Palkovitskert logo
Hunter automata öntözőrendszerek általános műszaki leírás. Díjmentes árajánlat, precíz kivitelezés és 1 év teljes körű garancia!
Füvesítés, gyepszőnyeg telepítésKertépítés, kerti tó, öntözéstechnikaTérkövezés, sziklakert építés, térburkolásAutomata öntözőrendszer telepítés

Hunter automata öntözőrendszer működése


Miért jó az automata öntözőrendszer? Milyen előnyökkel jár? Hogyan működik? Milyen alkatrészei vannak? A kerti öntözőrendszerek általános műszaki leírásában megtalálja a válaszokat.

Az automata öntözés fontossága

A természetes csapadék mennyiségének eloszlása nem igazodik a gyepszőnyeg vagy a növények igényeihez.

 Egy automata öntözőrendszerrel mégis:
  • rendszeresen annyi vizet adhatunk növényeinknek, amennyire szükségük van,
  • szabad időnket pihenéssel tölthetjük,
  • és mindenek előtt - vizet spórolunk!

Részletesebb ismereteket (automata öntözőrendszer felépítése, üzemeltetése) az alábbi általános műszaki leírás elolvasása során szerezhetünk, melyet a Hunter cég termékeivel illusztráltunk.

A Hunter automata öntözőrendszer vízellátása

A kerti öntözőrendszer vízellátása történhet hálózati vízforrásról, ásott vagy fúrt kútból, kerti tóból, ciszternából.
Egy "átlagos" öntözőrendszer vízigénye 3,5 bar nyomás mellett 30-40 l/perc. A vízhozamot sajnos nem tudjuk befolyásolni, de az alacsony nyomás növelése érdekében lehetőség van úgynevezett "nyomásfokozó szivattyú" beépítésére, telepítésére. A kerti öntözőrendszerbe minden esetben szűrőt telepítünk közvetlenül a vízforrás után, ezzel biztosítva a Hunter mágnesszelep optimális működését - akár egy csőtörés után is.

A víz KPE P10 gerincvezetéken jut el a szelepaknáig, a szárnyvezetékeket KPE P6-os csövekkel szereljük.
A terület (gyepszőnyeg és növények) öntözését - a vízhozam és nyomás függvényében - több zónára különítjük el, így a szelepakna több mágnesszelepet tartalmaz.

 


Irritec szűrő
Hunter mágnesszelep
Hunter szelepakna
Irritec szűrő
PGV mágnesszelep
Hunter szelepakna

 

A kerti öntözőrendszer vezérlése

A mágnesszelepek indítása a öntözésvezérlő automatáról történik. Igény szerint választható kül- és beltéri változatban is. Az öntözést vezérlő automata működéséhez 230V hálózati dugaszoló aljzat biztosítása szükséges. Az öntözésvezérlő automatához esőérzékelőt csatlakoztatunk, hogy megakadályozzuk az öntözést esős időben.

 


Hunter X-Core vezérlő
Hunter Mini Click esőérzékelő
Hunter ICC vezérlő
Hunter X-Core vezérlő
Hunter Mini Click esőérzékelő
Hunter ICC vezérlő

 

Az öntözőrendszer szóró- és öntözőfejei

A gyepszőnyeget rotoros illetve spray típusú szórófejek öntözik be. A rotoros fejek a nagyobb fűterületek öntözését végzik - a Rain Bird, Hunter, és Toro nemzetközi öntözési szabványainak megfelelően fejtől-fejig való öntözéssel -, míg a keskenyebb területek öntözését a fix szórásképű spray fejek végzik. Az öntözőfejek 7-10 cm-t emelkednek ki öntözés közben a földből, azt befejezve pedig a talajjal egy síkba húzódnak vissza. A kerítés előtti sövények, nagyobb növényszigetek, sziklakert és a rézsűk öntözése csepegtető csövek és mikroszórók telepítésével biztosítható.

 


Hunter PGP szórófej Hunter SRS szórófej Hunter PGJ szórófej
Hunter PGP szórófej
SRS szórófej
Hunter PGJ szórófej

 

Az öntözőrendszer szerelvényezése

A KPE 32 P10 gerincvezetékek, valamint a vizet a szórófejekig szállító KPE 25 P6 szárnyvezetékek 20-30 cm mélyre fektetendők.
A KPE csövek toldását 10-16 bar-os Unidelta vagy Irritec gyorscsatlakozós idomokkal végezzük.

 


Unidelta KPE idomok Irritec KPE idom Irritec LPE könyökidom
Unidelta KPE idomok
Irritec KPE T-idom
Irritec LPE könyökidom

 

Az öntözőrendszerek előnyei

A föld alatt láthatatlanul elhelyezkedő kerti öntözőrendszer működése teljesen automatikus. A beprogramozott vezérlőegység a megadott időpontban és időtartamig öntöz. Az éjszaka vagy hajnalban kijuttatott vízmennyiséget nem csökkenti az erős napsugárzás hatására fellépő párolgási veszteség, így működtetése gazdaságos. Eső esetén a vezérlőt az esőérzékelő letiltja, és csak a talaj megfelelő mértékű kiszáradása esetén aktiválja a programot. A szórófejek fúvókái állíthatóak, így a teljes öntözendő terület pontos lefedése biztosítható. A szórófejek csak az öntözés időtartamára emelkednek ki a talajból, s annak befejeztével automatikusan visszasüllyednek a talajszint alá, lehetővé téve ezzel a gyepszőnyeg szabad használatát vagy a fűnyírást.

Az öntözőrendszer üzemeltetése

Tavasszal a vezérlőegység beprogramozása, a rendszer vízzel való feltöltése a feladat. Télen a  vezérlő automata kikapcsolása, majd az öntözőrendszer víztelenítése és kompresszoros átfúvatása.


Hunter automata öntözőrendszer telepítés - kérjen tőlünk ajánlatot!

Szeretne egy szakszerűen összeállított kerti öntözőrendszert, amely mindenhova annyi vizet locsol, amennyi az adott terület vízigénye? Kérjen ingyenes árajánlatot a PalkovitsKerttől!


További fontos vagy érdekes oldalak öntözőrendszer témában:Ugrás a lap tetejére

Gyeprendelés
Gyepsz?nyeg árusítás
Hogyan juthat kiváló minőségű, de mégis elég olcsó gyepszőnyeghez? Gyeptégla áraink állják az összehasonlítást mások áraival!          > Rendeljen gyepszőnyeget most!
Öntözéstechnika
Toro öntözéstechnika - Toro automata öntözés Hunter automata öntözőrendszer - Hunter öntözéstechnika

Rain Bird öntözéstechnika - Rain Bird automata öntözőrendszer Unidelta öntözőrendszer

Öntözéstechnikában a teljes Unidelta, Rain Bird, Hunter, Toro és Irritec választékot kínáljuk.