Palkovitskert logo
Szeptember közepe után már itt az ősz. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a füvesítésnek! Elszóróm a fűmagot!”
Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Füvesítés fűmag vetéssel - ősszel


2015.09.04

Szeptember közepe után már valóban itt az ősz. Előkerül a régi dogma: „Itt az ideje a füvesítésnek! Elszóróm a fűmagot!”

Füvesítés fűmag vetéssel - ősszel
Az alábbi írás nem a fűmagvetéses füvesítés menetéről, technikai részleteiről hivatott szólni A-Z-ig. Csupán néhány elavult, de máig is a köztudatban keringő „mítosz” létjogosultságát vitatja!

A PalkovitsKert elkötelezett híve a régi, elavult nézetek elleni harcnak. Éppen ezért vizsgáljuk meg kicsit a kérdést – valóban – szakmai szempontok alapján!

Füvesítés ősszel – tévhitek és okok

Miért füvesítünk előszeretettel ősszel? A válaszok általában a következők:
  • mert valahol azt olvastam, hogy ősszel jó a füvesítés Magyarországon,
  • mert így tanultam „az öregektől”
  • mert a szomszéd is ősszel vetette a fűmagot,
  • mert nincs olyan nagy meleg és öntözni sem kell annyit a fűmagokat.

Az első kettő lehetséges válasz minden régi dogma alapja. 15-20 évvel ezelőtt valóban megállták a helyüket ezek a kijelentések:
  • „ezt olvastam, ezt hallottam” - más volt a klíma kishazánkban, volt tavasz, nyár, ősz és tél. Napjainkban az időjárás szélsőséges, bármely évszakban előfordulhat akár napi 15-20 C-os hőmérsékletingadozás, vihar, jégeső stb.  
  • „ha a szomszéd is, akkor én is” - az, hogy a szomszéd mikor mit csinál, ugye egy dolog: kútba sem ugrunk csak azért, mert mások is ugranak
  • „öntözni sem kell ősszel a fűmagot” – hol voltak 20 évvel ezelőtt a kerti öntözőrendszerek? Sehol! Mindenki tudta, ha szép gyepet akar, akkor az első pár hétben az öntözést valahogy meg kell oldania.
> Olvasson többet a kertépítés és az időjárás kapcsolatáról hazánkban!

A fűmagvetéses füvesítés alapvető igazságai

A fűmagvetéses füvesítés ideje még mindig valóban a tavasz és az ősz. De van néhány apróságnak tűnő tényező, ami nagyban befolyásolja majd a végeredményt. Ezért nem árt tisztában lenni pár dologgal!
A fűmagvetéses füvesítéshez – a megfelelő talaj-előkészítésen kívül – 3 dolog szükséges:
  1. válasszunk valóban a kertünkbe illő, a helyi fény- és talajviszonyoknak megfelelő minőségi fűmagkeveréket. Minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett szavatossági időt!
  2. a nappali hőmérséklet 15 °C alá süllyedése és a borús napfény nélküli nappalok hátráltatja a fűmag csírázását
  3. tartsuk folyamatosan nedvesen a fűmagokat és a felső 2-3 cm talajréteget is. Ez még az őszi füvesítés esetében is napi 3x-i öntözést jelent a csapadékmentes napokon! Ha ezt nem tudjuk vállalni, akkor telepítessünk Hunter automata kerti öntözőrendszert!

Jó tanácsaink az őszi füvesítés előtt állóknak

Ne kergessünk álmokat! Legyünk tényleg tisztában a fentebb felsorolt kockázati tényezőkkel. Minél körültekintőbben járunk el a füvesítést illetően, annál jobb esélyeink lesznek a szép pázsit megteremtésére.
Magvetéses füvesítés esetén az időjárás fontos tényező. A magok csírázásához napfény és nedvesség kell! Ezért rendkívül fontos a helyes időpont kiválasztása.
Szeptember vége felé még ajánlott elszórni a fűmagot a kertben, de ahogy a nappalok egyre hűvösebbek lesznek, csökken a napsugárzás, esetenként viharosabbá válik az időjárás a vetési kockázat is növekszik. Az őszi füvesítésnek legkésőbb október közepén neki kell állni! A frissen vetett fűnek – még a tél beállta előtt – 4-6 hétre van szüksége a minimális megerősödéshez! A téli kertépítés sem lehetetlen, a füvesítést leszámítva minden egyéb kertészeti munka elvégezhető.

Fűmag vagy gyepszőnyeg

Természetesen – ha az anyagiak engedik – van biztos megoldás a fenti problémákra. Gyepszőnyeget (készgyepet) az év bármely szakaszában - a téli nappali fagyok kivételével – lehet telepíteni. A gyepszőnyeg szakszerű lerakása esetén a minőség garantált!
Hogy megismerje a készgyep előnyeit a magvetéssel szemben, olvassa el a gyepszőnyeg vagy fűmag írásunkat és ismerje meg a házi füvesítés, gyeptégla telepítés titkait!

Szakemberre bízná a füvesítést ősszel? Kérjen ajánlatot!

Ha a fenti buktatókat biztosan el akarja kerülni, akkor a gyepszőnyeges füvesítésre kérjen ingyenes árajánlatot a PalkovitsKerttől!


Gyeprendelés
Gyepsz?nyeg árusítás
Hogyan juthat kiváló minőségű, de mégis elég olcsó gyepszőnyeghez? Gyeptégla áraink állják az összehasonlítást mások áraival!          > Rendeljen gyepszőnyeget most!
Öntözéstechnika
Toro öntözéstechnika - Toro automata öntözés Hunter automata öntözőrendszer - Hunter öntözéstechnika

Rain Bird öntözéstechnika - Rain Bird automata öntözőrendszer Unidelta öntözőrendszer

Öntözéstechnikában a teljes Unidelta, Rain Bird, Hunter, Toro és Irritec választékot kínáljuk.