Hívását munkanapokon 9 és 17 óra között várom!
+36 (20) 256 0079 - Palkovits Márk
Ajánlatkérés Gyepszőnyeg rendelés

Fűkaszálás, gépi bozótirtás, fakivágás – Bízza szakemberre!


A fakivágás (és a fűkaszálás meg a bozótirtás is) a veszélyes kerti teendők közé tartozik. Mi végre született ez az írás? Amellett hogy a kapcsolatos alapvető tudnivalókat ismerteti, abból a célból is készült, hogy az Olvasó ne kockáztassa maga és környezete épségét, hanem bízza a fakivágást, a bozótirtást és a magasabbra nőtt fűféleségek és gyomok lekaszálását megfelelő felszereltségű, gyakorlott szakemberre!

Amikor a fakivágásra, fűkaszálásra vagy a bozótirtásra szükség lehet

Fakivágás után darabolásFák kivágására a kert kiépítése előtt, vagy olyankor kerül sor, ha azok építkezés miatt útban vannak, vagy az idők folyamán helyükön túlnőttek, illetve ha elöregedtek. A helyükön túlnőtt fák gyökerükkel vagy ágaikkal esetleg törzsükkel építmény, kerítés, másik fa állagát veszélyeztethetik. Az elöregedett, kiszáradó félben lévő vagy belül már elhalt fák fokozottan balesetveszélyesek is. Ilyen esetekben a fakivágás elkerülhetetlen.
A bozótirtásra és a fűkaszálásra cserjetársulások, bokros területek, huzamosabb ideig parlagon hagyott földdarabok megszüntetésekor van szükség. A bozótirtás során a fás szárú növények a talajviszonyoktól függően 5-10 centiméteres magasságban a tövüknél kerülnek levágásra. A tövek eltávolítására a bozótirtás után kerülhet sor.

Ami nem fakivágás

A fakivágás egy fa végleges eltávolítását jelenti. A fák metszése, ifjítása nem a fakivágás fogalomkörébe tartozik. A fa ápolása “rendes” kertészeti munka.

A fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás előkészületei

Minden fakivágás azzal indul, hogy be kell szerezni hozzá az önkormányzat műszaki osztályának engedélyét. Általában kivételt képeznek e szabály alól a gyümölcsfák és az örökzöldek (tuják, ciprusok, tiszafák, oszlopos borókák) – a fenyőket leszámítva, amelyek kivágása általában szintén engedélyhez kötött. A helyi előírások önkormányzatonként eltérhetnek, akárcsak a zöld-hulladék elégetésével, tűzgyújtással kapcsolatosan.
A bozótirtás és a fűkaszálás – a fakivágással ellentétben – nem engedélyköteles.
A következő lépés általában a fakivágást, bozótirtást vagy fűkaszálást elvégző személy(ek) megkeresése. A fakivágás rendkívül veszélyes tevékenység, ezért mindenképpen érdemes megfelelő felszereléssel bíró, fakivágásra szakmailag képzett, gyakorlott és engedéllyel rendelkező szakembert keresni!
A PalkovitsKert szakemberei természetesen mind a szükséges engedélyekkel, mind a megfelelő szakértelemmel és nagy gyakorlattal rendelkezik a fakivágást, bozótirtást és a fűkaszálást illetően.
A bozótirtás és a fűkaszálás is hordoz magában veszélyeket – itt azonban többnyire nem a súlyos fadarabok, hanem a talajon rejtőzködő hegyes dolgok (pl. ott felejtett, korhadó szöges deszkák) és más “meglepetések” jelenthetnek veszélyt.

A fakivágás, bozótirtás és a fűkaszálás felszerelései

A fakivágáshoz megfelelő eszköz és védőfelszerelés szükséges. A fakivágás történhet kézi vagy gépi erővel – manapság már szinte kizárólag az utóbbi módon, nagy teljesítményű, nem hobbi célú, benzinmotoros láncfűrésszel végzik.
A bozótirtás és fűkaszálás eszköze a benzinmotoros fűkasza, többféle fejegységgel.

A megfelelő szerszám mellett ugyanannyira fontos a megfelelő munkavédelmi eszközök megléte: 

  • munkavédelmi bakancs, vágásbiztos ruha és kesztyű, rostélyos védősisak és fülvédő.

Fakivágási technikák

A fa kivágását háromféle technikával végzik:

  • Ha a fa dönthető, a favágó a földön állva dolgozik.
  • Ha nem dönthető, a fakivágás alpin technikával történik. A favágó tartókötéllel, hevederekkel rögzíti magát a fán, és azt áganként visszanyesegeti – nagyobb darabokban, vagy “kugliban”, azaz 30-40 centiméteres egységekben.
  • A fakivágás történhet alpin-technika alkalmazása helyett kosaras autóról – ez a legköltségesebb, de egyben a legbiztonságosabb mód.

A favágás megkezdése előtt mérlegelni kell a fa állapotát, és a hely adottságait. Beteg, öreg fa esetén szabályos ék vágása ellenére fennáll a veszélye annak, hogy a fa nem a meghatározott irányba dől. Ilyen fáknál a fakivágás csak az utóbbi két módszerrel történhet. Ugyanígy sokszor nem dönthető egy fa a környezetében lévő tereptárgyak (építmények, többi növényzet) miatt.
Ha a fa törzsén kúszónövény is él, azt a favágás előtt el kell távolítani. A borostyán a láncfűrész egyik legnagyobb ellensége.

Bozótirtás és fűkaszálásBozótirtás - zöldhulladék

A bozótirtásnak és a fűkaszálásnak különösebb technikája nincs, a tarvágást szisztematikusan haladva kell végezni. A bozótirtás, fűkaszálás kimondottan “társas elfoglaltság” – a hatékony munkavégzés érdekében szükség van néhány (balesetvédelmi szempontból szintén megfelelően felszerelt) segítőre, akik a kivágott, tetemes mennyiségű növényzetet elviszik, halmokba rakják.

Utómunkák a favágás, bozótirtás és fűkaszálás után

Bozótirtás, fűkaszálás, fakivágás - zöldhulladék A kivágott fákat és bokrokat igény szerint a Palkovits Kert – zöld-hulladék esetében aktuális lerakóhelyi-díj ellenében – elszállítja. A kisebb mennyiségeket kézi rakodással kisteherautóra vagy konténerbe rakjuk, a nagyobb hulladékhalmokat önrakodó teherautón szállítjuk el. Bár a fa értékes anyag lehet, de favágást a fa anyagáért a PalkovitsKert nem végez. A fakivágásból, bozótirtásból és fűkaszálásból származó zöld-hulladékot sok helyen elégetik – ilyenkor be kell tartani a helyi általános és időszakos vonatkozó előírásokat. A zöld-hulladék égetésére vonatkozó szabályokkal kapcsolatosan keressük fel a helyi önkormányzat illetékes osztályát!

Közterületen végzett fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás

A közterületen végzett fakivágás, bozótirtás és fűkaszálás a személy- és járműforgalom miatt még fokozottabb elővigyázatossággal végezhető, és esetenként további engedélyekhez kötött.

Mi a nyári kert teremtés sikerének 3 titka? Lehetséges-e kertet építeni nyáron? 10 emberből 9 szerint esélytelen a dolog.

Dekoratív, tartósan szép kertet szeretnénk? Nagyszerű! Célunk elérése innentől lényegében két tényezőtől függ.

Ássuk bele magunkat a kertépítés árajánlat lényeges részleteibe! Tételes ajánlatot kapott a kertjére? Ha nem, akkor…

Sajnos nagyon kevesen kérik kertészmérnök segítségét, hogy ötleteiket, elképzeléseiket és vágyaikat „fésülje össze”.

Egy amatőr számára a “tökéletes” kerttervezés és kertépítés erőt próbáló feladat. És a következő recept követésével?

Szavazzon Ön is!
  • Hunter34%
  • Nincsen öntözőm34%
  • Toro22%
  • Rain Bird6%
  • Más márkájú3%

Loading ... Loading ...