Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom! +36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk

Kerti tavak tervezése házilag

Egy kert mindig érdekesebb egy kisebb tó, csobogó, szökőkút vagy valamely más vízi látványossággal. A kerti tavak tervezése azonban komoly feladat.
A víz különleges hatású eleme lehet minden kertnek. A kerti tavak kialakítása ugyan nem olcsó dolog, de viszonylag könnyen és gyorsan megvalósíthatóak, és minden kert stílusba beilleszthetőek.

Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mit várunk leendő tavunktól: Ha megelégszünk egy kisebb, díszhalas tóval, viszonylag kevés terület is elegendő a tó kialakítása számára. Ellenben, hogyha mondjuk egy kisebb nádassal is rendelkező, békák lakta tavat szeretnénk, jóval nagyobb területre lesz szükségünk. Az alábbiakban azok a szempontok olvashatóak, amelyeket mindenképp érdemes tekintetbe vennünk még a tervezési fázisában.

A kerti tó tervezésének legfontosabb tényezői

Méret – Mekkora legyen a kerti tó?

Minél nagyobb egy kerti tó, annál fenségesebb érzést kelt az emberben. Ámde jó ha tudjuk, annál több lesz a karbantartási tennivaló is vele. Továbbá nagyobb méretű tóhoz nagyobb méretű tófólia és geotextília, valamint nagyobb vízforgató szűrőrendszer is szükséges. Mindezek pedig nagymértékben emelik a projekt megvalósításának összköltségét. Bár sokan azt gondolják, a kerti tó kialakítására fordított pénz oroszlánrésze a földmunka elvégzésére megy el, ez utóbbi valójában csak töredékét alkotja a költségeknek – ellentétben a kivitelezés anyagdíjával.

Űrtartalom – Tavacska vagy „saját Balaton”?

Nagymértékben összefügg az előző ponttal: Minél nagyobb területű, illetve minél mélyebb kerti tóról van szó, annál több víz is van benne. Ez pedig megfelelő erősségű szivattyú, illetve szűrőberendezés használatát teszi szükségessé – ezek lényegesen drágábbak lehetnek kisebb teljesítményű társaiknál. Ne feledkezzünk meg magáról a víz költségvonzatairól sem!

Mélység – Halak is lesznek a kerti tóban?

Szeretnénk halakkal is benépesíteni leendő tavunkat? Akkor vegyük tekintetbe már a tervezési fázisában, hogy annak legmélyebb pontjának legalább 1,2-1,5 méter mélynek kell lennie. Ez azért fontos, mert a halak csak a megfelelő – fagypont alatti – talajmélységben lesznek képesek áttelelni a hideg évszakot. Hogy mit takar pontosan „a kerti tó legmélyebb pontja” kifejezés? Ez a kerti tó házilagos építését taglaló cikkben kerül bővebb tárgyalásra.

Forma – Szabályos vagy absztrakt?

Nem muszáj, hogy a tónak klasszikus formája legyen. Lehet akár egészen absztrakt is, olyan, mint például a természetes módon kialakult tavak.

Halfajták – Fontos a halak száma és mérete!

Kerti tó tervezésekor azt is vegyük figyelembe, milyen fajtájú halakat kívánunk majd betelepíteni a tóba. Minél nagyobb testű halakat szeretnénk, annál mélyebbre szükséges terveznünk kerti tavunkat. Vegyük számításba azt is, hogy a nagyobb halak, a vizet is jobban „koszolják”. Tehát a tó vizének tisztántartásához szükséges szűrőberendezés is drágább lesz, mintha kisebb halak mellett döntünk.

Jogi előírások – Legyen tisztában a jogi szabályozásokkal is!

A településenként változó HÉSZ, azaz a Helyi Építési Szabályzat rendszerint kitér a telken található vízfelületekre, medencékre vonatkozó előírásokra is. Általában köbméter alapján határozzák meg, milyen mértékig lehet engedély nélkül építkezni. Az adott köbméternyi vízmennyiséget meghaladó kerti tó, vagy medence engedélyköteles: Az engedélyezés feltételei, illetve az engedélyezi eljárás részletei is megtalálhatóak a HÉSZ-ben. Mindazonáltal, hogyha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egy esetleges büntetést elkerülendő érdemes ez ügyben telefonon, vagy személyesen is érdeklődnünk a helyi önkormányzat munkatársainál.

Kérje ki mások véleményét is kerttervével kapcsolatban!

Elakadt a tervezésben, netán kifogyott az ötletekből? Vagy épp ellenkezőleg, rendkívül határozott elképzelése van a megépítésre kerülő tóra vonatkozólag? Akárhogy is, csak nyerhet vele, hogyha kikéri más tulajdonosok – szomszédjai, rokonai, ismerősei – véleményét is!

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2023

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2023

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most bevezető áron - 2023

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu