Palkovitskert logo
Kerttervezés - életmód, talaj, árnyék, éghajlat, vízigény, öntözés fény és árnyék a kertben- kerttervezéssel és kertépítéssel kapcsolatos tanácsok.
Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Kerttervezés házilag - növények elhelyezése a kertben


Kerttervezés házilag - 2.rész


Válasszuk ki a növényeket

Hirtelen felindulásból vásárolni nem a legokosabb dolog. Némi tájékozódás és előkészület után többet is kaphatunk a pénzünkért (ár-érték arány!).

A kert stílusa, jellege

Kerttervezés - KerttervA legmeghatározóbb tényező a személyes ízlésünk legyen. Kedveljük a rendezett, szabályos dolgokat? Vagy inkább a szabálytalan, lázadó stílust valljuk magunkénak?
Meg kell állapodni valamiben, ami visszatükrözi személyiségünket, hogy saját kertünkben jól érezzük magunkat, és hosszútávon is örömünket leljük benne.
Nézzünk körül a környéken! Látogassunk meg kerteket! Nézzük át a kertészkönyveket és magazinokat! Ezek együttesen befolyásolják majd választásunkat.

Életmód - Mennyi időm van a kertre?

Néha az általunk leginkább kedvelt kertstílus, egyszerűen nem fenntartható az életmódunk miatt. Lehet, hogy nincs elég pénz - vagy ami a gyakoribb: idő arra, hogy olyan kertünk legyen, amilyet szeretnénk.
Ha túl sűrű napirendben élünk, a kerti munka számunkra csak egy újabb teher. Őszintén be kell ismernünk, hogy könnyen fenntartható kertre van szükségünk. Olyan kerti bokrokra és fákra, amik kevés metszést igényelnek; gyepre és néhány dekoratív növényszigetre - természetesen fakéreggel vastagon takarva - esetleg egy kisebb sziklakertre).
Ha sok időnk van, és élvezzük a kertésznaptár adta feladatokat, sűrűn böngésszük a szaklapokat, akkor kerülhetnek egynyáriak, évelők, vagy akár zöldségek is a kertbe.
A legjobb munkamegtakarító "trükk" a kert növényágyainak vastag mulcsozása. A gyomlálás a legrosszabb, és legfárasztóbb munkák egyike. A vastag fenyőkéreg visszaszorítja a gyomokat (elzárja a fényt!), tartja a nedvességet.

Éghajlat

A kertészkedés első szabálya: válasszunk olyan növényeket, melyek erélyes, és élénk növekedése biztosított a saját kertünkben is! Egy olyan általános kertészkönyv, ami felsorolja a növények legfontosabb igényeit (talaj, éghajlat, vízigény stb.), jó befektetés. Jó választás lehet egy környékbeli kertben megcsodált szép, egészséges, virágzó növény is.

Nap/árnyék

Mielőtt nagyobb összeget ruháznánk be növényekbe, vegyük a fáradságot, és figyeljük meg kertünk fényviszonyait. Melyek a napos, árnyékos, vagy félárnyékos helyek. A napot kedvelő növények árnyékban nem fejlődnek kielégítően, satnyák maradnak, míg az árnyékkedvelők megégnek a napon. A helyi adottságoknak megfelelő növényzet kiválasztása létfontosságú!

Talajtípus

Fontos, hogy pontos ismeretünk legyen kertünk talajáról. A túl homokos, vagy túl agyagos talajban csak bizonyos növények gyarapodása várható. Minden talajtípust javíthatunk szerves tápanyag hozzáadásával. A legjobb forrás a saját komposzt, ami sokféle anyagból, mint például levelekből, pázsitnyesedékből, táplálékdarabkákból, és apró fazúzalékból készül.
Ismernünk kell a talaj pH értékét is. Ez fontos, mert ha a talaj túl savanyú vagy túl meszes, az befolyásolja a növények megfelelő tápanyagfelvételét. Mindig a talajnak megfelelő növényeket kell választani!

Vízigény - Mennyit kell öntöznöm?

A növények kiválasztásánál fontos tényező az egyes növények vízigénye. Néhány növény kifejezetten vízigényes, míg mások a túlöntözés hatására akár el is halhatnak. Ha tisztában vagyunk növényeink konkrét igényeivel - és van időnk az öntözésre -, nem lesz baj. Ez a gond legegyszerűbben egy automata öntözőrendszer (Toro, Rain Bird, Hunter) telepítésével oldható meg. Az öntözés, és az automata öntözőrendszerekkel kapcsolatosan felmerülő gyakori kérdések megválaszolása fölött szintén nem szabad átsiklanunk.

Tervezzük meg a növények helyét a kertben

KerttervezésElhelyezés

Mielőtt nekilátnánk az ültetésnek, célszerű a növényeket saját edényeikben kirakni leendő helyükre. Így képet kaphatunk arról, hogy is fognak kinézni a kertben. Hacsak nem valami egyszerű, formális tervet választunk, kerüljük a növények "egyenes vonalban való ültetését". Általában három,- vagy öt növényből álló csoportokat ültessünk. Ezzel biztosítjuk a nekünk tetsző szín, magasság, levéltípus stb. "kompozíció" létrehozásának lehetőségét.Szín

A jól megválasztott színösszeállítás a másik mód, hogy harmóniába hozzuk kertünket.
Vannak virágok, melyek színvilága egymás mellett nem mutat jól, mégis ha az egyik tavasszal, a másik nyáron virágzik, máris összhangba kerülhetnek.

Fény és árnyék

A növények kiválasztása, illetve a rájuk vonatkozó helyválasztás során vegyük figyelembe kertünk fényviszonyait! Sajnos a gyári címkék gyakran adnak hiányos, vagy téves információkat. Ezért hasznos növényeink "életrajzának" ismerete. Számos jó és átfogó jellegű kertészkönyv szerezhető be. Fontos az is, hogy csak olyan kertészeti árudában vásároljunk, ahol a személyzet tapasztalt, segítőkész!

Lássuk a kisebb teret érezhetően nagyobbnak

(Néhány ötlet a nagyobb térérzet érdekében.)

Takarjuk el a határokat

Az első trükk: be kell fedni a kert határait lombozattal. Ültessünk kisebb fákat, vagy bokrokat a kerítések mellé, vagy használjunk kúszó növényeket a takarásra. Így optikailag növelhetjük a rendelkezésre álló teret.

Osszuk meg a teret

A tér/terület megosztása a másik út, hogy a kicsi terület nagyobbnak tűnjön. Az egy sorba ültetett örökzöldek, fák, és a magasabb bokrok, szintén megosztják szemünket, ezzel osztva a területet, optikailag pedig a kert tágasságának érzetét nyújtják.

A kevesebb néha több!

Kevesebb növény átgondolt ültetésével nagyobb harmónia érhető el kertünkben, mint egy túltervezett, vagy "mindent akarok" giccskölteménnyel.
> Kerttervezés és kertépítés - mi így csináljuk


Megvalósítjuk, megtervezzük álmai kertjét!

Szeretne egy korrekt  árajánlatot kerttervezésre?  Kérjen ingyenes ajánlatot a PalkovitsKerttől!


    

Ugrás a lap tetejére

Gyeprendelés
Gyepsz?nyeg árusítás
Hogyan juthat kiváló minőségű, de mégis elég olcsó gyepszőnyeghez? Gyeptégla áraink állják az összehasonlítást mások áraival!          > Rendeljen gyepszőnyeget most!
Öntözéstechnika
Toro öntözéstechnika - Toro automata öntözés Hunter automata öntözőrendszer - Hunter öntözéstechnika

Rain Bird öntözéstechnika - Rain Bird automata öntözőrendszer Unidelta öntözőrendszer

Öntözéstechnikában a teljes Unidelta, Rain Bird, Hunter, Toro és Irritec választékot kínáljuk.