Szabadságon vagyok. Hívását február 25-től várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Kálium - Kertlexikon

Mi a kálium?

A kálium egy kémiai elem, amely az alkálifémek csoportjába tartozik. Alapállapotában ezüstös színű, puha könnyűfém. Kifejezetten reakcióképes, a levegővel érintkezve gyorsan oxidálódik, ezért ennek megfelelő körülmények között szükséges tárolni.

A kálium élettani szerepe

  • Az emberi szervezetben igen nagy szerepet játszik idegrendszeri folyamatokban, például az ingerületek átvitelében, de az izomműködéshez is elengedhetetlen fontosságú.
  • A növények szempontjából a kálium rendkívül fontos a fotoszintézisben, és az anyagáramlásra is hatással van. Jelentős szerepe van abban, hogy hogyan használják fel a növények a rendelkezésükre álló vizet: alapvetően javítja a vízfelhasználást, segíti a párologtatást és fokozza a vízfelvételt.
  • A káliumhiány nem produkál látható jeleket, tüneteket a növényeken, a baj azonban terméscsökkenés, sárgulás, esetleg elhalás formájában jelentkezik.

A kálium felhasználása

Mivel a növények a káliumot rendszerint a talajból kinyerve hasznosítják, a káliumban szegényebb talajokat tápanyag-bevitellel javítani szükséges, méghozzá erre alkalmas trágyatípusok formájában.

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?