Szabadságon vagyok. Hívását január 28-tól várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Tőzeg - Kertlexikon

Mi a tőzeg?

A tőzeg egy talaj- és kőzettípus, az üledékes kőzetek csoportjába tartozik. Vizes, illetve mocsaras területeken alakul ki, víz alatt lebomló növények maradványaiból keletkezett talaj.

Miért fontos és hasznos a tőzeg?

Eredetének és kialakulásának köszönhetően kedvező hatással van a növények gondozására, termesztésére, típusától függően tápanyagban gazdag, termesztőközegként alkalmazzák.

Milyen típusú tőzeg létezik?

  • A tőzegfajtákat aszerint lehetséges megkülönböztetni, hogy hol illetve milyen időjárási körülmények között képződtek. A síkláp-tőzeg elsősorban vizes területeken, medencékben vagy árterekben alakul ki, ehhez mérten pedig tápanyagokban gazdagnak mondható. A felláp-tőzeg ezzel szemben tulajdonképpen egy bizonyos mohafajból jön létre dombos területeken vagy lápvidékeken, amely az egymásra rétegeződő elhalt moharétegek lebomlásának eredményeképpen jön létre. Ezt a típust előszeretettel használják kertészeti célokra, elsősorban víztartó képessége és szerkezeti adottságai miatt.
  • A tőzegeket a „koruknak” megfelelően is lehet csoportosítani, ennek értelmében létezik fehér-tőzeg (legfrissebb), barna-tőzeg és fekete-tőzeg is.

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?