Fűkaszálás, bozótirtás és fakivágás – Bízza szakemberre

A fakivágás, a fűkaszálás, és a bozótirtás is a veszélyes kerti teendők közé tartozik. Nem javasolt nekiesni házilag! Miért? Megpróbálom elmagyarázni! Amellett hogy a kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismerteti, abból a célból is készült, hogy az Olvasó ne kockáztassa maga és környezete épségét, hanem bízza a fakivágást, a bozótirtást és a magasabbra nőtt fűféleségek és gyomok lekaszálását megfelelő felszereltségű, gyakorlott szakemberre!

Amikor a fakivágásra, fűkaszálásra vagy a bozótirtásra szükség lehet

Fák kivágására a kert kiépítése előtt, vagy olyankor kerül sor, ha azok építkezés miatt útban vannak, vagy az idők folyamán helyükön túlnőttek, illetve ha elöregedtek. A helyükön túlnőtt fák gyökerükkel vagy ágaikkal esetleg törzsükkel építmény, kerítés, másik fa állagát veszélyeztethetik. Az elöregedett, kiszáradó félben lévő vagy belül már elhalt fák fokozottan balesetveszélyesek is. Ilyen esetekben a fakivágás elkerülhetetlen.
A bozótirtásra és a fűkaszálásra cserjetársulások, bokros területek, huzamosabb ideig parlagon hagyott földdarabok megszüntetésekor van szükség. A bozótirtás során a fás szárú növények a talajviszonyoktól függően 5-10 centiméteres magasságban a tövüknél kerülnek levágásra. A tövek eltávolítására a bozótirtás után kerülhet sor.

Ami nem fakivágás

A fakivágás egy fa végleges eltávolítását jelenti. A fák metszése, ifjítása nem a fakivágás fogalomkörébe tartozik. A fa ápolása „rendes” kertészeti munka.

A fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás előkészületei

Minden fakivágás azzal indul, hogy be kell szerezni hozzá az önkormányzat műszaki osztályának engedélyét. Általában kivételt képeznek e szabály alól a gyümölcsfák és az örökzöldek (tuják, ciprusok, tiszafák, oszlopos borókák) – a fenyőket leszámítva, amelyek kivágása általában szintén engedélyhez kötött. A helyi előírások önkormányzatonként eltérhetnek, akárcsak a zöld-hulladék elégetésével, tűzgyújtással kapcsolatosan.
A bozótirtás és a fűkaszálás – a fakivágással ellentétben – nem engedélyköteles.
A következő lépés általában a fakivágást, bozótirtást vagy fűkaszálást elvégző személy(ek) megkeresése. A fakivágás rendkívül veszélyes tevékenység, ezért mindenképpen érdemes megfelelő felszereléssel bíró, fakivágásra szakmailag képzett, gyakorlott és engedéllyel rendelkező szakembert keresni!
A PalkovitsKert szakemberei természetesen mind a szükséges engedélyekkel, mind a megfelelő szakértelemmel és nagy gyakorlattal rendelkezik a fakivágást, bozótirtást és a fűkaszálást illetően.
A bozótirtás és a fűkaszálás is hordoz magában veszélyeket – itt azonban többnyire nem a súlyos fadarabok, hanem a talajon rejtőzködő hegyes dolgok (pl. ott felejtett, korhadó szöges deszkák) és más „meglepetések” jelenthetnek veszélyt.

A fakivágás, bozótirtás és a fűkaszálás felszerelései

A fakivágáshoz megfelelő eszköz és védőfelszerelés szükséges. A fakivágás történhet kézi vagy gépi erővel – manapság már szinte kizárólag az utóbbi módon, nagy teljesítményű, nem hobbi célú, benzinmotoros láncfűrésszel végzik.
A bozótirtás és fűkaszálás eszköze a benzinmotoros fűkasza, többféle fejegységgel.

A megfelelő szerszám mellett ugyanannyira fontos a megfelelő munkavédelmi eszközök megléte: 

  • munkavédelmi bakancs, vágásbiztos ruha és kesztyű, rostélyos védősisak és fülvédő.

Fakivágási technikák

A fa kivágását háromféle technikával végzik:

  • Ha a fa dönthető, a favágó a földön állva dolgozik.
  • Ha nem dönthető, a fakivágás alpin technikával történik. A favágó tartókötéllel, hevederekkel rögzíti magát a fán, és azt áganként visszanyesegeti – nagyobb darabokban, vagy „kugliban”, azaz 30-40 centiméteres egységekben.
  • A fakivágás történhet alpin-technika alkalmazása helyett kosaras autóról – ez a legköltségesebb, de egyben a legbiztonságosabb mód.

A favágás megkezdése előtt mérlegelni kell a fa állapotát, és a hely adottságait. Beteg, öreg fa esetén szabályos ék vágása ellenére fennáll a veszélye annak, hogy a fa nem a meghatározott irányba dől. Ilyen fáknál a fakivágás csak az utóbbi két módszerrel történhet. Ugyanígy sokszor nem dönthető egy fa a környezetében lévő tereptárgyak (építmények, többi növényzet) miatt.
Ha a fa törzsén kúszónövény is él, azt a favágás előtt el kell távolítani. A borostyán a láncfűrész egyik legnagyobb ellensége.

Bozótirtás és fűkaszálás

A bozótirtásnak és a fűkaszálásnak különösebb technikája nincs, a tarvágást szisztematikusan haladva kell végezni. A bozótirtás, fűkaszálás kimondottan „társas elfoglaltság” – a hatékony munkavégzés érdekében szükség van néhány (balesetvédelmi szempontból szintén megfelelően felszerelt) segítőre, akik a kivágott, tetemes mennyiségű növényzetet elviszik, halmokba rakják.

Utómunkák a favágás, bozótirtás és fűkaszálás után

A kivágott fákat és bokrokat igény szerint a Palkovits Kert – zöld-hulladék esetében aktuális lerakóhelyi-díj ellenében – elszállítja. A kisebb mennyiségeket kézi rakodással kisteherautóra vagy konténerbe rakjuk, a nagyobb hulladékhalmokat önrakodó teherautón szállítjuk el. Bár a fa értékes anyag lehet, de favágást a fa anyagáért a PalkovitsKert nem végez. A fakivágásból, bozótirtásból és fűkaszálásból származó zöld-hulladékot sok helyen elégetik – ilyenkor be kell tartani a helyi általános és időszakos vonatkozó előírásokat. A zöld-hulladék égetésére vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan keressük fel a helyi önkormányzat illetékes osztályát!

Közterületen végzett fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás

A közterületen végzett fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás a személy- és járműforgalom miatt még fokozottabb elővigyázatossággal végezhető, és esetenként további engedélyekhez kötött.

További fontos és érdekes oldalak a témában:

Gyepszőnyeg rendelés

PRÉMIUM GYEPSZŐNYEG RENDELÉS - 2024

Saját fuvar? Házhoz szállítás? Rendeljen akciós áron, most!

REFERENCIÁK

Gyepszőnyeg rendelés

AKCIÓS GYEPSZŐNYEG TELEPÍTÉS - 2024

Dőljön hátra és bízza a profikra! Lesse meg áraimat!

ÁRLISTÁK

Gyepszőnyeg rendelés

Árajánlat professzionális kertépítésre

Minőségi anyagok, tapasztalt szakemberek. Mondja el igényeit!

GYIK

Gyepszőnyeg rendelés

Gyepfelszedés most kedvező áron - 2024

Kattintson és számolja ki online a gyepfelszedés pontos árát!

KERTLEXIKON

Itt minden információt megtalálhat, ami egy kerthez kapcsolódik.

Professzionális kertépítés - prémium anyagokkal

Kattintson és kérjen tételes árajánlatot most!

palkovits kert logo

"Családi vállalkozás vagyunk. Prémium alapanyagokkal, garanciákkal és határidőre dolgozunk. Csak azt vállaljuk, amihez értünk!"

9 ÉRV MELLETTÜNK

KAPCSOLAT

Gyál-Budapest, Balatonalmádi

+36 20 256 0079

info@palkovitskert.hu