Szabadságon vagyok. Hívását január 28-tól várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Átoltás - Kertlexikon

Az átoltás fogalma

  • Az átoltás egy olyan beavatkozás, amely segít, hogy azonos fajtájú, de nem azonos minőségű, nem azonos termést, gyümölcsöt hozó fák teljesítményét feljavítsuk, úgymond megújítsuk őket. Az átoltás tehát egy eredményes szaporítási, tulajdonképpen klónozási módszer, amelynek segítségével a nehezebben termő fák is gazdag terméshozamot biztosítanak.
  • Típusa szerint az átoltás lehet teljes vagy részleges attól függően, hogy az oltandó fa összes, esetleg csak bizonyos ágaiba vagy egy részébe oltjuk-e a másik fa darabjait.

Az átoltás menete

Az átoltáshoz szükség van a mintaként kijelölt, „másolandó”, vagyis nemes fapéldányról vett úgynevezett oltócsapra, amelyet legjobb, ha az oltást megelőző hónapokban metszünk le, majd a kellő kiszáradás érdekében hűvös, száraz helyen tároljuk. Maga az átoltási művelet a nedvkeringés megindulását jelentő időszakban, vagyis a tavasz elején a legkedvezőbb. A lemetszett oltóvesszőt az oltandó fa törzsébe illesztjük, amely sikeres átoltás esetén onnan fog kihajtani a későbbiekben.

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?