Palkovitskert logo
A sziklakert építés menete lépésről-lépésre - a kivitelezés lépései, növények és évelők beültetése házilag.
Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Sziklakert építés házilag


Az építés menete lépésről-lépésre. Miből készül, milyen eszközökre, szerszámokra lesz szükség? Hova tegyük a kertben? Mire figyeljünk oda a munkálatok alatt? Rövid leírás a sziklakert házilagos építéséről hobbikertészek részére - a teljesség igénye nélkül.


Felhasznált anyagok

Sziklakerti kövek

 • sziklák
 • kavics
 • homok
 • agyag
 • vizes alapú agyag-joghurt keverék
 • emelőrúd
 • növények - sziklakerti örökzöldek és évelő növények

 


A sziklakert építés munkálatainak menete

Házilag készült sziklakert

 

Helyszín - Hova kerüljön?

Sziklakert építés házilag

Találjuk meg a tökéletes helyszínt! Azt az ideális lejtőt a kertben, ami délkelet felé néz. Ideális megoldás a kellemetlen lejtők hasznosítására, ahol a fűnyírás vagy a talajkezelés nehézkes lenne. Ahhoz, hogy lapos területet kapjunk, egyszerűen építsünk egy kerek, piramis alakú emelt ágyat. Sziklakertünk ágyának árnyékos területtel, északkal és délkelettel kell szembenéznie.

 

  

7 tipp sziklakert házilagos kivitelezéséhez

Sziklakert

 1. A sziklakert helyén 15-20 cm mélységben távolítsuk el a talajt!
 2. A vízelvezetés javítása érdekében töltsük fel a sziklakert ágyat egy rész aprókaviccsal, egy rész homokkal és két rész agyaggal. Bár a sziklakerti évelő növények viszonylag igénytelenek, a pangó vizet nehezen tűrik el.
 3. Találjuk meg azokat a sziklákat, melyek illenek a kertbe.
 4. Ne keverjünk sziklatípusokat! Sziklakert építéséhez kiválóan alkalmas a homokkő, mészkő vagy gránitszikla. Természetesebbnek tűnnek azok a sziklák, melyek megtalálhatóak a környéken és annak talajában.      
 5. Először a nagyobb sziklatömböket kell beraknunk. Olyan speciális emelőszerkezettel helyezzük el őket, ami képes megmozgatni ekkora súlyt. (A profi kertépítő csapatok munkagépekkel végeztetik ezt a feladatot.) Másik fontos szempont a sziklák hordozhatósága. Próbáljunk meg olyan sziklákat is választani, amiket mozgathat egy vagy két ember. A többfajta mérettel arányosan nő a lehetséges "sziklakert - kompozíciók" száma is.
 6. A lapos kövek eső idején segítenek a csapadékvíz elvezetésében a lejtős területeken. A szélesebb, nagyobb darabok pedig használhatóak ülőfelületként a kertben.

 

Robosztus sziklakert építése

Sziklakert építés

Tegyünk egy csoportba három vagy négy sziklát, hogy ezzel egy nagy szikla érzetét keltsük!

 

 

 

 

 

Sérülések és szerviz

Sziklakerti növények

Ha egy kő a szállítás vagy az építés során megsérül, segít egy vizes alapú fazekasagyag és joghurt keverék, hogy eltüntessük a repedéseket. Ez egyúttal "megtépázott" hatást is kölcsönöz a köveknek. Tegyünk három rész agyagot egy rész joghurthoz és keverjük addig, míg fogkrém állagú nem lesz. Vigyük fel az anyagot a sziklákra. A joghurt olyan enzimeket tartalmaz, melyek serkentik a zuzmók, és mohák megtelepedését, növekedését.

 

 

Sziklakerti növények, évelők ültetése házilag

Egyszerű sziklakert építése házilag

Az évelők és más sziklakerti növények széles skálájából választhatunk, érdekes növények egész sorának kínál egyedülálló környezetet. Az alpesi növények a napos, lehetőleg lejtős domboldalon fekvő helyeket kedvelik. Kérjünk tanácsot egy környékbeli növénykereskedésben, hogy mely fajták éreznék jól magukat nálunk!

 

 

 


Kérjen tőlünk ajánlatot sziklakertre!

Ön is szeretne saját kertjében egy hasonló látványosságban gyönyörködni?
Kérjen ingyenes árajánlatot  a PalkovitsKerttől!

 

Ugrás a lap tetejére

Gyeprendelés
Gyepsz?nyeg árusítás
Hogyan juthat kiváló minőségű, de mégis elég olcsó gyepszőnyeghez? Gyeptégla áraink állják az összehasonlítást mások áraival!          > Rendeljen gyepszőnyeget most!
Öntözéstechnika
Toro öntözéstechnika - Toro automata öntözés Hunter automata öntözőrendszer - Hunter öntözéstechnika

Rain Bird öntözéstechnika - Rain Bird automata öntözőrendszer Unidelta öntözőrendszer

Öntözéstechnikában a teljes Unidelta, Rain Bird, Hunter, Toro és Irritec választékot kínáljuk.