Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Térkövezés ötletek – Térburkolat minták

Vessen egy pillantást azokra a térkövezési, térburkolási megoldásokra, amelyekkel még szebbé varázsolhatja kertjét!

Térkövezési ötletek – térburkolat minták

A térkövezés egy viszonylag könnyen elvégezhető és rendkívül sokoldalú kertépítési alternatíva: Nem csoda, hogy egyre népszerűbb, és egyre több térburkolási ötlettel találkozhatunk a szakirodalomban.

A térkőburkolat előnyei:

–    színtartó, nem fakul ki
–    könnyű javítani
–    autentikus, minőségi megjelenés
–    tartós, hosszú éveken át
–    testre szabható – temérdek mintalehetőség közül válogathatunk, vagy akár csinálhatunk valami teljesen újat is

Az alábbiakban néhány bevett térkövezési mintát ismertetünk. Vannak egyszerűbbek, bonyolultabbak, de csinálhatunk teljesen egyedit is: Minél összetettebb, annál szebb lesz, ámde annál nehezebb és időigényesebb kivitelezni, és annál több pénzbe is kerül.

Egyszerű, de nagyszerű térkövezési minták

Bár csinálhatunk térburkolatot úgy is, hogy szépen sorba rendezve rakjuk le a térköveket, rengeteg ennél érdekesebb megoldást is alkalmazhatunk.
 • pepita avagy sakktábla minta
  Hozzunk létre sakktábla-szerű pepita mintát két különböző színű térkő alkalmazásával. Megbolondíthatjuk a dolgot úgy is, hogy nem egyesével változtatjuk a színeket, hanem két vagy három azonos színű térkövet helyezünk el összességében egy négyzetet alkotva, a mellette lévő négyzetbe pedig a másik színű térkövek kerülnek, ezeket viszont az előzőekhez képest merőlegesen fektetjük le. Ezt hívják még kosárszövés mintának is – sokkal könnyebb megcsinálni, mint amilyennek első ránézésre tűnik.
 • futósoros kötés (vagy futósoros minta)
  A futósoros mintájú térkövezés hihetetlenül egyszerűen kivitelezhető. Fektessük le az első sor térkövet, majd a következő sort indítsuk az első sor első téglájának felezőpontjánál, így az egész második sort picivel eltoljuk az előzőhöz képest. A harmadik sort ugyanúgy fektessük le, mint az elsőt, a negyediket úgy, mint a második, és így tovább. Hogy a térburkolat összességében tökéletes négyzet alakú legyen, minden második sorhoz egy gyárilag félbevágott térkő-elem un. “félkő” alkalmazása is szükséges.
 • halszálka kötés (vagy halszálka minta)
  Mint a kosárszövés minta esetében, a halszálka mintás térburkolat létrehozásához is az szükséges, hogy a térkövek egy részét a többihez képest merőlegesen fektessük le. Az ilyen térburkolat minták létrehozása némileg bonyolultabb, ezért aki most fog életében térkövezni, azt ajánljuk, hogy valamelyik egyszerűbb lehetőséggel kezdje.
 • haladó térkövezési minták
  Szinte mindig van hova fokozni a térburkolat mintájának szépségét, összetettségét: Egyik ilyen népszerű, – kizárólag csak haladónak ajánlott – a “csillagrobbanás minta”, amelynek lényege, hogy a térburkolat centrumában egy csillagrobbanás szerű mintázatot hozunk létre. Bár ez a fajta térburkolat kialakítás a bonyolultabb tervezés és kialakítás mellett meglehetősen idő és anyagigényes is szokott lenni (sok térkövet kell méretre vágni, mielőtt a megfelelő helyre illesztjük), kétségkívül igazán esztétikus hatása van, nemcsak a térburkolat, hanem az egész kert centrumát, fókuszpontját is képezheti. Ezt a burkolatminta inkább nagyobb felületekre ajánlott, mint kisebb kertekben.
Kialakíthatunk a térburkolat közepére egy kisebb virágágyást, vagy egy kis szökőkutat is – ha ilyen terveink vannak, ügyeljünk rá, hogy a térburkolat közepén megfelelő méretű területet üresen hagyjunk! De a térkövek talajszintre merőleges, körben való lerakásával létrehozhatunk akár egy kisebb emelvényt is, aminek a belsejét feltölthetjük földdel, és ide is kerülhet a kis virágágyás – ez talán még elegánsabb megoldás…

Végezetül még egy jó tanács: Ne lepődjünk meg azon, hogyha a szép térburkolat kialakítása után a vendégeink kevésbé akarják majd idejüket nálunk a ház belsejében tölteni, mint a kertben.

De mielőtt még belevágna a házilagos kivitelezésbe, olvasson a térkövezés és térburkolás menetéről!

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?

Szavazzon Ön is!
 • Hunter34%
 • Nincsen öntözőm34%
 • Toro22%
 • Rain Bird6%
 • Más márkájú3%

Loading ... Loading ...