Szabadságon vagyok! - Megkeresését október 31-től várom. Az online gyepszőnyeg rendelés jelenleg nem üzemel.

Gyepápolási tanácsok

Fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás – A pázsit ápolása. Mit, mivel, mikor és hogyan? Olvassa el, ha Ön is üdezöld pázsitot szeretne otthonában!

Fűnyírás – a fűnyírás fontossága

A fűnyírás elősegíti a pázsit sűrűsödését, erősödését és terhelhetőségét. Ezért rendszeresen el kell végezni!

A füvet heti rendszerességgel 3,5-5 cm-re visszavágjuk és az így keletkezett nyesedéket mindig eltávolítjuk. Minden fűnyírás alkalmával a levelek hosszának maximum 1/3-át szabad levágni, mert az ennél erőteljesebb “csonkítást” a gyep már nehezen tűri el. A pázsitfű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja!

Általában az a tapasztalat, minél gyakoribb a fűnyírás, a pázsit annál szebb lesz. Tavasszal, mikor legintenzívebben fejlődik a gyep, legalább heti egy fűnyírás szükséges. Ha várunk vele 2-3 hetet, elkezd ritkulni, és egyenlőtlen színt alakít ki a gyep. A gyakori fűnyírás serkenti a dús, egészséges, magas minőségű pázsit kialakulását. A nyári nagy melegekben a késő esti fűnyírás után öntözzük meg a gyepet!

Gyeptrágyázás – a helyes gyeptrágya használat

Célzott és tudatos gyeptrágyázással a pázsit tápanyag-utánpótlását biztosítjuk. Ezzel a gyep megerősödését érjük el, ami néhány nap után már szemmel egészen jól látható.
Ha nem műtrágyázzuk a gyepet, előbb-utóbb meggyengül és ellepik a moha- és gazfélék.

A pázsit nem különbözik más növényektől, a növekedéséhez három alapvető elem szükséges: nitrogén, foszfor és kálium. Ezen elemeket tartalmazza maga a gyeptrágya is.
A műtrágya csomagolásán arányszámokat látunk, például 27:5:5. Ezt nevezik “gyeptrágya analízisnek”, ami a fent említett összetevők arányát mutatja. A példában 27% nitrogént, 5% foszfort és 5% káliumot tartalmaz a gyeptrágya. Számos kiszerelés és összetevő alapján választhatunk az üzletek polcairól. Pázsitunk állapotának és aktuális igényeinek pontos ismeret nélkül nem biztos, hogy a megfelelő gyepműtrágyát vásároljuk meg!

Minden tavasszal nitrogénben dús Compo gyeptrágyát alkalmazzunk! Ha a pázsit lazítást igényel, a műtrágyát mindig a fűnyírás és gyepszellőztetés után, ne pedig előtte alkalmazzuk! A gyeptrágyázás után fontos az alapos öntözés!
Ősszel extra mennyiségű káliumot tartalmazó Compo gyeptrágya kiszórására van szükség. Ezzel nagyban segíthetünk pázsitunknak átvészelni a telet. Évente minimum a 3-szori gyeptrágyázás ajánlott. Legmegfelelőbb hónapok a március, a június és a szeptember. A nitrogéntartalmú gyeptrágya adagolására rendszeresen szükség van!

A pázsit öntözése

A természetes csapadék mennyiségének eloszlása nem igazodik a gyep és a növények igényeihez. Az aktuális vízhiányt csak öntözéssel tudjuk pótolni, így vigyázva a kert egészségére. Hosszú száraz időszakban a gyepet hetente 1-2 alkalommal alaposan öntözzük meg! A legalkalmasabbak a hajnali órák, mert ilyenkor alacsonyabb a párolgás.

15-20 liter a megfelelő mennyiség négyzetméterenként, hogy átsegítsük pázsitunkat a száraz időszakon. Automata öntözőrendszer telepítésével megkímélhetjük magunkat a hosszas öntözés fáradalmaitól. A Hunter, Rain Bird és Toro öntözéstechnikai cégek termékeivel könnyedén biztosítható a gyepszőnyeg és kertünk vízigénye. Olvassa át az automata öntözőrendszerekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdéseket!

A pázsit mohásodása – gyepszellőztetés és gyeplazítás

A gyep talajfelszínén az elhalt növényi részek filcréteget képeznek. Ennek túlzott jelenléte káros, akadályozza a tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium, vas stb.), az oxigén és víz áramlását.

A gyep mohásodását általában a talaj tömörödése okozza, majd ezt követi a tápanyagok mennyiségének csökkenése is. Elkezd ritkulni és barnulni a pázsit, elveszti üde zöld színét.
A leghatékonyabb védelem a mohák ellen az egészséges és sűrű pázsit. A ritkás gyep növekedésének okozói lehetnek: túlöntözés, árnyék, helytelen fűnyírás, túl kevés gyeptrágya használata vagy a szárazság,- az öntözés hiánya. Próbáljuk meg kiküszöbölni a hiba okait! Évente egyszer használhatunk Compo mohairtós gyeptrágyát is – ezt tavasszal, vagy ősszel a legcélszerűbb. Gondoljunk arra, hogy ha a moha már megtelepedett a kertben, sokkal nehezebb azt kiirtani, mint odafigyelni a megelőzésére, kellő időben beavatkozni.
A mohák ellen (és az elhalt gyepréteg eltávolítására) szintén hatásos védekezés az úgynevezett gyepszellőztetés vagy más néven gyeplazítás.

A pázsit lazítását, a gyepszellőztetést tavasszal (márciustól májusig), vagy ősszel (augusztustól szeptemberig) végezzük a fűnyírás után. A gyepszellőztetést manapság már elektromos vagy benzines gépekkel, un. gyepszellőztetővel érdemes végezni. A szaküzletek kínálatában megtalálhatóak, áruk, mint a fűnyíróké. A gyepszellőztetés és gyeplazítás után fontos a gyeptrágyázás és alapos öntözés.

Gyomirtás – gyomlálás, szelektív gyomirtás

A sűrű, egészséges fűbe nehézkes a gaznak betolakodni, tehát a rendszeres fűnyírás, gyepszellőztetés, gyeptrágyázás és pázsit ápolás segít, hogy gyommentes maradjon a gyepszőnyeg. A kézi gyomirtás és a Compo gyomirtós gyeptrágya használata hatékony a kis mennyiségű gaz ellen, illetve meggátolja azok elterjedését a gyepszőnyegben. Ha szelektív gyomirtó alkalmazása válik szükségessé, kérdezzünk meg szakembert! A szelektív gyomirtó helytelen használatával véglegesen kiölhetjük a már erős, tömött gyepszőnyeget is a kertben!

Kártevőmentesítés – vegyszeres talajfertőtlenítés

Az enyhe tél rossz hír a pázsittulajdonosok számára. Az utóbbi években drasztikusan megnövekedett a kártevők  (pl. lótücsök) száma, a vegyszeres talajfertőtlenítés elkerülhetetlenné vált. Legintenzívebben akkor tudjuk felvenni velük a harcot, mikor még nem érték el a kifejlődött állapotot – vagyis augusztus végén, szeptember elején. Ilyenkor alkalmazzunk talajfertőtlenítő szereket! Használatuk nem olyan hatásos tavasszal, mikor a kártevők már nagyobbak és ellenállóbbak. Ha vegyszeres talajfertőtlenítés válik szükségessé, kérdezzünk meg szakembert!

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron most!

REFERENCIÁK

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Legfrissebb híreink

A gyepszőnyeg és a pázsit ápolása szeptemberben
A gyepszőnyeg és pázsit ápolása szeptemberben is tartogat számunkra feladatokat. De alkalmas arra is, hogy alaposan átszellőztessük a ...
Gyepszőnyeg ápolási és gondozási tanácsok
Milyen óvintézkedéseket lehet tenni azért, hogy a gyepszőnyeg minél tovább megőrizze üde, zöld színét? Ingyenes gyepszőnyeg ápolási tanácsok ...
Gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban
A gyepszőnyeg és pázsit ápolás augusztusban sem maradhat el. Ne feledjük, hogy ilyenkor használhatunk nitrogénben dús gyeptrágyát utoljára ...

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu