonatkozólag? Akárhogy is, csak nyerhet vele, hogyha kikéri más tulajdonosok – szomszédjai, rokonai, ismerősei – véleményét is!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása májusban
A május alkalmas a szelektív gyomirtó szerek használatára. Ilyenkor már gyakrabban kell nyírnunk a füvet és a pengét ...
A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása áprilisban
Április hónapban elvégezhetjük azokat a gyepszőnyeg felújító munkálatokat, melyek eredménye egész évben látható lesz majd. Egészséges, dús és ...
Elindult a 2019 évi gyepszőnyeg kitermelés Gyálon
2019. április 01.-én – egyelőre csak korlátozott keretek között, de – újra megkezdődik a prémium gyepszőnyeg kitermelés Gyálon. ...

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu

Kedves Látogató,

 

május 31.-ig szabadságon vagyok. Telefonos elérhetőségem korlátozott.
Kérem, emailben keressenek!
Minden levélre válaszolni fogok, legkésőbb június első napjaiban.

Az online gyepszőnyeg rendelés felvétele természetesen ez idő alatt is zavartalanul üzemel.

Megértését köszönöm!

 

Üdvözlettel,

Palkovits Márk