Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Kerttervezés jótanácsok – 2. rész

Hirtelen felindulásból növényeket vásárolni nem a legokosabb. Némi tájékozódás és előkészület után sokkal többet is kaphatunk a pénzünkért. Segíthetünk!

Kerttervezés jótanácsok: növényválasztás

Szóval érdemes nem kapkodni és jól körbenézni mielőtt elkezdenénk vásárolgatni! A legtöbb kertészetben találhatunk olyan növényeket, fákat, amitől a lélegzetünk is elakad. Azonban, ha nem vagyunk tisztában saját kertünk technikai viszonyaival, bizony könnyen válhat “ablakon kidobott pénzzé” a növényekre költött korábbi befektetésünk.

A kert stílusa, jellege

A legmeghatározóbb tényező a személyes ízlésünk legyen. Kedveljük a rendezett, szabályos dolgokat? Vagy inkább a szabálytalan, lázadó stílust valljuk magunkénak?
Meg kell állapodni valamiben, ami visszatükrözi személyiségünket, hogy saját kertünkben jól érezzük magunkat, és hosszútávon is örömünket leljük benne.
Nézzünk körül a környéken! Látogassunk meg kerteket! Nézzük át a kertészkönyveket és magazinokat! Ezek együttesen befolyásolják majd választásunkat.

Életmód – Mennyi időm van a kertre?

Kerttervezés - Növények és tereptárgyak helyének megtervezéseNéha az általunk leginkább kedvelt kertstílus, egyszerűen nem fenntartható az életmódunk miatt. Lehet, hogy nincs elég pénz – vagy ami a gyakoribb: idő arra, hogy olyan kertünk legyen, amilyet szeretnénk.
Ha túl sűrű napirendben élünk, a kerti munka számunkra csak egy újabb teher. Őszintén be kell ismernünk, hogy könnyen fenntartható kertre van szükségünk. Olyan kerti bokrokra és fákra, amik kevés metszést igényelnek; gyepre és néhány dekoratív növényszigetre – természetesen fakéreggel vastagon takarva – esetleg egy kisebb sziklakertre).
Ha sok időnk van, és élvezzük a kertésznaptár adta feladatokat, sűrűn böngésszük a szaklapokat, akkor kerülhetnek egynyáriak, évelők, vagy akár zöldségek is a kertbe.
A legjobb munkamegtakarító “trükk” a kert növényágyainak vastag mulcsozása. A gyomlálás a legrosszabb, és legfárasztóbb munkák egyike. A vastag fenyőkéreg visszaszorítja a gyomokat (elzárja a fényt!), tartja a nedvességet.

Éghajlat

A kertészkedés első szabálya: válasszunk olyan növényeket, melyek erélyes, és élénk növekedése biztosított a saját kertünkben is! Egy olyan általános kertészkönyv, ami felsorolja a növények legfontosabb igényeit (talaj, éghajlat, vízigény stb.), jó befektetés. Jó választás lehet egy környékbeli kertben megcsodált szép, egészséges, virágzó növény is.

Nap/árnyék

Mielőtt nagyobb összeget ruháznánk be növényekbe, vegyük a fáradságot, és figyeljük meg kertünk fényviszonyait. Melyek a napos, árnyékos, vagy félárnyékos helyek. A napot kedvelő növények árnyékban nem fejlődnek kielégítően, satnyák maradnak, míg az árnyékkedvelők megégnek a napon. A helyi adottságoknak megfelelő növényzet kiválasztása létfontosságú!

Talajtípus

Fontos, hogy pontos ismeretünk legyen kertünk talajáról. A túl homokos, vagy túl agyagos talajban csak bizonyos növények gyarapodása várható. Minden talajtípust javíthatunk szerves tápanyag hozzáadásával. A legjobb forrás a saját komposzt, ami sokféle anyagból, mint például levelekből, pázsitnyesedékből, táplálékdarabkákból, és apró fazúzalékból készül.
Ismernünk kell a talaj pH értékét is. Ez fontos, mert ha a talaj túl savanyú vagy túl meszes, az befolyásolja a növények megfelelő tápanyagfelvételét. Mindig a talajnak megfelelő növényeket kell választani!

Vízigény – Mennyit kell öntöznöm?

A növények kiválasztásánál fontos tényező az egyes növények vízigénye. Néhány növény kifejezetten vízigényes, míg mások a túlöntözés hatására akár el is halhatnak. Ha tisztában vagyunk növényeink konkrét igényeivel – és van időnk az öntözésre -, nem lesz baj. Ez a gond legegyszerűbben egy automata öntözőrendszer (Toro, Rain Bird, Hunter) telepítésével oldható meg. Az öntözés, és az automata öntözőrendszerekkel kapcsolatosan felmerülő gyakori kérdések megválaszolása fölött szintén nem szabad átsiklanunk.

Kerttervezés jótanácsok: növények helye a kertben

Elhelyezés

Mielőtt nekilátnánk az ültetésnek, célszerű a növényeket saját edényeikben kirakni leendő helyükre. Így képet kaphatunk arról, hogy is fognak kinézni a kertben. Hacsak nem valami egyszerű, formális tervet választunk, kerüljük a növények “egyenes vonalban való ültetését”. Általában három,- vagy öt növényből álló csoportokat ültessünk. Ezzel biztosítjuk a nekünk tetsző szín, magasság, levéltípus stb. “kompozíció” létrehozásának lehetőségét.

Szín

A jól megválasztott színösszeállítás a másik mód, hogy harmóniába hozzuk kertünket.
Vannak virágok, melyek színvilága egymás mellett nem mutat jól, mégis ha az egyik tavasszal, a másik nyáron virágzik, máris összhangba kerülhetnek.

Fény és árnyék

A növények kiválasztása, illetve a rájuk vonatkozó helyválasztás során vegyük figyelembe kertünk fényviszonyait! Sajnos a gyári címkék gyakran adnak hiányos, vagy téves információkat. Ezért hasznos növényeink “életrajzának” ismerete. Számos jó és átfogó jellegű kertészkönyv szerezhető be. Fontos az is, hogy csak olyan kertészeti árudában vásároljunk, ahol a személyzet tapasztalt, segítőkész!

Lássuk a kisebb teret érezhetően nagyobbnak

(Kerttervezési jótanácsok a nagyobb térérzet érdekében.)

Takarjuk el a határokat

Az első trükk: be kell fedni a kert határait lombozattal. Ültessünk kisebb fákat, vagy bokrokat a kerítések mellé, vagy használjunk kúszó növényeket a takarásra. Így optikailag növelhetjük a rendelkezésre álló teret.

Osszuk meg a teret

A tér/terület megosztása a másik út, hogy a kicsi terület nagyobbnak tűnjön. Az egy sorba ültetett örökzöldek, fák, és a magasabb bokrok, szintén megosztják szemünket, ezzel osztva a területet, optikailag pedig a kert tágasságának érzetét nyújtják.

A kevesebb néha több!

Van még egy utolsó kerttervezési jótanács: Kevesebb növény átgondolt ültetésével nagyobb harmónia érhető el kertünkben, mint egy túltervezett, vagy “mindent akarok” giccskölteménnyel.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2022

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2022

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu